Şifalı Bitkiler

Şifalı bitkilere dair herşey. Hangi bitki neye iyi gelir, bitki türleri ve faydaları, tabiat mucizesi şifalı bitkiler ile sağlığınızı tabiata emanet edin.

KİRAZ SAPI ÇAYI NASIL HAZIRLANIR VE FAYDALARI NELERDİR?

KİRAZ SAPI ÇAYI NASIL HAZIRLANIR VE FAYDALARI NELERDİR?

Karaciğeri gençleştiren, böbrekleri temizleyen ve böbrek taşlarının vücuttan atılmasına yardımcı olarak insan sağlığını koruyan kiraz meyvesinin kendisi kadar sapı da vücudumuza oldukça faydalıdır. Kiraz sapı içerisinde A,E,C ve K vitaminlerini ile Demir, Potasyum ve Magnezyum minerallerini bol miktarda barındıran bir meyvedir. Hem taze hem de kurutulmuş olarak çayı tüketilebilen kiraz sapı; tuz dengesini olumsuz etkilemeden suyun vücuttan toksinlerle birlikte hızlı bir şekilde atılmasını sağlamaktadır. İdrar söktürücü etkisi olan kiraz sapı ödem atmaya yardımcı olarak zayıflamaya da yol açmaktadır. Güçlü bir antioksidan etkisine sahiptir. Dolaşım ve sindirim sistemine oldukça fayda sağlar. Aynı zamanda kiraz sapı idrar yollarını temizleyerek enfeksiyon oluşmasına engel olur. Cildi ve vücuttaki kanı temizler, bağırsakların sağlıklı çalışmasına yol açar ve kabızlığı giderir. Vücudu hastalıklara karşı korur. Kadınlarda regl ağrılarının geçmesine yardımcı olur ve ileri yaşlarda görülen menopoz ağrılarında da ağrı kesici özellik taşımaktadır. Sinir sistemi üzerinde olumlu yönde etkisi olan kiraz sapının, akşamları çayı demlenip içildiğinde uykuya rahat dalıp sağlıklı uyanmayı sağlar. Yüksek oranda sakinleştirici etkisi vardır.

ADET (REGL) SANCISINI GEÇİRMENİN DOĞAL YÖNTEMLERİ

ADET (REGL) SANCISINI GEÇİRMENİN DOĞAL YÖNTEMLERİ

Adet sancısı; adet dönemi (mensturasyon) sırasında duyulan ağrıya denir. Tıbbi adı “dismenore”dir. Genellikle ağrı kanamadan önce ya da kanamayla beraber başlar. Bu ağrı aralıklıdır ve 1-3 gün içerisinde yavaş yavaş azalarak sona ermektedir. Adet sancısı sırasında hissedilen kramplara; mide bulantısı, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, çarpıntı, bel ve sırt ağrısı, yorgunluk, grip, ishal vb. bulgular de eşlik edebilir. Özellikle migreni olan hastalarda baş ağrılarında artış görülebilir. Yine bu dönemde; iş ve sosyal hayatı olumsuz olarak etkileyebilecek sinirlilik, uykusuzluk ve konsantrasyon kaybı da yaşanması muhtemeldir. Rahimde üretilen ve “prostoglandin” adı verilen kimyasallar adet dönemi boyunca, içerisindeki kanamanın kontrolü şekilde atılması için rahimin kasılmasına yol açar.

ALERJİYE NE İYİ GELİR?

ALERJİYE NE İYİ GELİR?

Burun akıntısı, kaşıntılı gözler ve hapşıramayacak kadar sinir bozucu sansasyon gibisi var mı? İnsanın psikolojisi bozan alerjilere karşı ne yapılabilir? Bu yazıda alerjiye ne iyi gelir sorusunun cevabını vermeye gayret edeceğiz. Bilindiği gibi Polen sayımı, hava ısındığı için yükseliyor, bu da alerjilere neden olabiliyor.

ALABAŞ OTU NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?

ALABAŞ OTU NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?

Sağlık, bir insanın hayatı üzerinde ki en büyük hazinelerinden bir tanesi olmaktadır. Sağlığınızı kaybettiğiniz zaman; ne yediğiniz yemekten ne de içtiklerinizden zevk alamıyorsunuz. Bakıldığı zaman aslında sağlığınızı kaybettiğiniz zamanda; normal hayatınızda faal olduğunuz durumları bile yerine getiremiyorsunuz. Gerek ilaçlar olsun gerek ise de yemekler olsun, bu aşamada bizleri ayağa kaldırmaya, maalesef ki yetmiyor. Bu durumda yapılması gerekilen şeylerden birisi; şüphesiz ki doğal yiyecekler oluyor. Gerek pazarlardan satın alabileceğimiz, gerek ise de aktarlardan satın alabileceğimiz doğal besinler ile; sağlığımızı yerine getirmek oldukça kolay ama bunlarında nasıl yapıldığını bilmemiz gerekmektedir.

Son zamanlarda herkesin dilinden diline dolaşan ve aynı zamanda sağlığa çok faydası olan bir ot türü, gündemden düşmemeye başladı. Alabaş otu, sağlıktan başka değerlere kadar; her şeyin şifası olmakla birlikte aynı zamanda herkes tarafından da kullanılıyor. Alabaş otu nedir, faydaları nelerdir buna değineceğiz.

NEEM YAĞI NEDİR, NASIL KULLANILIR?

NEEM YAĞI NEDİR, NASIL KULLANILIR?

Güzellik, bir kadın için ne kadar önemliyse; aslında bir erkek için de o kadar önemli olduğunu söyleyebiliriz. Biz kadınlar doğal güzelliği sevdiğimiz kadar; aslında bakımlı güzellik denilen o makyaj aşamasını da bir o kadar severiz. Bunun için belki de ay sonu geldiği zaman elimizde para kalmamasının tek sebebi; makyaj malzemelerine giden paralarımız olmaktadır. Son zamanlarda birçok ürün beraberinde aynı zamanda yine ürünlerin içerisinde konan malzemeler değişiklik göstermeye başladı; nedir bu malzemeler? Gerek Asya olun gerek ise de; Afrika olsun, bu bölgeler yetişen bir ağaçtan üretilen bir yağdan bahsedeceğiz. Neem yağı, bu bölgelerde bulunan ağaçlardan üretilen bir yağdır. Son zamanlarda oldukça kullanıma açılmış olmasıyla beraber; aynı zamanda gerek makyaj malzemelerinden, tarıma olsun gerek ise de; böcek uzaklaştırmaya kadar birçok ürünün içerisinde kullanılabilir. Bu sayede birçok şeye faydası olduğunu da anlayabiliyoruz.

REFLÜYE İYİ GELEN YİYECEKLER NELERDİR?

REFLÜYE İYİ GELEN YİYECEKLER NELERDİR?

Reflü, halk arasında mide reflüsü olarak bilinen gastro özofageal reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Kronik faranjit ve tipik boğaz hastalığına sebep olabilir. Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesi sonucunda, midenin asitten kendisini koruma özelliğinin kaybolmasından dolayı kaynaklanır. Erişkinlerin yaklaşık olarak %20’sinde reflü görülmektedir. Mide içeriği, midenin salgıladığı hidrojen iyonu nedeniyle belirgin derecede asittir. Mide asidinin yemek borusuna gelerek burada dokulara hasar vermesi ile oluşan, oldukça ağrılı bir rahatsızlıktır. Reflü rahatsızlığından yani ağrılarından korunmak için yenmesi gereken ve yenmemesi gereken bazı besinler bulunmaktadır. Reflünün en çok belirgin olarak görülen belirtileri; mide ekşimesi, mide bulantısı, kuru öksürük ve yutma güçlüğüdür. Reflüye iyi gelen yiyecekler arasında protein ve omega 3 yağ asitleri bulunmaktadır. Özellikle soğuk su balıkları, protein ve lif yönünden zengin bakliyatı ve yeşil yapraklı sebzeleri sayabiliriz. Reflünüz var ise, ağır yağlı yiyeceklerden, baharattan, gazlı içeceklerden, kahve, çay ve alkolden uzak durmak gerekir. Ayrıca asitli meyvelerden, hazır meyve sularından ve tabi ki de sigaradan uzak durmak gerekir. Reflü çok sık görülen bir rahatsızlık olsa da, çok uzun süre devam etmesi durumunda ciddi hasarlara sebebiyet vermektedir. Hatta daha da ileriye giderek yemek borusu kanserine neden olabilir.

DEREOTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

DEREOTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Dereotu, maydanozgiller familyasından Ana vatanı Asya olan tek yıllık bir bitki türüdür. Her yerde yetişir. Kökleri iğ şeklinde ve beyazımsıdır. 120 cm’ye kadar boyu uzamaktadır. Esas yaprakları genellikle 3-4 parçalıdır. Alt yapraklar saplı, üst yaprakları sapsızdır. Yaprak kısmı beyaz kenarlı, kısa ve ucunda iki kulakçık oluşturur. Dereotu, E ve C vitamini yönünden oldukça zengindir. Kendisine has kokusu ile Türk mutfaklarının vazgeçilmez çeşnilerinden birisidir. Daha çok salatalarda kullanılır ve çiğ olarak tüketilmektedir. Hem tohumları, hemde yaprakları kullanılan dereotu tıbbi yönden vücuda faydalı bazı bileşikleri bünyesinde barındırmaktadır. Hatta ilaç niyetine dahi kullanılmaktadır. Şifa deposu olarak da anılmaktadır. Dereotu bitkisi; kalsiyum, demir, çinko, fosfor, bakır, magnezyum, potasyum, A, E ve C vitamini yönünden oldukça zengindir. Bir tutam dereotu, yetişkin bir kişinin C vitamini ihtiyacının %40’ını, A vitamini ihtiyacının ise %43’ünü karşılar. 

KAVUNUN FAYDALARI NELERDİR?

KAVUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Kavun (Cucumis melo), kabakgillerden sürüngen gövdeli bitki türü ve bu bitkinin iri meyvesidir. Olgunlaşamamış hali de meyve olarak tüketilir ve bu haldeki meyvesine kelek denir. Bir yıllık otsu bir bitkidir. Sürüngen gövdesi metrelerce uzayabilir. Yaprakları yürek biçiminde iridir. Bir eşeyli ve bir evcikli çiçekleri yaprakların koltuk altlarından çıkar. Ana yurdu; Orta Asya, İran ve Anadolu’dur. Kavun ülkemizin milli meyvelerinden birisi denilebilir. Kavun genellikle yaz aylarında yetişir. Kavunun tamamen olgunlaştığını tatlı aromasından ve kenarlarındaki yumuşaklığından anlayabiliriz. Kavunun kendisine has çok hoş ve naif bir kokusu vardır. İçinde yumuşak ve beyaz çekirdekleri olan kavun, yassı ve genelde sarı ve yeşil renklerdedir. Kavunun sağlığa birçok faydaları bulunuyor. İçerisinde bol miktarda su bulundurmasının aynında A ve C vitaminleri yönünden de zengin olduğu bir gerçektir. Ayrıca iyot ve krom gibi mineralleri de içinde barındırır. Bunun dışında B vitamini kompleksi içerir B1 (tiamin), B3 (niasin), B5 (pantetokin asit) ve B6 (pridoksin) içermektedir. Bunlara ek olarak da; E ve K vitaminleri de bulunur.  Hatta içerisinde; sodyum, demir, magnezyum, bakır ve alfe-beta karotenleri zengin miktarda içerir.

VİŞNENİN FAYDALARI NELERDİR?

VİŞNENİN FAYDALARI NELERDİR?

Vişne (Prunus cerasus), gülgiller familyasından kiraza benzerliği ile bilinen ancak tadı biraz kirazdan daha ekşi olan meyve türüdür. Birçok kaynakta vişnenin ana vatanı olarak Hazar Denizi ile Kuzey Anadolu dağları arasında kalan bölge kabul edilmektedir. Vişnenin botanikteki adı olan P. Cerasus, bugünkü Giresun’un eski adı olan Kerasus’tan gelmektedir. Vişne ile kiraz arasında daima bir benzerlik vardır. Fakat yaprakları ve dalları kiraz ile vişneyi birbirinden ayırıyor. Tabi ki de en önemlisi tadı. Bu sebeple vişneyi taze olarak tüketen oldukça azdır. Vişnenin ana yurdu, Anadolu ve Balkanlardır. Yaklaşık 5 ila 7 cm’ye kadar boylanabilir. 4 yaşındayken meyve vermeye başlar ve 40 ila 50 yıl arasında yaşar. Vişne; meyve suyu, reçel, marmelat yapımında sıkça kullanılır.

PELİN OTU ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

PELİN OTU ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

Pelin otu, ülkemizde doğal olarak yetişen bir ot çeşididir. Botanik ismi ”Artemisia Absinthium” 100 ila 150 cm’ye kadar uzanan çok yıllık otsu çalıdır. Pelin otu diğer isimleri; acı pelin, ak pelin ve acı yavşan olan bileşikgiller familyasından olan şifalı bitkidir. Boş arazilerde kendiliğinden yetişen, çok acı ve keskin kokulu olan otsu bir bitkidir. Aynı zamanda saksılarda da yetişir ve birçok türü bulunuyor. Pelin otu, Antik çağlarda afrodizyak, antiseptik, tonik ve sindirim sorunlarına karşı kullanılan pelin otu günümüzde de çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan şifalı bitkiler arasında yer almaktadır. Pelin otunun yaprakları, çiçekleri ve süngerleri toplanır kurutularak kullanılır. Pelin otu yabani kekiğe benzer. Pelin otu çayının faydaları hakkında bilgi sahibi olurken, fazlasının zararlı olabileceğini unutmayın. Az miktarda tüketilen pelin otu güvenli olarak kabul edilirken, aşırı dozda kullanımı da, zehirlenmelere ve halüsinasyonlara neden olabilir.