D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NEDİR?

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NEDİR?

D vitamini adı vitamin olmasına rağmen, aslında bir hormondur. Ultraviyole ışık vasıtasıyla ciltte üretilir. Karaciğer ve böbrekte bazı işlemlerden geçerek aktif D vitamini haline gelir. Vitaminler, keşfedildikleri ilk günden bu yana vücut dokuları tarafından üretilemeyen ve beslenme yoluyla alınması gereken, organik kimyasallar olarak tanımlanmıştır. Vücut metabolizmasında vitaminler, son derece önemli bir rol oynamaktadırlar. D vitamininin insan sağlığı üzerinde kemik kırıklarından, prostat kanserine, kalp ve damar hastalıklarından diyabete kadar pek çok önemli ve riskli hastalıklara yol açtığı ve hatta ölümle sonuçlandığı görülmektedir. Ülkemizde resmi olarak açıklanmış bir veri olmamasına rağmen, dünya genelinde yetişkin nüfusun %20’sinden fazlasının bu vitamin eksikliğini yaşadığı düşünülmektedir. Yaşlı kadınlarda ise bu oran %50’ye kadar çıkmaktadır. D vitamini diğer vitaminler için geçerli olan bazı kuralların dışına çıkabilen bir vitamindir. Yanlış bilinmesin ki, D vitamini vücut tarafından üretilir. Balık, süt, yoğurt, kefir ve yumurta sarısı dışında doğal yiyeceklerde bulunmaz. Gıda yoluyla alınsa bile, işe yarar hale gelmesi için vücut tarafından değişime uğratılması gerekir. Yazımızın devamında D vitamini eksikliği nedir? nelere yol açtığını ve neler yapılması gerektiğini öğrenelim.

D Vitamini Ne İşe Yarar?

D vitamininin en bilinen faydası kemik sağlığını korumasıdır. Bağırsaklarda kalsiyumun daha çok emilmesini sağlayarak kemiklere güç katmaktadır. D vitamini eksikliğinde vücut besinlerdeki kalsiyumun, ancak %10 yada %15 kadarını alabilir. Normal şartlarda ise bu oran, %30 ila %40 civarındadır.

D vitamini eksikliği çocuklarda raşitizme, yetişkinlerde ise osteomalasi (kemik yumuşaması) hastalıklarının görülmesine neden olur.

Vücudun kalsiyum ve fosfor dengesinin sağlanmasında çok önemli görevleri vardır.

D vitamini eksikliğinde sadece kemikler zayıflamıyor. Uzun süreli D vitamini eksikliğinde meme kanseri, kolon kanseri, prostat kanseri, depresyon ve kalp hastalıkları gibi pek çok ciddi hastalığı tetiklediği biliniyor.

D vitamininin vücudu üst solunum yolu enfeksiyonları gibi çeşitli enfeksiyonlara karşı güçlendirdiği ve bağışıklık sistemini tam anlamıyla koruduğu bilinmektedir.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

  • Özellikle kış aylarında güneşin kendisini göstermediği zamanlarda ortaya çıkan kemik ağrıları, D vitaminine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu kemik ağrıları, eklem ağrılarından farklı olarak tüm vücut genelinde hissedilebilir ve ağrılara halsizlik eşlik etmektedir.
  • Depresyon, çok şiddetli olmayabilir ve daha çok kendinizi nedensiz olarak hüzünlü ve mutsuz hissetmenize neden olur. Bunun nedeni, beyinde üretilen ve ruh halinin düzenlenmesinde kullanılan serotonin seviyesinin D vitamini eksikliğine bağlı olarak düşmesidir.
  • Sık sık soğuk algınlığı, grip, nezle, halsizlik ve üst solunum yolu enfeksiyonları yaşıyor iseniz, bunun nedeni D vitamini eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
  • Alın bölgesinin normalden daha çok terlemesi ve boncuk boncuk şeklinde olması hali, hem çocuklarda hemde yetişkinlerde D vitamini eksikliğini işaret ediyor.
  • D vitamini eksikliği vücudumuzda ki kas dokusunun büyük bölümünü oluşturan ve iskelet kasları olarak adlandırılan kasların zayıflamasına yol açıyor.
  • Halsizlik, eklem ağrıları, kilo alma, kabızlık, ishal, baş ağrısı, yüksek tansiyon, mesane sorunları, konsantrasyon eksikliği ve sindirim sorunları erken dönem D vitamini belirtileri arasında yer alıyor.

D vitamini eksikliğinin risk oluşturduğu düşünülen diğer sağlık sorunları şöyledir;

  • Bağışıklık sistemi hastalıkları
  • Alzheimer hastalığı
  • Kronik halsizlik sendromu
  • Diş eti hastalıkları
  • Sedef hastalığı
  • Gut hastalığı
  • Parkinson hastalığı
  • Kireçlenme
  • MS hastalığı
  • Fibromiyalji
  • Obezite

D Vitamini Eksikliğinden Nasıl Şüphelenebilirim?

Depresyon eğilimi, halsizlik, sürekli yorgunluk hali, vücutta kramp hissi ve tabiri caizse dayak yemiş gibi her yerim dökülüyor kolumu kıpırdatacak halim yok düşüncelerine sahipseniz mutlaka kan tahlili yaptırın.

D Vitamini Tedavisi 

D vitamini alımının en zahmetsiz yolu güneşlenmektir. Genel olarak tavsiye edilen, her mevsim günde 20 dakika güneş kremi kullanmadan yüzünüzü, kollarınızı veya bacaklarınızı güneşlendirmenizdir. Vücudunuzun tümünü güneşe çıkarmanız gerekmez. Güneş kremleri az faktörlü olsa da vücudun D vitamini emilimini engeller. Ayrıca evde, balkonda yada arabada cam kenarında oturmakta yine ışınları engeller ve D vitamini açısından faydası olmaz. Çünkü D vitamini için direk güneşe maruz kalmak gerekmektedir.

Güneş ışınlarının zararları ile ilgili birçok söz söylenirken, korunmasız olarak güneşe çıkmanın ne kadar sağlık ve doğru olduğu hakkında endişelenebilirsiniz. Tabi ki de haklısınız. Öyleyse D vitamini takviyesi almayı düşünebilirsiniz. Dolayısıyla sizin için en doğru, uygun ve sağlık D vitamini takviyesini doktorunuza danışarak alınız.

Gıda yoluyla da D vitamini takviye edilmektedir. Ancak az gıda da bulunduğu için zor olacaktır. Yinede balık özellikle somon yani yağlı balık olmasına özen gösterin. Kefir, süt, yoğurt ve yumurta sarısında D vitamini bulunmaktadır. Birde dana ciğerinde yüksek miktarda D vitamini olduğu biliniyor. Gıdalardan da anlaşılacağı üzere, yağlı olmaları en önemli ayrıntısıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir