KADINLAR GÜNÜNÜN ÖNEMİ
Dünya Kadınlar Günü veya Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart’ta kutlanmaktadır. Birleşik Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilinci geliştirilmesine bağlı olarak, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. 8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi, daha iyi çalışma koşulları isteğiyle tekstil fabrikası çalışanları greve başlarlar. Ancak polislerin greve müdahale etmesiyle birlikte polis ve çalışanların arasında çatışma meydana gelir. Ardından grev yapan işçiler fabrikaya kilitlenirler. Daha sonra fabrikada çıkan yangın sebebiyle işçiler kaçmak isterler, ancak fabrikanın önüne kurulan barikatlar nedeniyle kaçmakta zorluk yaşarlar. Çoğunun kadın olduğu 129 işçi acı bir şekilde can verirler.
İşçilerin cenaze törenine 100 binleri aşkın kişi katıldı.
Türkiye’de ilk kez 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü 1921 yılında ”Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı.
1910 yılında Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına Mart’ın 8’inde International Women’s Day – Uluslararası (Dünya) Kadınlar Günü anılması önerisini getirdi ve öneri oy birliğiyle kabul edildi.
İlk zamanlarda belli bir tarih saplanmamıştı. Fakat her zaman İlkbaharın başlangıç zamanlarında anılıyorlardı. Tarihin 8 Mart olarak saplanışı ise, 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da ”Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaş’ı zamanlarında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde de anılmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Millerler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın ”Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.
1975 tarihinden itibaren daha yaygın olarak kutlanmaya başlandı. Artık sokaklarda da kutlanır hale almıştı ki, 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra 4 yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984 yılından itibaren, her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından ”Dünya Emekçi Kadınlar Günü” kutlanmaya devam ediliyor.
Kadınların değerini bilmek lazım. Sadece bir gün değil, her gün kadınlara sahip çıkmak gerekir. Kadınsız bir toplum düşünülemez. Eğer kadın olmazsa hayatın hiçbir anlamı da olmaz.
Kadın annedir.
Ve bir ses yükseldi, Veda Hutbesinden: ”Kadınlar size Allah’ın emanetidir” diye. Hz. MUHAMMED (S.a.v)
”Bir erkek hanımını döverse, kıyamette onun davacısı ben olurum.” Hz. MUHAMMED (S.a.v)
”Ey kahraman Türk Kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın”. Mustafa Kemal ATATÜRK
Bir yanıt yazın