DOMUZ GRİBİ NEDİR?

Domuz gribi de diğer gripler gibi virüs kaynaklı bir hastalıktır ve bu hastalığa neden olan virüsün adı : A (H1N1) tipi virüstür. Viral enfeksiyondan kaynaklanan bu hastalık insanlarda ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir. Öyle ki her yıl 500 bin kişi domuz gribi nedeniyle ölmektedir. ABD ve Meksika’da daha sık görülen bir hastalıktır. Dünya sağlık örgütü, H1N1 virüsünün bağışıklığını arttırabileceğini ve daha tehlikeli olarak yeniden insan yaşamını tehdit edebileceğini savunuyor. Direkt olarak solunum yollarını felç eden domuz gribi, domuz eti yiyerek bulaşmıyor. Sadece solunum yoluyla ( domuzlardan) bulaşıyor. Daha sonra da insandan insana kolayca bulaşabiliyor.
H1N1 Virüsünün Belirtileri:
- Yüksek Ateş
- Öksürük
- Boğaz Ağrısı
- Baş Ağrısı
- Titreme-üşüme
- Yorgunluk
Düzenli grip benzeri domuz gribi, pnömoni , akciğer enfeksiyonu ve diğer solunum sorunları gibi daha ciddi sorunlara neden olabilir . Diyabet veya astım gibi bir hastalıkları daha da kötüleştirebilir. Nefes darlığı, şiddetli kusma karın veya yan ağrılar, baş dönmesi veya konfüzyon gibi belirtileriniz varsa hemen doktorunuzu veya 112’yi arayınız. Ayrıca; Kuru öksürük, boğaz ağrısı, çeşitli eklem ağrıları, üşütme, bitkinlik ve şiddetli baş ağrısı da görülebilir. Ek olarak aşırı kusma ve ishal de görülebiliyor. Domuz Gribi en fazla 25-45 yaş arasındakilerde görülüyor. Domuz gribi tedavisinde, Tamiflu ve Relenza isimli ilaçlar etkili olabilir. Her yıl yenilenen grip aşısı ise domuz gribi tedavisinde etkili olmuyor.
Domuz gribi nedir?
Domuz gribi , domuzların solunum yollarından bulaşır, yine domuzların burun salgılarından insana bulaşan bir hastalıktır., öksürük, iştah azalması ve huzursuz davranışlar göstermeye neden olan virüslerin (influenza virüsleri) solunum yoluna saldırdığı bilinmektedir.
Domuz gribi hayatta kalan domuzlarda bir ila iki hafta sürebilir. Domuz gribi virüsü ilk kez 1930 yılında domuzlardan izole edildi ve domuz eti üreticileri ve veteriner hekimlerince domuzlarda enfeksiyonlara neden olduğu kabul edildi. Çoğu durumda, Çapraz tür enfeksiyonları (insana domuz virüsü, domuzlara insan gribi virüsü) yerel bölgelerde kaldı ve domuzlarda ya da insanlarda ulusal ya da dünya çapında enfeksiyonlara neden olmadı. Araştırmacılar, önce Meksika’da görülen domuz gribi suşunun, insanlara enfekte olmaları nedeniyle ve yeni H1 (hemagglutinin tip 1) ve N1 (nöraminidaz tip 1) olmak üzere iki ana yüzey antijeni sergilediklerinden H1N1 gribi olarak isimlendirmişlerdir.
Yeni H1N1 gribinden elde edilen sekiz RNA şeridi, insan gribinden, bir tanesi kuş gribinden, beşi domuz suşundan türetilmiştir. İnfluenza virüsleri ile olan bu türler arası durumun değişme potansiyeli vardır.
Domuz gribi nasıl bulaşır?
Domuz gribi kişiden kişiye, hapşırık veya öksürükten virüs içeren damlaların inhalasyonu veya yutulması yoluyla bulaşır. Pişmiş domuz eti ürünleri yiyerek bulaşmaz. Domuz gribine neden olan en yeni domuz gribi virüsü, 2011 yılında bir salgın olarak başlayan influenza A H3N2v -yaygın olarak H3N2v olarak anılır- şeklindedir.
Bir yanıt yazın