Yemek Tarifleri
Yemeğe dair her şey. Yemek tarifleri, kültürel yemekler, pratik yemekler, tatlılar, çorbalar, salatalar, hamur işleri, pastalar hakkında lezzetli tarifler.
HİNT PANİ PURİ (GOLGAPPA) TARİFİ
Pani Puri, Hindistan’ın her yerinde yaygın olarak tüketilen, çıtır çıtır topların içine damak zevkine göre doldurularak yenilen bir sokak yiyeceğidir. Pani Puri yuvarlak, içi boş kızarmış hamur ve baharatlı, keskin su karışımı ile doldurulmuş bir aperatif atıştırmalıktır. Acıkan kişiler bununla açlığını bastırabilir. Pani Puri’yi yemek biraz zordur çünkü iç dolgusu olarak kullanılan soslar ele bulaşabilir yada küçük küçük doğranmış soğanlar dökülebilir. Bu nedenle tek lokmada ağza atmak en kolay yeme şeklidir. Aynı zamanda bu yolla yemek tüm tadların lezzetine aynı anda varmayı sağlayacaktır. Golgappa‘nın İngilizce anlamı “sulu ekmek” ya da “gevrek küre yenen” dir. Kelimenin anlamı, bunun Varanasi’den geldiğini göstermektedir. İç dolgusu haşlanmış patateslerin kara tuz, tuz ve bazı baharatlarla hafifçe karıştırılmasıyla yapılır.
AVCI BÖREĞİ TARİFİ NASIL YAPILIR?
Avcı böreği, yurdumuzun her yerinde yapılıyor olmasına rağmen Ege Bölgesi’nde daha yaygın bir şekilde kendini göstermektedir. İçinde kullanılan malzemeler yönünden oldukça zengin, doyurucu ve besleyici özelliğe sahip bir börek türüdür. Bu böreğin yapımı her ne kadar yağda kızartılarak pişiriliyor olsa da fırında pişirmek de bir değişik yöntemdir. Böylelikle daha hafif ve sağlıklı olarak tüketilebilir. Evde uygun zamanlarda hazırlanıp buzlukta muhafaza edilerek ansızın gelen misafirler için çıkarılıp kızartma işlemi tamamlanarak kolayca servis edilebilir. Pratik ve lezzetli bu tadın kıyma sevmeyen kişiler için sebzeli şekli de mevcuttur. Tafini aşağıda bulabilirsiniz.
ŞAMBALİ TARİFİ NASIL YAPILIR ?
Şambaba veya Şam tatlısı olarak da bilinen şambali; Batı Anadolu’ya özgü, özellikle Ramazan aylarında yapılan şerbetli bir sokak tatlısıdır. Özellikle İzmir’de camekanlı motorlarda satılanları ile meşhurdur. Adından da tahmin edileceği gibi Suriye’nin Şam kentine özgü bir tatlıdır. Ülkemizde Antakya, Adana, Trakya, İzmir ve Ege bölgelerinde kendine yer edinmiştir. Adı özellikle İzmir ile anılır. Yani İzmir dışındaysanız ve buraya yolunuz düşmüşse Kemeraltı’nda Tarihi Hisarönü Şambalicisi’ne uğrayıp bu lezzeti tatmadan sakın ola ki dönmeyin. Şambali revaniden daha sert kıvamlı, yoğun bir tatlıdır. Ana malzemeleri irmik, şeker, yoğurt veya süttür. Alışık olduğumuz şerbetli tatlıların aksine üstü ve altı daha çıtır olur. Aynı zamanda şerbetli olmasına rağmen çok ağır değildir. Dikdörtgen veya kare dilimler halinde servis edilir. Tamamen pişmeden önce dilimlenerek pişme işlemi tamamlanır. Ardından şerbetlenerek servis edilir.
FIRINDA KARNABAHAR TARİFİ NASIL YAPILIR?
Yemek yapmak, herkese göre değişiklik gösterilen bir durum olmaktadır. Kimi insanlar yemekleri daha tuzlu yaparken; kimi insanlar daha az tuzlu yaparlar veya sulu yaparlar. Bu herkesin damak zevkine göre değişen durumlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ama kimi yemeklerin püf noktaları vardır, bunlara dikkat etmek gerekecektir ve bu detayları göz önünden kaçırmamak gerekecektir. Bugün sizler için fırında karnabahar tarifi, nasıl yapılır? sorusuna cevap arayacağız. Ama bunları cevaplamadan önce; karnabaharın faydaları nelerdir? sorusuna bakmak çok daha mantıklı olacaktır.
CİĞER KAVURMA TARİFİ NASIL YAPILIR ?
Et yemeği denildiğinde akla ilk gelenlerden bir tanesi olan ciğer kavurma, lezzetinin ve çok zor olmamasının yanı sıra küçük detaylar ile birlikte tadı oldukça değişen yemeklerdendir. Birkaç fazladan küçük dokunuş ve eklenecek bir kaç baharat ve sebze ile birlikte, pişirme süresi ve bekleme süresi de yine bir çok popüler yemek için tat değiştiren faktörlerdir. Şimdi, sevilen yemeklerden bir tanesi olan; ciğer kavurma tarifi nasıl yapılır sorusunu cevaplayacağız.
TRİLEÇE TARİFİ NASIL YAPILIR?
Trileçe, 1930’lardan itibaren Meksika’da yaygınlaşan ve tüm dünyaya yayılan sütlü bir tatlıdır. Trileçe ismi İspanyolca’da “üç” ve “süt” anlamına gelen “tres” ve “leches” kelimelerinden türemiştir. Hazırlanışı esnasında pandispanya adı verilen kekin üzerine dökülen şerbette üç farklı süt kullanılır (manda, koyun, keçi). Trileçe zor bir tatlı gibi görünse de püf noktasını bilenlerin kolayca yapabileceği ve bir dilimle de yetinilemeyen hafif bir tatlıdır. Tirileçe, geçmişten günümüze bayat ekmek tatlısı adıyla bilinerek gelmiştir. Arnavutluk’ta bayat ekmekleri değerlendirmek amacıyla, üzerlerine sıcak şekerli su döküp tatlı niyetine yenmeye başlanarak daha sonralarda kreması, sosu derken; zamanla gelişen tatlı şimdilerde bu hali almıştır. Üç ana unsurdan oluşmaktadır. Kek, süt karışımı ve sos.
MACAR GULAŞ YEMEĞİ TARİFİ NASIL YAPILIR?
Gulaş, Macaristan’ın geleneksel yemeklerinden birisidir. Genellikle dana eti ile yapılır. Bizim orman kebabı yemeğimize de benzerlik göstermektedir. Bu yemeğin ilk başta ismi cezbetti, sonra tadına bakınca bilinen yemeklerden bir farkı olmadığını anladım. Biz millet olarak severiz, farklı isim ve lezzetleri. Bu yemekte işte bu tarz diyebiliriz. Ancak mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz. Hem ismiyle havalı, hemde lezzetiyle eşsiz bir tat. Birde et ve sebzeyi bir arada yemeği sevenlerdenseniz, mutlaka yapmalısınız. Eminiz ki, pişman olmayacaksınız. Gulaş yemeğinin en belirgin özelliği de, kırmızı toz biberidir. Yani baharatlı bir yemektir. Baharat severler içinde tadına doyum olmayacak bir lezzet denilebilir. Yemeğimizden bu kadar söz ettikten sonra gelelim, Macar gulaş yemeği tarifinin yapılışına…
ZEYTİNYAĞLI YEŞİL DOMATES YEMEĞİ TARİFİ NASIL YAPILIR?
Yeşil domates yemeği, tamamen yeşil domateslerden ve pirinç ile yapılan bir çeşit sebze yemeğidir. Yeşil domates yemeği genellikle Trakya Bölgesi yöresinde oldukça sık yapılan yemeklerden birisidir. Yaz aylarında hafif yemek sevenlerin mutlaka denemesi gereken harika lezzetler arasında yer alır. Hafif olmasının yanı sıra ekşili bir tada da sahiptir. Hazır tezgahlara yeşil domateslerde düşmüşken mutlaka denenmesi gereken ve eminiz ki, pişman olmayacağınız bir sebze yemeği olacaktır. Ayrıca oldukça pratik bir yemek tarifidir.
ŞEKER KARAMELİZE NASIL YAPILIR?
Karamel, şekerin yavaşça ısıtılması sonucu eriyerek moleküllerinde ortaya çıkan değişiklik sonucu kahverengi bir renk alması ve güzel bir lezzet kazanması yoluyla yapılan yiyecektir. Şekerin karamele dönüşmesi için genellikle 170 °C civarında olur. Şeker molekülleri oksitlenir ve bazı uçucu maddelerin kaybolması sonucu karamel lezzeti ortaya çıkar. Yiyecekler az miktarda yağ ile kavruldukları takdirde yüzeylerindeki şekerler karamele dönüşürler. Bu yöntem yiyeceklerin lezzetini arttırmak için sıkça kullanılır. Örneğin; soğan yemeklere katılmadan önce kavrularak pembeleştirilmesi karamelleşmeye neden olur ve soğana lezzet kazandırır. Karamelize şekeri; krokan, nuga ve krem karamel gibi çeşitli tatlılarda ve karamelize tat eklemek istediğiniz farklı tariflerde kullanabilirsiniz. Gelelim püf noktalarıyla şeker karamelize nasıl yapılır, öğrenelim…
CEVİZLİ ETİMEK TATLISI TARİFİ NASIL YAPILIR?
Etimek (Peksimet), kıtır ekmek, Zwieback; yumurta ile yapılan ve iki kez pişirilmiş, şekerli ekmek türüdür. Tost ekmeğine benzeyen sert ve kırılgan dilimler şeklindedir. Zwieback, Doğu Prusya ve Almanya kökenlidir. Çocukların beslenmesi için ve mide rahatsızlığı olan kişiler tarafından katı besin olarak tüketilir. Türkiye’de halk arasında peksimet olarak bilinir. Etimek tatlısı hemen hemen herkes tarafından sevilen pratik ve enfes bir tatlıdır. Yapımının kolay olmasının yanı sıra, besleyici özelliği de göz ardı edilmemesi gerekir. Etimek tatlısını en az bir defada olsa yemeyen yoktur. Farklı tarifleri bulunan cevizli etimek tatlısını birde bizim tarifimizden deneyin. Eminiz ki, pişman olmayacaksınız…