HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) İDEAL KİLO ALIMI
Hamilelik deyince, aklınıza hep bir kilo korkusu gelmektedir. Oysa düzenli beslenerek, egzersiz ve spor yaparak, kilo aldıran değil de sizi ve bebeğinizi besleyici gıdalar alarak, kilo korkunuz olamaz. Siz artık bilinçli bir anne adayısınız. Nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyorsunuz. O yüzden kilo korkunuz, endişeleriniz olması yerine, hamileliğinizin keyfini çıkarmaya başlayabilirsiniz. Çünkü 9 ay 10 günlük özel bir süreç başladı, dilediğiniz gibi yaşadığınız ve bu yaşantıdan mutlu olduğunuz takdirde, sizin ve bebeğinizin sağlığı olumlu anlamda etkilenecektir.
Hamileliğiniz boyunca, geçmişten günümüze gelmekte olan 9-12 kilo ideal olarak gösterilmektedir. Bunun nedeni, doğumun kolay olması ve doğum sonrası kiloların daha kolay atabilecek olmanızdır. Hamileliğinizin başında, kilo almamış olmanız ilerleyen zaman içerisinde 14-17 kiloyu birden alabilirsiniz. Hamileliğinizin başından, kilo almaya başlarsanız da 7-9 kilo almanız ideal olarak gösterilmektedir. Ancak önemli olan, ideal kilo alımınızın yanı sıra, siz anne adayının ve bebeğinizin sağlık durumudur. Bebeğinizin gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlıyor olmasıyla birlikte, siz anne adayının da tansiyonunun normal olarak takip edilmesi ve idrarınızda albumin çıkışı olmamasıdır. İkiz bebeklere hamile olmanız, kilo alımınızı çok fazla etkilemektedir. Bu yüzden biraz daha dikkat etmelisiniz. Önemli olan, sizin ve bebekleriniz için uygun ve düzenli bir şekilde kilo alımınızdır. Doğuma, normal kiloyla girecek olmanız hem sizin hem de bebekleriniz için kolay bir doğum olacaktır. Tabi ki doğum sonrası kilo vermekte acele etmemeniz gerekmektedir. Yavaş yavaş düzenli bir şekilde, almış olduğunuz kiloları vermelisiniz. Zaten emzirecek olmanız size yardımcı olacaktır. Kilo vermek için bebeğinizi anne sütünden mahrum bırakmamanız gerekmektedir. Emzirmek, kilo vermekte etkilidir, unutmayınız. Egzersiz yaparak ve düzenli beslenerek, eski formunuza dönebilirsiniz. Bunun için hamile kalmadan önce, ideal kiloda olmanız çok önemlidir. Eğer ki aşırı kilonuz varsa, mutlaka egzersiz, spor ya da uzmandan yardım alarak ideal kilonuza ulaştığınız zaman hamile kalmanızı öneririm. Aksi halde, hamilelik süresince de alacak olduğunuz kilolarda eklenecek olduğu zaman kilo vermekte daha çok zorlanmış olacaksınız. İdeal kilonuz dışında ki hamilelikler bazen sorunlu olabiliyor. Siz bilinçli bir anne adayı olarak bunları uygulamalısınız ki, başta sizin sağlığınız olmak üzere bebeğiniz de bundan etkilenecektir. Hamileyken, kilo vermeyiniz. Egzersiz ve sporu kilo vermek amacıyla yapmayınız. Çünkü hamilelik esnasındaki egzersiz ve spor sadece kiloyu dengeleyerek, doğumun kolay geçmesini sağlamak için yapılır. Ağır diyetler, egzersizler, sizi ve bebeğinizi olumsuz etkileyecektir.
Hamilelikte Kiloyu Kontrol Etme
- Ölçme işleminizi, sabahları tuvalet ihtiyacınızı giderdikten sonra hafif kıyafetlerinizle tartılmalısınız. Gerçek kilonuzu ancak bu şekilde görürsünüz. Yemek yedikten sonra tartıya çıktığınızda yanılmış olursunuz.
- Kilonuzu ölçme işlemini, mümkün olduğunca aynı tartı üzerinde gerçekleştiriniz. İbrenin sıfırda olduğundan emin olunuz.
- Hamilelik süresince, düzenli olarak kontrollerinize gittiğiniz takdir de zaten doktorunuz tarafından bu takip yapılacaktır. Aksi halde bir tartı edinebilirsiniz.
- Kilonuzun ideal olup olmadığını, vücut kitle indeksiyle hesaplayabilirsiniz. Böylece, kilonuzun aşırı mı? Yoksa ideal mi? Olduğunu anlamış olacaksınız.
Vücut Kitle İndeksi = Hamilelik Öncesi Ağırlık / Boy²
0-18.4’in altında olanlar zayıf
18.5 – 24.9 arasında olanlar normal kilodur.
25.0 – 29.9 arasında olanlar aşırı kilolu
30.0 – 39.9 arasında olanlar obez (şişman)
40.0 ve üzerinde olanlar ileri derecede obez (şişman)
Vücut kitle indeksi hesaplama hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Bunları göz önünde bulundurarak hamileliğinize başlarsanız, size sadece hamileliğinizin tadını çıkarmak kalacak. Ben 2 canlıyım, 2 kişilik yemem gerek diyerek kendisi kandırmayınız. Bu doğru değildir. Etrafınızdakiler size hep bu şekilde yaklaşacaklardır. Fakat bu size ve bebeğinize iyilikten çok, kilo almanıza sebep olacaktır.
Burada yazmış olduğum yazıyı dikkatle okuduğunuzu düşünerekten, bunları kendiniz değil de doktorunuzla karar vermelisiniz. Kilo takibinizi, kilo alma hızınızı ve beslenmenizi mutlaka bir uzman eşliğinde değerlendirmelisiniz. Kendinizin ve bebeğinizin sağlığını düşünerek bunu yapmalısınız.
Yazımız varsayımlar doğrultusunda yazılmıştır. Ek bilgi olarak kullanınız ve olası etkilere karşı mutlaka doktorunuz ile birlikte hareket ediniz.
Bir yanıt yazın