BİTTER ÇİKOLATANIN FAYDALARI

BİTTER ÇİKOLATANIN FAYDALARI

Çikolata, tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan yiyecektir. Çikolata kalori değeri yüksek olan, enerji veren bir yiyecektir. Çikolatanın içerisine fındık, fıstık, badem veya sütte katılabilir. Ya da kakaosu daha yoğun katılarak bitter çikolata yapılabilir. Bitter çikolata, içerisindeki yoğun kakao olması nedeniyle acı bir tada sahiptir. Ancak genelde çok sık tercih edilen bir çikolata türüdür. Bunun nedeni bilinen faydasından değil, tamamen masum gibi görünmesindendir. Şeker oranının az olması sebebiyle yendiği zaman çok fazla suçluluk duygusu uyandırmaz.  Özellikle diyetlerde oldukça sık tercih edilir. Tatlı atıştırmalık olarak görünen bitter çikolata, tatlı krizlerini önlemekten daha fazla faydalara sahiptir. Günlük bir miktar bitter çikolata tüketildiği zaman, gün içerisindeki stresi azaltmakta etkilidir. Kalpdamar rahatsızlıklarını önlediği gibi, cildin yapısını koruyarak genç kalmasını sağlıyor. Peki bitter çikolata başka nelere fayda sağlıyor ve zayıflamak için nasıl tüketilmesi gerekiyor? İşte bitter çikolatanın sağlığa faydaları hakkında bilinmeyen gerçekler, yazının devamında.

Çikolata Çeşitleri

Bitter Çikolata : Bileşiminde en az %19 kakao yağı ve en az %14 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az %35 toplam kakao kuru maddesi içeren çikolatadır.

Pralin : Toplam ürün ağırlığının en az %25’i bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata ve beyaz çikolatalardan birinden oluşan dolgu çikolatadır. Tek lokmalık çikolatadan oluşmaktadır.

Sütlü Çikolata : Bileşiminde en az %2,5 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az %25 toplam kakao kuru maddesi içeren, ayrıca en az %14 süt kuru maddesi ve en az %3,5 süt yağından oluşan, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı ise en az %25 olan çikolatadır.

Beyaz Çikolata : Bileşiminde en az %20 kakao yağı ve  en az %14 süt kuru maddesi içeren ve en az %3,5’i süt yağı olan çikolatadır.

Dolgulu Çikolata : Dış kısmı toplam ürün ağırlığının en az %25’ini içeren bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata ve beyaz çikolatalardan birinden oluşan dolgu çikolatadır.

  • Sütlü çikolata, inek sütünden süt tozu ve vanilya ile başka tat ve koku vericiler eklenerek elde edilir. Değişik çikolatalar yaparken, çikolatanın yumuşak ve kolay işlenebilir olması için soya fasulyesinden elde edilen ”lesitin” maddesi de eklenir.
  • Bitter çikolata, şeker, kakao yağı ve çikolata likörü birleştirerek yapılır. Bitter çikolata, sütlü çikolataya göre daha yüksek kakao oranına sahiptir.

Bitter Çikolatanın Faydaları

  • Kan basıncını düşürür. (Günlük bir miktar tüketilen bitter çikolata kan şekerinin aniden yükselmesini önler. Fakat bir parçayı, yani aşırıya kaçmadan bir parça tüketilmesi önerilmektedir.)
  • Kolesterolü azaltır. (Kolesterol düzeylerinin azalmasında oldukça etkilidir. )
  • Kalp sağlığını korur. (Düzenli ve bir miktar olarak tüketilen bitter çikolata, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini önlüyor.)
  • Antioksidan deposudur. (Vücudu yaşlanmaya karşı koruma sağlıyor.)
  • Stresi azaltıyor. (Hormonları düzene sokarak rahatlamayı sağlıyor.)
  • Zayıflamaya yardımcı olur. (Özellikle diyet yapanların tercihidir. İçerisindeki yoğun kakao olmasının sebebiyle ve şeker oranın az olmasından dolayı.)
  • Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. (İçerisindeki lif, demir, bakır ve magnezyum açısından zengin olduğu için vücut direncini arttırıyor.)
  • Saç ve cilt sağlını korumada faydalıdır. (İçerisinde bulunan bakır vücudun gereken ihtiyaçlarını yeterince karşılayacaktır.)
  • Sinir sistemini korur. (Depresyona yakalanma oranını en aza indirir.)
  • Grip, soğuk algınlığı ve nezleye karşı koruma sağlar.

Önerilen tüketim miktarı haftada 2-3 kez 30-60 gram tüketilebilir.

Bitter çikolatanın en az %60 kakao olmasına dikkat edilmelidir.

Tüketim miktarına dikkat edilmediği takdir de kilo alımına sebep olabilir.

Sağlık açısından oldukça faydalı olan bitter çikolata, aşırı tüketim yapıldığında sağlığı olumsuz etkileyebilir. Unutmayınız ki; her şeyin fazlası zarardır.

Olası yan etkileri önlemek için ve doğru tüketim için doktorunuza danışınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir