HAMİLELİKTE BESLENME

Hamileyken neleri yemeniz gerektiğini her anne adayı gibi sizinde kafanızda dönüp duran sorulardan biridir. Endişelenmeyiniz, yalnız değilsiniz. Daha ilk andan itibaren, ne yesem de bebeğime yararlı olsa diye düşünüyorsunuz. Ya da nelerin faydalı, nelerin zararlı olduğu konusunda ki sorularınız siz anne adayların her zaman merak ettiğiniz durumlardır. Hayatınızın her anında olduğu gibi, düzenli ve sağlıklı beslenme hamilelik döneminde de önemlidir. Kesinlikle tek taraflı beslenme uygulamayınız. Karbonhidrat, vitamin, yağ, protein ve mineralleri uygun miktarda hepsinden almanız gerekmektedir. Sadece hamilelik döneminizde bunlara karşı, günlük ihtiyacınız artmaktadır. Hamileyken günlük kaloriniz 2300 olması gerekir. Diğer insanların bu kalori ihtiyacı 300 kalori olarak alınması gerekmektedir. Sağlıklı ve düzenli beslenseniz bile, mutlaka hamileliğinizin ilk dönemlerinde folik asit vitaminini kullanmaya başlamalısınız. Hamileliğiniz boyunca günlük, demir ilacı kullanmalısınız. Yeterince beslenemiyorsanız, multivitamin takviyelerini mutlaka almalısınız. Hamilelikte düzenli ve sağlıklı beslendiğiniz takdir de ortalama 10-12 kilo alırsınız. İdeal kilo alımı, sizin için doğum öncesi ve sonrasında çok önemli olacaktır.
Hamileliğiniz boyunca, yeteri kadar su alımı yapmanız gerekmektedir. Sıvı alımınızı ihmal etmeyiniz. Ortalama yaklaşık, 10 bardak su içmelisiniz. Çay, kahve ve kola gibi kafein içeren içeceklerden uzak durmalısınız. Maden suyu(soda) içilmesinin zararı yoktur. Ihlamur, nane, limon, kuşburnu, papatya gibi bitki çaylarını da içebilirsiniz. Adaçayını hamileliğinizin ilk aylarında içilmesi önerilmemektedir. Aksi halde düşük yapmanıza neden olabilir. Aşırı yağlı, tuzlu ve tatlı gıdalardan uzak durmaya özen gösteriniz. Kalorisi yüksek, fakat besin değeri olmayan gıdaları tüketmeyiniz. Hamur işlerinden uzak durmalısınız. Besleyici özelliği olmadığı kadar, kilo almanıza sebep olacaktır. Günde 3 öğün yerine, 6 öğün olarak beslenmelisiniz. 3 ana öğün ve 3 ara öğün olarak. Böylece gün içerisinde, azar azar ve sıklıkla giyerek hem aç kalmamış, hem de düzenli beslenmiş olacaksınız. Fast-food yiyeceklerden uzak durmalısınız. Doğal vitaminler ve minerallerden yararlanarak beslenmelisiniz. Sebze ve meyve tüketiminize özen göstermeniz gerekmektedir. Protein açısından oldukça zengin olan et ve süt ürünlerini tüketmelisiniz. Haftada en az 1 ya da 2 defa omega3 olan balığı tüketmeniz gerekmektedir. Fakat balığı haftada ikiden fazla tüketmemelisiniz. Balığın içerisinde civa bulunduğu için, hamilelikte önerilmemektedir. Gün içerisinde mutlaka, aşırıya kaçmamak kaydıyla hatta tane olarak hesaplayarak, ceviz, fındık, kuru kayısı, kuru incir, fıstık, badem, kırmızı kuru üzüm(çekirdekli olan kan yapar) tüketmelisiniz.
Hamilelik döneminizde, süt içmeniz gerekmektedir. Çünkü süt kalsiyum açısından oldukça zengindir. Faydalı diye aşırıya kaçmamanız gerekmektedir. Günde 2-3 bardak içmeniz yeterli olacaktır. Aksi halde hamilelik döneminizde fazla süt içmeniz, kansızlığa neden olabilir.
Çiğ et, işlenmiş et, sucuk, salam, sosis, kokoreç, midye, mayonez ve pastörize edilmemiş süt ürünleri, çiğ köfte, iyi pişirilmemiş yumurta, abur-cubur olarak cips ve kızartma gibi yiyeceklerden uzak durmanız bebeğinizin gelişimi ve sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Alkol, sigara ve uyuşturucu maddelerden, hamileliğiniz boyunca uzak durmanız gerekmektedir.
Bir yanıt yazın