BEYİN KANAMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

BEYİN KANAMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Beyin kanaması, beyni besleyen damarlardan bir ya da birkaçından dışarı kan sızması sonucu, kan ile beslenen bölgenin çalışamaz duruma gelmesidir. Bu durum aniden oluşabilmektedir ve genellikle yüksek tansiyon hastalarında görülebilmektedir. Beyin kanamasının sonucunda hastada, felç ve inme meydana gelebilmektedir.

Beyin Kanaması Belirtileri

  • Şiddetli baş ağrısı
  • Bulantı
  • Kusma
  • Bilinç kaybı
  • Mide bulantısı
  • Kuvvet kaybı
  • Görme bozukluğu
  • Denge bozukluğu
  • Aşırı terleme
  • Ense ağrısı

Beyin kanaması 2’ye ayrılmaktadır;

  1. Beyin içine olan kanamalar
  2. Beyin dışına olan kanamalar

Beyin İçine Olan Kanamalar

Beyni besleyen damarların cidarının yırtılması sonucu, kanın beyin içine sızması ve beyin dokusunu tahrip etmesidir. Beyin damarları yaş ilerledikçe yıpranır ve elastik özelliklerini kaybederler. Bunun sonucu olarak, tansiyonu yüksek yaşlı kişilerde sıklıkla yırtılarak beyin kanamaları oluşur. Hastaların bir tarafları kısmen felç olur. El ve ayak tutmayarak felç olur. Bazen konuşma merkezinin tutulduğu durumlarda hasta konuşamaz.

Genç yaşlarda beyin damarları civarının zayıflaması sonucunda balonlaşması ve balonlaşan kısmın yırtılması neticesinde beyin kanaması görülmektedir. Damarlarda oluşan bu balonlara ”anevrizma” adı verilir. Anevrizma yırtılması her yaşta görülebilir. Yırtılma görülmeden yani önceden tespit edilmesi mümkündür. Kasıktan girilerek yapılan beyin anjiyosu sayesinde, beyinde oluşan ve henüz patlamamış olan anevrizmalar tespit edilebilir. Tıpkı kalp anjiyosunda ki riskler gibi, beyin anjiyosunda bazı riskleri mevcuttur. Anjiyo sırasında beyin damarlarında bulunan anevrizma patlayabilir. Patlamadan tespit edilmiş anevrizmaların tedavisi mümkündür. Baloncuk içine yerleştirilen platin sarmal (Endovascular coiling) denilen yöntem kullanılmaktadır.

Bu tedavi yöntemi sayesinde birçok başarı elde edilmiştir. İyileşme dönemi, açık ameliyat geçirmiş hastalarda 1 seneyi bulmaktadır. Ancak bu yöntem ile tedavi gören kişinin iyileşme süresinin, 27 ila 30 gün gibi kısa sürdüğü bilinmektedir.

Beyin Dışına Olan Kanamalar

Beyin dışında oluşan kanamaların geneli, travma sonucunda oluşmaktadır. Beynin üzerinde duramater denen bir zar mevcuttur. Bu zarın üzerinde bulunan damarlar travma sonucunda kırılan ya da çatlayan kafatası kemiklerinin zedelenmesi ile kanama yapabilirler. Oluşan kanama beyin zarı (duramater) ile kafatası kemikleri arasında birikir ve beynin sıkışmasına sebep olur. Hemen ameliyat edilmez ise, beyin ölümü gerçekleşir ve hasta ölür. Bu kanamalara epidural hematom adı verilir. Şiddetli kanamalarda beynin üzerinde bulunan damarlarda zedelenebilir.  Bu damarlardan sızan kan beyin zarı (duramater) altında birikerek yine beyin sıkışmasına sebep olur. Bu kanamalara subdural hematom adı verilir. Ayrıca beynin üzerini örten çok ince bir zar olan araknoid zarın altına doğruda kanama yapabilir. Bu tür kanamalara da subaraknoid kanama adı verilmektedir.

Kafaya alınan darbelerden sonra ya da travma sonrasında özellikle hastalar ilk 24 saat müşahede altında tutulur. Bunun sebebi ise, ilk anlarda kanamanın meydana gelmeyeceği düşünülür. Ancak ilerleyen saatlerde kanamanın artması ve beyne baskı yapması sonucunda hasta komaya girebilir.

Bu sebeple kafadan alınan darbe sonucunda ilk 24 saat oldukça önemlidir ve gözlem altında tutulması gerekir. En az 12 saat boyunca kesinlikle uyumamalıdır. Daha sonraki ilerleyen süre içerisinde kusma ve dalgınlaşma yaşanırsa, mutlaka vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekmektedir.

Beyin Kanamasının Nedenleri

Beyin kanamasının ilk olarak ısı dengesiyle alakalı olduğu bilinmektedir. Kişiler sıcak havalardan yani güneşten etkilenebilirler. Hatta susuz kalmak bile beyin kanamasına sebep olabilir. Vücudun su dengesinin korunması hayati önem taşımaktadır.

Özellikle yaz aylarında güneş ışığına maruz kalan tansiyon hastalarının risk grubu altında oldukları kesinlikle unutulmamalıdır.

Çay ve kahve suyun yerini tutmadığını bilmek gerekir. Alacağınız herhangi bir sıvı gıda suyun vücuda verdiklerini veremez.

Aşırı tuzdan mutlaka kaçınmak gerekir.

Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarıya çıkmamaya özen gösterin. Havadaki nem oranın yüksek olduğu zamanlarda ve saat 10:00 ila 16:00 saatlerinde mümkün olduğunca sokağa çıkmamakta fayda var. Eğer illa ki dışarı çıkmanız gerekir ise, mutlaka baş bölgenizi koruyan şapkaları tercih edin ve susuz kalmamaya dikkat edin.

Sigara içiyorsanız bırakın! Genellikle sigara içen kişilerde beyin kanaması riski yüksektir. Unutulmaması gerekir ki, birde tansiyon hastasıysanız, tehlike altında olduğunuz bir gerçektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir