DOĞAL LEKE ÇIKARMA VE TEMİZLİK YÖNTEMLERİ NELERDİR?

DOĞAL LEKE ÇIKARMA VE TEMİZLİK YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Temizlik malzemeleri bir dolabın içinde, çocukların ulaşamadığı yerlerde muhafaza edilmelidir. Günlük kullandığımız eşyalarda oluşan lekeleri çıkarmak çoğu zaman zahmetlidir. Lekenin temizlenmesi için, öncelikle ne lekesi olduğu belirlenmeli ve en uygun yöntem ve malzemeyle hızlı bir şekilde çıkartılmalıdır. İşte bunlara örnekler olarak, Doğal leke çıkarma ve temizlik yöntemleri nelerdir, öğrenelim.

Kan Lekesi : Kan lekesini mümkün olduğunca hemen temizlemeniz gerekmektedir. Aksi halde kuruyacak ve çıkarma işleminiz zorlaşacaktır. Kan lekesini temizlemek için, sıcak su kesinlikle kullanmayınız. Sıcak su, lekenin pişmesine ve daha çok yerleşmesine neden olacaktır.

  • Süngeri ılık suya batırarak sildiğiniz zaman, hem lekeyi kolayca çıkarmış olacak, hemde zemini yıpratmamış olacaksınız.
  • Lekenin oluştuğu bölgeye hint yağı döktüğünüz zaman, kurumuş olduğunda özellikle yumuşamasını sağlayacaktır. Eğer leke çıkıp da izi kalırsa, hint yağının içerisine 2-3 damla amonyak damlatınız ve bir de öyle siliniz. Yinede koyu bir izi kaldıysa, ıslatıp güneşe bırakın ve eczanelerde kolaylıkla bulacağınız, hidrojen peroksit ile silmeyi deneyiniz.
  • Halılarda oluşan kan lekesini çıkarmak için, beyaz sirke ile ovalayarak siliniz.
  • Beyaz kumaşlarda oluşan kan lekesine amonyaklı su ile ıslattıktan sonra deterjanlı ılık suda yıkayın.
  • Tüm lekelere hemen müdahale edildiğinde, soğuk su ve sabunla kolayca çıkar.

Kahve Lekesi : Kahve lekesi için karbonatlı su kullanabilirsiniz. Kuruyan kahve lekesini bol tuzlu su ile yıkadıktan sonra durulamanız yeterli olacaktır.

  • Beyaz ispirto ve su karışımıyla da lekeli bölgeye tampon yaptığınız zaman, lekenin çıktığı göreceksiniz.
  • Suyun içerisine amonyak ilave ederek tampon yöntemiyle silebilirsiniz.

Oje Lekesi : Aseton ya da eşit miktarlarda alkol ve eter karışımı ile kolaylıkla çıkartabilirsiniz.

  • Asetat ve triasetat içeren kumaşlarda asla oje çıkarıcı maddeleri kullanmayın. Kumaşın boya çıkarmadığından emin olunuz.

Ruj Lekesi : Lekeli bölgeyi oksijenli su ile sünger ya da temiz bir bez yardımıyla sildikten sonra ılık su ile durulayınız.

  • Renkli kumaşlarda oksijenin rengini açmamasına dikkat ediniz.
  • Yünlü ve ipekli kumaşlarda direk oksijenli su kullanmak yerine, lekenin üzerine biraz tereyağı sürünüz ve sıcak sabunlu su ile yıkayınız. Eğer iz kalırsa oksijenli su ile siliniz.

Parfüm Lekesi : Sıcak su ve sabunla yıkayarak durulayın. İnatçı lekelerde oksijenli su kullanın. Fakat rengini açmamasına dikkat ediniz. Aksi halde kumaşın rengi solabilir.

Kırmızı Şarap Lekesi : Kırmızı şarap dökülmelerinde lekeyi derhal yıkayıp, durulayın.

Pas Lekeleri : Mutfakta ve banyoda kullandığınız metal eşyalarda oluşan pas tabakalarını gidermek için, zımpara kağıdı kullanmanız yeterli olacaktır.

  • Bisikletlerin pas tutan metal parçalarını beyaz çimento ile ovalayın. Eski haline geldiğini göreceksiniz.
  • Makas ve bıçaklarda oluşan pas lekelerini çıkartmak için, gaz yağına batırılmış bir bez ile paslı kısımları ovalayın ve yünlü bir kumaş ile kurulayın.

Süt Lekesi : Leke yıkanabilen kumaş üzerindeyse sabunlu su ile siliniz. Yıkanmayan kumaşta ise benzine batırılmış bir bez ile hafifçe siliniz. Eğer iz kalırsa tiner kullanınız.

Koltukların Temizliği : Elektrik süpürgesiyle tozunu almak yerine, temiz bir bezi nemlendirin ve koltuğun üzerine serin. Sopa ile vurarak tozların çıkmasını sağlayınız. Serdiğiniz bez nemli olduğu için etrafa toz yayılmayacak ve tozlanmayacaktır. Bütün tozlar beze yapışacaktır. Böylece koltuğunuz tertemiz olmuş olacak.

Kapıların Temizliği : Kapılarınız temizlemek için, patatesi ortadan ikiye keserek kirli bölgeleri güzelce ovalayınız. İşiniz bitene kadar, kirlenen bölümleri bıçakla kesip atın ve devam ediniz.

Kızartma Tavalarının Temizliği : Kızartma tavasını yıkamadan önce soğuduktan sonra gazete kağıdıyla silin ve sonra sıcak su ile yıkayın. Yağın derinlemesine çıkmasını istiyorsanız, kalın tuz (iri tuz taneleri) ile kaynatın.

Küllüklerde Oluşan Lekeler : Ne kadar yıkarsanız yıkayın küllüklerde ki lekeler inatçıdır ve çıkmazlar. Bunun için yapmanız gereken tek şey, tuza batırdığınız mantar tıpa ile ovalamanız yeterli olacaktır.

Ütü Lekesi : Ütü yaparken sararan kumaş hemen oksijenli su ile silindiğinde, sararan yerler kaybolur.

Yaka Temizliği : Kirlenen paltoların yakalarını temizlemek oldukça zordur. Bunun için yapmanız gereken, dokuz ölçü suya bir ölçü amonyak atılıp karıştırmak. Bu karışımla sildiğiniz zaman yakanın temizlendiğini göreceksiniz.

Halı Temizliği : Halılarınızı uzun süreli güzel ve temiz kullanmak için, doğru temizlik ve bakım yöntemleri gereklidir. Bu önerilere uyarak halılarınızın daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.

  • Pudralı halı temizleyicisi kullanın.
  • Eğer halı şampuanı kullanacaksanız, sadece köpüğünü kullanın. Asla şampuan sıvısı ya da su kullanılmamalıdır. Aksi halde halınızın kirlendiğini görmüş olursunuz.
  • Halınızı silerken, çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi kimyasal temizlik malzemeleri kullanmayınız. Aksi halde halınızın çürümesine ve dokusunun bozulmasına sebep olur.
  • Halınızda leke çıkarmak için tavsiye edilen ürünler dışında kimyasal madde kullanacaksanız eğer, görünmeyen bir bölümünde deneyerek halının rengine ve dokusuna zarar vermediğinden emin olunuz.

Fotoğraflar Üzerinde Oluşan Lekeler : Zaman içerisinde fotoğrafların üzerinde sarı lekeler meydana gelir. Bu lekeleri temizlerken fotoğrafa zarar vermemek gerekir. Bunun için temiz bir bezin üzerine, bir kaç damla ispirto dökünüz ve bastırmadan silerek temizleyiniz.

Çaydanlıkta Oluşan Kireç Lekesi : Çaydanlığınızda oluşan kireç lekelerini gidermek için, temizlenmiş patates kabuklarını çaydanlığın içine koyarak su ile birlikte bir süre kaynatınız. Ya da sirkeli su ile kaynatıp iyice durulayınız. Kireçlerin yok olduğunu göreceksiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir