ÇOCUKLARDA UYKU VE BESLENME BOZUKLUĞUNUN NEDENLERİ
Çocuklarda uyku ve yeme bozukluğu çocuk yetiştiren tüm ailelerin ortak sorunu olabilir. Oğlunuzun veya kızınızın karşı karşıya olduğu sorun sizlere basit bir sorun olarak görünebilir. Oysa sağlık en önemli şeydir ve gelişme -büyüme çağında sağlığın idame edilmesi için ilk yapılması gereken şey kötü yeme alışkanlığının giderilmesidir. Genellikle az yemek ve az-yetersiz uyku sağlık sorunlarını tetikler. Okul çağında çocukların iyi beslenmesi ve iyi uyku uyuması en önemli iki kuraldır.
HİPOGLİSEMİ NEDİR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Hipoglisemi kandaki şekerin (glikoz) anormal derecede düşük olduğunu tanımlar. Hipoglisemi kendi içinde bir hastalık değildir, bu bir sağlık sorununun bir işaretidir. Beyin çok fazla enerji kullanır ve işlev için glikoz gerekir. Beyin, glikozu depolayamaz veya üretemez, çünkü sürekli bir arz gerekir. Düşük kan şekerinin tipik belirtileri açlık, titreme, kalp atış hızı, mide bulantısı ve terleme içerir. Hipoglisemi sıklıkla şeker hastalığına bağlıdır ancak birçok başka koşul da düşük kan şekerine neden olabilir. Bu yazıda, hipogliseminin nedenleri, tanı ve tedavileri üzerinde duracağız.
İŞSİZLİK STRESİ NASIL ÖNLENİR?
Bir kişinin işini kaybetmesi hayatın en stresli deneyimlerinden biridir. İşsizlik stresi kişiyi kızgın, incinmiş veya bunalmış hissetmeye zorlar. Gelecek ve sigorta ile ilgili kaygılar oluşmaya başlar. İş kaybı veya işsizlik, aynı anda çok fazla değişikliği hayatınıza getirebilir. Her yönden kısıtlanmanıza yol açabilir. Bu da amaç ve benlik saygısını kaybetmenize neden olabilir. Stres çok zor görünse de, durumun kontrolünü ele geçirmek, ruhsal sağlığı korumak ve yenilenen bir amaç duygusu ile bu zor dönemden daha güçlü ve daha dirençli çıkmak için yapabileceğiniz birçok şey var.
ALERJİYE NE İYİ GELİR?
Burun akıntısı, kaşıntılı gözler ve hapşıramayacak kadar sinir bozucu sansasyon gibisi var mı? İnsanın psikolojisi bozan alerjilere karşı ne yapılabilir? Bu yazıda alerjiye ne iyi gelir sorusunun cevabını vermeye gayret edeceğiz. Bilindiği gibi Polen sayımı, hava ısındığı için yükseliyor, bu da alerjilere neden olabiliyor.
DİŞ AĞRISI NASIL GEÇER?
Diş ağrısı diş eti hastalığından, kırık dişlerden, anormal bir ısırıktan veya dişlerinize sert müdahaleden ve daha başka bir takım problemlerden kaynaklanabilir. Ağrı kesiciler diş ağrılarını kesebilir. Özellikle sadece diş ağrısına odaklı ağrı kesiciler vardır. Fakat uzmanlar, ilaç kullanmanın insana yan etkileri nedeni ile son plana atılması gerektiğini belirtiyorlar.
ŞEKER HASTALIĞI VE DİYABET NASIL ÖNLENİR?
Tip 2 diyabet söz konusu olduğunda, şeker hastalığı baş göstermişse onu önlemenin bir yolu yoktur. Şeker hastaları hastalığa yakalandıktan sonra onunla yaşamayı öğrenmelidirler. Diyabet riski yüksek bir kişi iseniz diyet alışkanlıklarına dikkat etmeniz gerekir. Risk faktörleri ailesinde şeker hastalığı hikayesi olanlar, aşırı kilolu olma, 45 yaşın üzerinde olma, kalp rahatsızlığı veya yüksek tansiyonu olan ve aktif olmayan bir yaşam tarzı sürdürmek şeker hastalığına davetiye çıkarır.
ŞAMBALİ TARİFİ NASIL YAPILIR ?
Şambaba veya Şam tatlısı olarak da bilinen şambali; Batı Anadolu’ya özgü, özellikle Ramazan aylarında yapılan şerbetli bir sokak tatlısıdır. Özellikle İzmir’de camekanlı motorlarda satılanları ile meşhurdur. Adından da tahmin edileceği gibi Suriye’nin Şam kentine özgü bir tatlıdır. Ülkemizde Antakya, Adana, Trakya, İzmir ve Ege bölgelerinde kendine yer edinmiştir. Adı özellikle İzmir ile anılır. Yani İzmir dışındaysanız ve buraya yolunuz düşmüşse Kemeraltı’nda Tarihi Hisarönü Şambalicisi’ne uğrayıp bu lezzeti tatmadan sakın ola ki dönmeyin. Şambali revaniden daha sert kıvamlı, yoğun bir tatlıdır. Ana malzemeleri irmik, şeker, yoğurt veya süttür. Alışık olduğumuz şerbetli tatlıların aksine üstü ve altı daha çıtır olur. Aynı zamanda şerbetli olmasına rağmen çok ağır değildir. Dikdörtgen veya kare dilimler halinde servis edilir. Tamamen pişmeden önce dilimlenerek pişme işlemi tamamlanır. Ardından şerbetlenerek servis edilir.
KOLANIN ZARARLARI NELERDİR ?
Kendimizi dengede tutmak, gerek yediklerimizi gerek ise de içtiklerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle de yaz dönemine girmeye kısa zamanlar kala, sürekli bir diyet listesi bulma gayretinde görüyoruz kendimizi. Halbuki, sadece yaz için değil; tüm zamanlar için dikkat etmemiz gerekiyor, yediklerimize ve içtiklerimize. Bakıldığı zaman ufak şeyler gibi gözüküyor ama içlerinde olan kaloriyi pek de takmadığımız için; aslında umurumuzda olmuyor bile diyebiliriz. Bakıldığı zaman; kola mesela. Aslında ne kadar şekerli olduğunu ve aynı zamanda ne kadar asitli olduğunu ve vücudumuza ne kadar zarar verdiğini biliyoruz. Ama bağımlılık gibi düşünüldüğü zaman; asla koladan vazgeçemiyoruz. Kolanın zararları nelerdir diye bakacak olursak; bunları sizlere açıklayacağız.
FIRINDA KARNABAHAR TARİFİ NASIL YAPILIR?
Yemek yapmak, herkese göre değişiklik gösterilen bir durum olmaktadır. Kimi insanlar yemekleri daha tuzlu yaparken; kimi insanlar daha az tuzlu yaparlar veya sulu yaparlar. Bu herkesin damak zevkine göre değişen durumlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ama kimi yemeklerin püf noktaları vardır, bunlara dikkat etmek gerekecektir ve bu detayları göz önünden kaçırmamak gerekecektir. Bugün sizler için fırında karnabahar tarifi, nasıl yapılır? sorusuna cevap arayacağız. Ama bunları cevaplamadan önce; karnabaharın faydaları nelerdir? sorusuna bakmak çok daha mantıklı olacaktır.
CİĞER KAVURMA TARİFİ NASIL YAPILIR ?
Et yemeği denildiğinde akla ilk gelenlerden bir tanesi olan ciğer kavurma, lezzetinin ve çok zor olmamasının yanı sıra küçük detaylar ile birlikte tadı oldukça değişen yemeklerdendir. Birkaç fazladan küçük dokunuş ve eklenecek bir kaç baharat ve sebze ile birlikte, pişirme süresi ve bekleme süresi de yine bir çok popüler yemek için tat değiştiren faktörlerdir. Şimdi, sevilen yemeklerden bir tanesi olan; ciğer kavurma tarifi nasıl yapılır sorusunu cevaplayacağız.