CEVİZ İÇLİ KETE NASIL YAPILIR?

CEVİZ İÇLİ KETE NASIL YAPILIR?

Kete, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz yöresel mutfağına has, bir çeşit hamur işidir. Ancak yapılan bölgeye göre farklılıklar göstermektedir. Genelde Erzurum ketesi olarak bilinir. Ketenin vazgeçilmezleri olarak tereyağı ve ceviz bilinmektedir. Ketenin içi boş olanı da yapılmaktadır. Fakat içli kete daha çok tercih edilmektedir. Özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi diyebiliriz. Bol tereyağı ve cevizli olmasının yanı sıra fırında piştiği için hafiftir. Uzmanlarında önerdiği gibi, sağlık için tereyağının yenmesi gerekiyor. Diyetteyim ve tereyağı yiyemem diye kesinlikle düşünmeyin. Aksine, vücutta biriken yağların erimesi için mutlaka tereyağı yenmesi gerekmektedir. Ketenin sağlığa faydalarının da olduğunu öğrendiğinize göre, gelelim ketenin yapım aşamasına.

Kullanılacak Malzemeler

Hamuru için,

1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı süt
1 paket kuru ya da yaş maya
1 tutam tuz
Aldığı kadar un

İç Malzemesi için,

4 yemek kaşığı tereyağı (1 yemek kaşığını eritip hamurun üzerine sürülecek)
1 su bardağı un
1 su bardağı dövülmüş ceviz

Üzeri için,

1 yumurta sarısı
Susam

Hazırlanışı

Bir kasenin içerisine unu koyun ve ortasını havuz gibi açın. Kuru maya kullanacak iseniz; 1 bardağın  içerisine kuru mayayı atın, parmağı yakar yakmaz su ve 1 tatlı kaşığı toz şeker atarak bardağın içerisinde kabarmasını bekleyin. Yaş maya kullanacak iseniz, havuzun ortasına mayayı koyun ve üzerine sıvı yağıyla sütü koyarak 3’ünü birden una bulaştırmadan maya eriyene kadar çırpın. Daha sonra unu kenarlardan alarak yoğurmaya başlayın ve son olarak tuzunu da ekleyin. Kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurmaya devam edin. İstenilen kıvama gelen hamurun üzerine temiz bir örterek 1 saat kadar kabarmasını bekleyin.

Hamur kabarırken iç malzemelerini hazırlamaya başlayın. Tavanın içerisine 3 yemek kaşığı tere yağını koyun ve yağı yakmadan eritin. Üzerine unu ekleyerek rengi değişene kadar kavurun ve yakmamaya özen gösterin. Un ve yağ birbirleriyle özleştikten sonra üzerine cevizi ekleyin. Yaklaşık 1 dakika daha karıştırarak ocağın altını kapatın. İç malzemeleri hazır.

Dinlenen hamuru 3 eşit parçaya bölün ve tezgahın üzerine un serperek ilk hamuru tepsi büyüklüğünde açın. Üzerine kalan tere yağını eritip yaydırarak sürün. Diğer hamuru da aynı şekilde açın ve yağlanan hamurun üzerine örtün. Tekrar yağlayın ve son olarak kalan hamuru da aynı şekilde açarak, yağlanan hamurların üzerini örtün. Bu hamurun üzerine hazırlamış olduğunuz iç malzemenin hepsini tam ortasına dökün. Yaymanıza gerek yok. Hamuru bohça şeklinde toparlayın. Ortasında kalan sivriliği de içe doğru bastırın. Yağlanmış fırın tepsisine altı üstüne gelecek şekilde (düzgün ve pürüzsüz tarafı üste, bohça şeklindeki büzülen yeri alta getirin) yerleştirin. Elinizle yırtmadan tepsinin şeklini alana kadar hamuru yaydırarak büyütün. Son olarak yumurtanın sarısını çırpın ve hamurun üzerine güzelce sürün. Susam serpiştirerek fırına atabilirsiniz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Kontrol ettikten sonra fırını kapatın ve keteyi fırından çıkararak çekmesini bekleyin. İlk sıcaklığı gittikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir