EKMEK ÇANAĞINDA SEBZE ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Sofralarımızdan hiç eksik olmayan, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan çorbanın birçok çeşidi mevcuttur. Aynı zamanda da sağlığa faydaları oldukça fazladır. Çorbaların kansere, kolesterole, sindirim sistemine ve bağışıklık sistemine hatta bağırsak florasının korunmasına dahi fayda sağladığını biliyor musunuz? Yaz aylarında soğuk soğuk içimizi serinlettiği gibi, kış aylarında da sıcacık içimizi ısıtan çorba aynı zamanda vitamin ve enerji deposudur. Özellikle sebze çorbaları daha bebeklikten beri tüketilmeye başlar. Şimdi sizlere değişik lezzetle bir çorba tarifi paylaşacağım. Özellikle sunum aşamasında, görsel olarak gönülleri fetheden hemde lezzetiyle baş döndüren ekmek çanağında sebze çorbası tarifi nasıl yapılır?
- Günde 1 kase tüketeceğiniz çorba, sindirim sisteminizin daha düzenli çalışmasını sağlayacaktır. Böylece mide şikayetleriniz en aza inmiş olacaktır.
Kullanılacak Malzemeler
Ekmeği için,
2 su bardağı un
2 su bardağı çavdar unu
2 su bardağı tam buğday unu
1,5 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
Aldığı kadar su
Çorbası için,
500 gram kuşbaşı tavuk eti
2 adet kuru soğan
2 adet kırmızı biber
2 adet kabak
2 adet havuç
1 adet patates
1 adet kereviz
2 su bardağı domates sosu
Yarım çay bardağı erişte
1 yemek kaşığı tuz
1 adet limon
Terbiyesi için,
1 adet yumurta sarısı
Yarım limon suyu
Yarım yemek kaşığı un
Üzeri için,
1 tutam maydanoz
1 tutam kereviz yaprağı
Hazırlanışı
Önce ekmeği hazırlayın. Hamur yoğurma kabının içerisine unları koyun ve karıştırın. Birbirlerine tamamen karışan unların ortasını havuz şeklinde açın ve ortasına kuru mayayı, tuz, şeker ve suyu ekleyerek unları karıştırmadan mayayı hazırlayın. Sonra kenarlardaki unları da karışıma dahil ederek yoğurmaya başlayın. Kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurmaya devam edin. Sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça ayırın ki, kapağın tutacak yeri yapacaksınız. Hamura çanak ya da tencere şeklini verin. Fırın borcamını iyice taban ve yanlarıyla birlikte yağlayın ve şekil verdiğiniz hamuru borcamın içine koyun. Hamurun üzerine ceviz büyüklüğündeki hamuru koyun ve sabitleyin. Daha sonra hamurun üzerini güzelce yağlayın ve üzerini örterek mayalanmaya bırakın. Ekmek mayalanırken çorbayı tapmaya başlayın. Bir tencerenin içerisine suyun koyun ve kaynatın. Kaynayan suyun içerisine kuşbaşı tavuk etlerini atarak haşlamaya bırakın. Diğer taraftan havuçları, patatesi, kabakları ve biberleri yıkayarak kabuklarını soyun. Kabuklarını soyduktan sonra küp küp doğrayın. Kerevizin saplarını kesin ama atmayın. Onları da iyice yıkayın ve kerevizi soyduktan sonra onuda küp küp doğrayın. Soğanların kabuklarını soyun ve yemeklik tavla zarı şeklinde kıyın. Bir tencerenin içerisine yağı koyun ve soğanları ekleyerek yakmadan pembeleşene kadar kavurun. Kavrulan soğanların üzerine; havuçları, kerevizleri, kabakları, patatesleri ve biberleri de ekleyerek kısık ateşte kavurmaya devam edin. Sonra üzerilerine domates sosunu, limon suyunu ve tuzu ekleyip domates sosu suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin. Daha sonra tavuk suyunu ve haşlanan tavukları ekleyin. Son olarak terbiyesini hazırlayın. Bir kabın içerisine yumurta sarısı, limon suyu ve unu koyarak çırpın. Çırpılan terbiyenin içine kaynayan sudan alarak ılıtın. Bir elinizle terbiyeyi dökün ve diğer elinizle hızlı ve kıvrak hareketle çorbayı karıştırın. Aksi halde yumurta pişebilir. İyice karıştırdıktan sonra çorbayla terbiye birbirleriyle özdeşmiş olacaktır. Kısık ateşte birkaç dakika daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın. Çorba hazır olduğuna göre ekmeğin fırınlanma zamanı geldi demektir. Mayalanan ekmeği önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişene kadar pişirin. Piştikten sonra fırından çıkarın ve kabak gibi üst kısmını kesin. Ekmeğin ortası (yumuşak yerini) bıçak yardımıyla oyarak çıkarın. Ekmeğin göbeğini tamamen çıkardıktan sonra elinizle ekmeğin tabanını ve içini tereyağı ile yağlayın ve yaklaşık 5 dakika daha bu şekilde fırına atarak iyice katılaşmasını sağlayın. Aksi halde içerisine çorba koyulamayacak kadar yumuşaktır. Fırından çıkardıktan sonra tabanına parmağınızla vurduğunuzda tık tık diye ses duyacaksınız. Sesi duyduğunuza göre ekmek çanağınız hazır demektir. Hazırlamış olduğunuz sebze çorbasını ekmek çanağının içerisine kepçe yardımıyla dökün. Üzerini kıyılmış maydanoz ve kereviz yapraklarıyla süsleyin ve servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Bir yanıt yazın