ANNE OLMAYA HAZIR MISINIZ?
Hamile olmadan önce, anne olmak için hazır mıyım diye kendinize sormalısınız. Çünkü hamile kalmadan, sağlığınızın göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Sağlığınızın kontrol edilmesi, sizin ve bebeğiniz için, doğum sürecinde etkili rol oynamaktadır. Bir çok kadın gebeliğine, sağlık sorunlarıyla başlayabiliyor. Plansız hamile kalmak, bilmeden yaptığınız her şey bebeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Hamile kalmaya karar verdiğiniz an, düzenli ve sağlıklı beslenmek mutlaka şarttır. Bu durum, normalden biraz daha özen gösterilmesi gerekmektedir. Hamile kalayım da dikkat ederim değildir. Hamile kalmadan önce ve hamile kaldıktan sonrası sizin ve bebeğiniz açısından hayati önem taşımaktadır. Hamilelik başlamadan daha, bebeğinize zararlı olacak, maddelerden uzak durmalısınız. Anne ve çocuk sağlığı günümüzde oldukça önemli yer tutmaktadır. Sağlıklı bebekler dünyaya getirmek için, gebelik planlaması yapmanız önemlidir. Bu konuda, anne ve baba uzman kişiler tarafından bilgilendirilmelidir. Hamilelikten önceki tanı ve tedavilerle daha sağlıklı anne ve çocuk olursunuz.
Eğer ki, planlama için geç kalınmış hamileyseniz, bundan sonrasına çok dikkat etmeniz gerekmektedir.
Hamilelikte(Gebelikte) Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamilelikte dikkat edilmesi gereken birçok konu vardır. Çünkü anne ve bebek sağlığı çok önemlidir. Hamilelik, siz anne için farklı bir dönemin başlangıcıdır. Yaptıklarınıza, yediklerinize ve içtiklerinize, kısaca her hareketinizin düşünülerek yapılması gereken bir dönemdir.
- Kontrollerinize düzenli gitmelisiniz. İlaçlarınızı doktorunuzun önerdiği şekilde, harfiyen uyarak kullanmayı, ihmal etmemelisiniz. Çünkü bu ilaçlar sizi değil, doğrudan bebeğinizi etkileyecektir.
- Beslenme konusu oldukça önemlidir. Kilo aldırmayan, ama besleyici gıdalarla beslenmeniz gerekmektedir.
- Alkol, sigara ve uyuşturucu gibi zararlı maddelerden muhakkak uzak durmalısınız, hatta bırakmalısınız. Aksi takdir de sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.
- Muayene zamanlarınızı, zamanında gitmelisiniz ki, önceden olası sağlık sorunlarını görüp ortadan kaldırınız. Her tahlilin belli zamanları vardır. Bu zamanlarını geçirdikten sonra hiçbir anlamı kalmamaktadır. Ertelemek, her şey için çok geç olabilir.
- Çay, kahve ve kola gibi kafeinli içecekleri tüketmemeniz gerekmektedir.
- Röntgen ışınlarından uzak durmalısınız. Fakat yapılması gereken tetkikleriniz varsa mutlaka kadın-doğum doktorunuza danışınız. Önlem alınmadan, bu ışınlara maruz kalmayınız.
- Diş bakımınızı düzenli olarak yapmalısınız. Dişlerinizi fırçalamayı, ihmal etmeyiniz. Aksi halde çürükleriniz hamileliğiniz boyunca artar ve tedavi aşamaları yapılamayacağından, sizi olumsuz etkiler.
- Hamilelikte giyiminize dikkat etmeniz gerekmektedir. Rahat ve bol giysileri tercih etmeniz gerekir. Topuklu ayakkabı giymemelisiniz. En fazla 3-4 cm, topuğu rahat ayakkabı tercihiniz olmalıdır. Ayağınız rahat etmelidir. Sıkan ve vuran ayakkabıları giymeyiniz.
- Egzersiz ve spora doktorunuzun önerileriyle ve belirlediği süre kadar zaman ayırıp gitmelisiniz.
- Hamilelikte yolculuk esnasında, emniyet kemeriniz mutlaka takılı olmalıdır. Eğer emniyet kemeri sıkıyorsa bile, elinizle destek verip çıkarmadan yolunuza devam etmelisiniz. Uzun yola çıkmadan önce, mutlaka doktorunuza danışınız. Uçağa binmek için, doktorunuzdan izin alınız.
- Kanamanız az bile olsa vakit kaybetmeden, doktorunuza gidiniz ya da arayarak bilgi alınız. Her hangi bir rahatsızlık belirtileri yaşadığınız zaman dahi ateş, kusma, aşırı bulantı, aşırı baş dönmesi vb. şikayetlerinizi doktorunuza danışınız. Küçük gibi görünen sorunlar, hamilelikte göz ardı edilmemesi gerekir.
Toplum hayatımızda, dikkat ettiğimiz sağlık bilgisi kuralları, hamilelik döneminde daha çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Enfeksiyon başta olmak üzere hastalıkların hepsi, bebeğinizi de etkileyebileceğini unutmayınız.
Hamilelikte Hangi Hastalıklar Risklidir?
Böbrek hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, astım, diyabet, tiroid hastalıkları, epilepsi benzeri nörolojik hastalıklar, hipertansiyon-tansiyon hastalıkları, depresyon ve şizofreni gibi psikolojik hastalıklar hamilelikten önce doktorunuz tarafından kontrol edilmelidir. Aksi halde kullanmış olduğunuz ilaçlar bebeğinizi etkiler. Özellikle diyabet gibi hastalığınızı, hamile kalmadan önce kontrol altına alınması daha uygun olacaktır.
Hamilelikte Genetik Önemli midir?
Genetik yapımız her anlamda çok önemlidir. Genetik, anne-babadan bebeğe geçmektedir. Hamile kalmadan önce, anne-babanın yaşı ve sağlık sorunları, annenin varsa daha önce ki gebelikleri araştırılmalıdır. Daha önce ki hamilelikte yaşanan genetik sorunlar, ailede olup olmadığı araştırılmalı ve bilinen genetik hastalığı olan kişiler tespit edilmelidir. Daha önce ki hamilelikleriniz de yaşamış olduğunuz, düşük tehlikesi, düşük yapma, erken doğum ya da ölü doğum ile sonlanmış risk nedenlerinin, tespit edilmesi gerekmektedir. Anne sağlığı açısından, iki hamilelik dönem arasında, mutlaka 18 ay olmalıdır. Sezaryen ise, 24 ay olması gerekmektedir.
Bir yanıt yazın