BUZDOLABI NASIL TEMİZLENİR?

BUZDOLABI NASIL TEMİZLENİR?

Mutfak temizliği, evin en önemli temizliğinden biridir. Özellikle buzdolabının temizliği sağlık açısından biraz daha özen ve önem gösterilmesi gerekir. Buzdolabı yiyecekleri korur, saklar ve bakteri oluşmasını engeller. Fakat bazen beklemediğimiz şekilde kirlenir. Hatta kirlenmekle kalmayıp kötü kokulara da sebep oluyor. Sadece böyle durumlar karşısında buzdolabının temizlenme zamanı geldiği anlaşılıyor. Bu aşamaya gelmeden önce temizlik yapmak daha yerinde olacaktır. En az 15 günde 1 buzdolabı temizliği yapmak gerekir. Hiç yapamasanız bile, kokusunu gidermek için ve görüntü açısından temizliğe dikkat etmek gerekir. Bakalım buzdolabı temizliği yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir ve nasıl yapılmalıdır?

Temizliğe başlamadan önce buzdolabının fişini çekin ve içini boşaltın. Eğer yardım alabileceğiniz bir kişi varsa buzdolabını çekerek, altını ve arkasını da temizleyin. Sonra buzdolabının çıkabilen raflarını sırasıyla çıkarın. Örneğin; yumurta bölümünün çıkarılabilir kapağı ve buzdolabının kapak tarafında yer alan bölmeler gibi.

Çıkarılan rafları ve bölmeleri bulaşık makinasına atmadan,  elde bulaşık deterjanıyla yıkayın. Ayrıca sirkeli suyla yıkamak ve silmek hijyen açısından oldukça önemli bir noktadır. Sirkeli su aynı zamanda parlaklık kazandırdığı gibi, kokuların giderilmesinde de etkilidir. Fakat bolca suyla durulamayı unutmayın. Aksi halde kimyasal madde içerdikleri için, zaman içerisinde yiyecekleri olumsuz şekilde etkiler. Rafları ve bölmeleri iyice kuruduktan sonra yerleştirin. Eğer raflar ıslak ya da nemli kalırsa, küflenebilir bu da sebzelerin ve meyvelerin daha çabuk bozulmasına sebep olur.

Buzdolabının koku yapmasını engellemek için, mutlaka yiyecekleri ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmeniz gerekir. Kalan yemekleri, yarım limonu ve peyniri açık şekilde buzdolabının içerisinde bırakmayın. Küçük bir not; kalan salataları çöpe atmayın! Evet biliyorum, salatanın içerisindeki soğan sabaha kadar etrafa kötü koku yayacaktır. Ancak yapmanız gereken şu ki, kalan salatayı ağzı kapaklı bir kutunun içerisine koyun ve üzerine kapatacak kadar ekmekle kapatarak saklama kabının kapağını da kapatarak saklayın. Böylece bütün koku ekmeğe sineceği için, hem salatayı çöpe atmamış olacaksınız, hem de kötü kokunun etrafa yayılmasını engelleyeceksiniz.

Buzdolabının İçini Temizlemek İçin Karışım Suyu

Malzemeler

Yarım kova su
6 yemek kaşığı sirke
2 yemek kaşığı karbonat

Malzemeleri kovanın içerisindeki suyla karıştırın ve sünger yardımıyla buzdolabının içerisini güzelce silin. Bu karışım buzdolabı temizliğinde oldukça sık olarak kullanılmaktadır. Dökülen yemek kalıntılarını temizleyeme de yardımcı olacaktır. Kötü kötüleri yok ettiği gibi parlamasını da sağlayacaktır. Aynı zamanda sirkeli su ile silinen buzdolabının içerisinde bakteri oluşmaz. Deterjan ile temizlik yaptığınızda ister, istemez kalıntılar kalacaktır ve kimyasal madde içerdikleri için yiyeceklere kokusu sinecektir. Sirkeli su karışımıyla yaptığınız temizlik daha uzun süre buzdolabınızın temiz kalmasını sağlayacaktır. Buzdolabınızın temizliğine gereken özen ve önemi gösterirseniz eğer, uzun süre temiz ve sağlıklı kullanabilirsiniz.

Dondurucu Bölümünü Temizlemek İçin Karışım Suyu

Malzemeler

1 adet fısfıslı şişe
250 ml su
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı karbonat

Malzemeleri fısfıslı şişenin içerisine koyun ve iyice çalkalayın. Sonra dondurucunun her yerine sıkın ve sünger yardımıyla silerek temizleyin. Dondurucunun içerisinde koku daha çok oluşmaktadır. Bu önlemenin en önemli yolu bu karışım diyebiliriz. Bu karışım sayesinde dondurucuda oluşan kötü kokuyu yok edeceksiniz ve uzun süre koku oluşmasını da engellemiş olacaksınız.

Buzdolabının Lastiklerinin Temizliği İçin

Buzdolabının içerisi kirlendiği gibi lastikleri de kirlenecektir. Elbette onunda temizliği biraz farklıdır ve uzun süre kalıcılık sağlayacaktır. Lastiğe karbonat dökün ve temiz kullanılmayan diş fırçasını hafif ıslatarak tüm lastiği ovarak fırçalayın. Ardından nemli bir bezle kurulayarak, temizleyin. Buzdolabının lastiğini temizlemek aynı zamanda ömrünü de uzatacaktır ve gevşemesini engelleyecektir.

Buzdolabının Dışının Temizliği

Raflarda kullanılan temizleme karışımını dış yüzeyini temizlemek içinde kullanabilirsiniz. Sünger yardımıyla ve süngerin yumuşak tarafıyla silmeye özen gösterin. Daha sonra ilk katı nemli bir bezle silin ve ardından kuru bezle tekrar silerek temizliği bitirebilirsiniz.

Buzdolabının içindeki kötü kokuları engellemek için, bir miktar kahveyi ağzı açık olarak, buzdolabının kenar rafından birine koyarak kötü kokuları engellemiş olun. Arada bir kahveyi karıştırarak kokuyu dağıtın. 15 günde 1’de kahveyi değiştirmeyi unutmayın. Aynı zamanda limon ve karbonat da, kahve gibi buzdolabında oluşan kötü kokuları engeller.

Evet, buzdolabının içini ve dışını tamamen temizledik. Böylece temizliğin ve işin sonuna da gelmiş olduk. Buzdolabının içinden çıkardığınız rafları ve bölmeleri artık yerlerine takabilirsiniz. Parlayan rafların ve bölmelerin karşısında mest olacaksınız. Adeta yeni dolap aldığınızı hissedeceksiniz.

Son olarak; Buzdolabını temizlemek için mümkün olduğunca serin havaları ve günün serin saatlerini seçmeye özen gösterin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir