ŞEKER HASTALARI NE YEMELİ?

ŞEKER HASTALARI NE YEMELİ?

Şeker hastalığı (diyabette) ilaç-insülin tedavisinin yanı sıra, dengeli bir diyet ve egzersiz programı da çok önemli. Sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak hem kan şekerini düşürüyor hem de insülin ihtiyacını azaltıyor. Şeker hastalığının yol açabileceği olası komplikasyonlar büyük oranda doğru beslenme ile kontrol altında tutulabildiği için şeker hastaları ”acaba ne yemeliyim ya da ne yememeliyim” sorusunu sık sık sormaktadırlar. Şeker hastalığı teşhisi konulduktan sonra doktorunuz mutlaka dikkat etmeniz gereken yiyecek ve içecekleri söyleyecektir. Ancak yapmanız gereken tek şey fazla endişeye kapılmamak olacaktır. Çünkü tükettiğiniz miktarı bilerek, kontrollü olmak koşuluyla aşağı yukarı her türlü gıdayı tüketebilirsiniz. Şeker hastaları ne yemeli? yazımızda bilmediklerimizi öğrenelim.

Kan Şekerini Dengede Tutmanın Yolları Nelerdir?

  • Tip 1 diyabetliler, kullandıkları insülinin etki süresine göre, beslenmelerini 3 ana ve 3 ara öğün olarak yapmalı ve tip 2 diyabetliler ise 4 ana-6 ara öğün şeklinde planlamalıdır.
  • Şeker hastasısınız ve kan şekerinizi dengede tutmak için ani yükselişlerden kaçınılması gerekir. Bunun için günlük enerjinin %50-55’ini karbonhidratlardan, %25-30’unu yağlardan, geri kalanını da proteinlerden karşılamalıdır.
  • Aşırı tatlı ya da şeker tüketimiyle şeker hastası olma gibi hep bir korkular vardır. Bunlar yanlış düşüncelerdir. Sadece şeker ve şeker içeren gıdaların fazla tüketilmesi sonucunda şişmanlık vardır. Eğer ki kişinin şeker hastalığı (diyabete) yatkınlığı var ise şişmanlık, şeker hastalığı (diyabetin) ortaya çıkışını hızlandırır.
  • Kan şekerini düşürmek için birçok alternatif tıp olarak bitkiler kullanılmaktadır. Bitkilerin yenilmesi ya da kaynatılarak içilmesi, kan şekerini düşürmez. Kan şekerini düşüren tek şey insülindir.
  • Bal kan şekerini yükseltir. Bal sindirim gerektirmediği için kısa sürede kana geçer ve bu sebeple şeker hastalarına bal önerilmemektedir.
  • Şekerli içecekler (kola, hazır meyve suları, soğuk çay … ) yerine sade maden sodası ya da su için. Vücut susuz kaldığı zaman da şekere ihtiyaç duyar. Önce su için ve bekleyin. şeker ya da tatlı ihtiyacınızın azaldığını göreceksiniz.
  • Canınız çok tatlı çeker ise ağır tatlı yemek yerine kendi tatlınızı kendiniz hazırlayın. Örneğin; 1 adet muzu dilim ya da püre haline getirin. 2 yemek kaşığı yağsız yoğurt ile karıştırın ve ister dolapta bekleterek isterseniz hemen yiyebilirsiniz.
  • Tükettiğiniz yağ miktarını, özellikle doğmuş yağ miktarını azaltın. Yağı azaltmak hem kilo kontrolü hem de genel sağlık açısından oldukça önemlidir. Kızartma gıdalardan, margarin gibi yağ kaynakları yerine işlenmemiş yağları tercih edin.
  • Tükettiğiniz tuzu azaltın. Hazır gıdalardan uzak durun.

Beslenmenize dikkat ettiğiniz takdir de şeker hastaları ne yemeli sorusu o kadar da zor bir soru hale gelmiyor. Şeker hastası olmasınız bile, genel sağlığınızı ve kilonuzu korumak için tükettiğiniz karbonhidrat, yağ ve şekere dikkat etmeniz gerekiyor. şeker hastalığı (diyabet) belirtileri ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir adlı yazımızdan daha geniş ve detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Sağlık koşullarınıza tam olarak uyumlu bir beslenme programı için mutlaka uzmanlara ya da doktorunuza danışınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir