BEBEKLERDE ATEŞ DÜŞÜRME YÖNTEMLERİ

BEBEKLERDE ATEŞ DÜŞÜRME YÖNTEMLERİ

Vücut ısısının normalinin üzerine çıkmasıyla ateş tanımlanmaktadır. Ateş kendi başına bir hastalık değil, belirtilerin bir tanesidir. Mikroplu hastalıklar sırasında, enfeksiyon, ödem, aşı ve doku hasarı, bakteri ve parazit içeren mikroorganizmalar, vücut ayrıca alerjiye karşı pirojen üretmesi sonucu vücutta oluşan bozukluklarda ateş yükselmektedir. Ateş, aslında vücudun kendisini bakteri ve virüs gibi saldırganlara karşı doğal koruma yoludur. Ateşi yükselen hastada halsizlik, titreme, ürperme, bulantı, kusma, baş ve bel ağrıları gibi belirtiler görülür.

Bebeklerde oluşan ateş aileleri endişelendirerek paniğe kapılmalarına sebep olmaktadır. Doğru yol izlendiği takdirde endişe duyulacak hiçbir şeyin olmadığını anlayacaksınız. Öncelikle doğru ateş ölçme yöntemini öğrenmeniz gerekmektedir. Doğru ateş ölçme yöntemi nasıl yapılır, ona bakalım.

Doğru Ateş Ölçme Yöntemi Nasıl Yapılmalı?

Derecesine Göre Ateş Şöyle Adlandırılır;

  1. 36-37 derece normal ateş
  2. 37-38 derece hafif ateş
  3. 38-39 derece ateş
  4. 39-41 derece yüksek ateş
  5. 41 dereceden yukarı ağır ateş

Vücut ısısı bazı kişilerde 36.5 derece veya 37 derece sınırının altında ya da üstünde olabilir. Ölçüm yapılan bölgeye göre de çıkan sonuçlar farklılık gösterebilir. (kulak, ağız içi, kasık ya da rektal)

Normal vücut ısısı gün içerisinde değişkenlik gösterirken, bir yetişkin insanın normal vücut ısısı ağızdan ölçülen termometreyle 37 dereceyi gösterebilir. Normal rektal sıcaklık ısı ise, ağız sıcaklığından yaklaşık 0.5 derece daha sıcaktır. Koltuk altı sıcaklığı ise, ağız içi sıcaklıktan daha düşüktür. Bebekler ve çocuklar için ateş ölçümünün en güvenilir hali, ağız içi sıcaklığına göre rektal bölgeden ölçülen sıcaklık daha güvenilir sonuç vermektedir. Kulak içi sıcaklığı ölçümleri bebekler için doğru sonuç vermemektedir. 2 yaşının altındaki çocuklar için tavsiye edilmemektedir. Vücut sıcaklığı ölçme teknikleri yaştan yaşa farklılık göstermektedir. Bebekler ve 2 yaşına kadar olan çocuklarda en güvenilir vücut sıcaklığı ölçme yöntemi, rektal bölge sıcaklığı en güvenilir sonuç olarak gözlenmektedir. Küçük çocuklarda koltuk altı, ateşin olup olmadığını anlamak için yardımcı olmaktadır. 2-5 yaş arası çocuklarda rektal, kulak veya koltuk altı sıcaklığı kabul edilmektedir.

Ateşli Hastalıkta Alınması Gereken Tedbirler

  1. Bebeğinizin ateşi olduğundan şüpheleniyorsanız, ateşini doğru metotla ölçtükten sonra 20 dakika bekleyip sürenin sonunda tekrar ölçtüğünüz vakit artış var ise ya da değişmediyse doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
  2. Çocuğunuzu yatırın ve istirahat etmesini sağlayınız. Oda serin olsa bile üzerindeki giysilerin çoğunu çıkartınız.
  3. Soğuk olmayan ılık suyla eklem yerlerine, alnına, kollarına ve bacaklarına sünger yardımıyla siliniz. Ateşi düşürmek için kesinlikle kolonya, sirke ve buz kullanmayınız. Soğuk kan damarlarını büzüştüreceği için, ateşin düşmesi yerine daha çok çıkmasına neden olmaktadır. Özellikle bebeklerde soğuk su havale riskini arttırmaktadır. 39 derecenin üzerindeki ateşlerde ılık suyla duş aldırabilirsiniz.
  4. Doktorunuza danışarak ve kontrolü sayesinde ateş düşürücü ilaç kullanabilirsiniz. Sıvı gıdalar takviyesinde bulunmalısınız(su, meyve suyu, çorba ve ağız solüsyonları gibi). Anne sütü bebeklerde etkisini fazlasıyla göstermektedir. 2 saat arayla emzirdiğiniz vakit bebeğinizin bünyesinin daha çabuk toparladığını görmüş olacaksınız.
  5. Bebeğiniz 6 aylığın altında ise derhal doktora başvurulması gerekmektedir.
  6. Olası havale risklerini önlemek için bebeklerde oluşan ateşin kendiliğinden geçmesini beklemeyiniz. Özellikle önceden havale geçirmiş ya da ailede havale geçiren var ise mutlaka önceliğiniz doktora gitmek olmalıdır.

Ateş bebeklerde oldukça önemlidir. Özellikle ishalle birlikte gelen ateş var ise evde tedavi edilecek bir şey değildir. Hatta acil servise başvurunuz. Önceden alınan tedbirlerle oluşacak riskleri en aza hatta ortadan kaldırabilirsiniz. Ateş vücudun kendini korumasıyla ortaya çıkar. Enfeksiyon sonucu oluşan ateşin mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir