CİĞER KAVURMA TARİFİ NASIL YAPILIR ?

CİĞER KAVURMA TARİFİ NASIL YAPILIR ?

Et yemeği denildiğinde akla ilk gelenlerden bir tanesi olan ciğer kavurma, lezzetinin ve çok zor olmamasının yanı sıra küçük detaylar ile birlikte tadı oldukça değişen yemeklerdendir. Birkaç fazladan küçük dokunuş ve eklenecek bir kaç baharat ve sebze ile birlikte, pişirme süresi ve bekleme süresi de yine bir çok popüler yemek için tat değiştiren faktörlerdir. Şimdi, sevilen yemeklerden bir tanesi olan; ciğer kavurma tarifi nasıl yapılır sorusunu cevaplayacağız.

Ciğer Kavurma Tarifi

Malzemeler;

  • Margarin
  • Dana Ciğeri (1 kilogram)
  • Sıvı yağ
  • Pul biber
  • Tuz
  • Maydanoz
  • Sirke
  • Soğan (2 baş)

Ciğer Kavurma Nasıl Yapılır
Bakıldığı zaman, herkes tarafından farklı olan yemek tarifleri; aslında herkesin kendi yöresine göre malzemelerle farklılık kazanmıştır. Ne var ki; bir yerde zeytinyağlı sarma aslında başka yapılırken, bir yerde bambaşka yapılmaktadır. Bu sadece sarma ile sınırlanması anlamına gelmemekle birlikte; aslında insanların içlerine koydukları malzeme olsun veya yapılış ya da kaynatımı şekilleriyle olsun farklılık göstermektedir. Bu bağlamda; bir yere gittiğiniz zaman, farklı bir tat geliyorsa eğer yaptığınız aynı yemekten; büyük bir ihtimalle farklı malzemeler dahilinde bir yemek olmuştur.

Gelelim bizlerde en salt haliyle ciğer kavurma nasıl yapılır sorusuna. Herkesin yapabileceği ve aynı zamanda herkesin aynı bildiği bir tarifi, bu şekilde yapacağız ve sizlerde aslında ciğer kavurmanın böyle olduğunu anlayacaksınız.

Kavurma dediğimiz zaman aklımıza ilk gelen malzemelerin, kuşbaşı doğrama şekilleridir; aynı şekilde bizler ciğerimizi kuşbaşı olarak doğruyoruz. Her ne kadar söylemeye gerek var mı bilinmez ama kuşbaşı doğramadan önce, ciğerimizin gerek zarını olsun gerek ise de; üzerinde ki sinirleri olsun gayet güzel bir şekilde temizliyoruz. Bunu yapmadığınız takdirde; yemek yerken bu kısımlar ağzınıza gelecek ve sert bir şekilde sizleri rahatsız edecektir. Bu da pek istenen bir durum olmayacaktır. Kuş başı şeklinde keserken; ne büyük ne de küçük olmamasına dikkat etmelisiniz ve aslında burası tamamen size kalmış bir durum olacaktır.

Bu aşama gerçekleştikten sonra, elinizde bulunan iki yağı da bir tavada kavurun, daha sonrasında üzerine kuş başı olarak doğradığınız ciğerlerinizi ilave ederek, karıştırarak kavurun. Bu karışıma ciğerlerinizi de ekledikten sonra; tuz ve sirkeyi de içine ilave edin. Bu malzemeleri de ekledikten sonra; tavanızın kapağını kapatarak kendi suyunda kavrulmasını sağlayın. Mümkün olduğu kadar kapağı açmamaya çalışın, aksi takdirde ciğeriniz olması gerektiğinden çok daha kuru olacaktır.

Daha sonrasında elimize soğanlarımızı alarak, halkalar halinde doğramalıyız. Ciğerlerinizi, tavada biraz geri çektikten sonra; soğanları da onların yanına ekleyin ve soğanları alta gelecek şekilde; üzerine ciğerlerinizi ekleyin. Daha sonrasında ise yapmanız gereken; üzerine biraz su koyarak kaynamasını beklemek olacaktır. Eğer sizlerde daha lezzetli bir şekilde ciğer kavurma yapmak istiyorsanız; bu son bahsettiğimiz işlemi, mümkün olduğu kadar servis yapmadan hemen önce uygulayın. Bu sayede ne ciğerler soğuk olacak ne de kuru olacaktır. Ciğer kavurma tarifinin yanında; gerek acılı ezme gerek domates ezmesi gerek ise de haydari kullanabilirsiniz. Aynı zamanda içecek bakımından da büyük bir skalası bulunmaktadır. Rakıdan ayrana kadar, her içecek ciğer kavurmaya eşlik edebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir