IHLAMUR ÇAYININ FAYDALARI
Ihlamur, ıhlamurgiller (Tiliaceae) familyasından Tilia cinsini oluşturan ağaç türlerine verilen isim. Ihlamur ağacı oldukça hızlı büyür ve ortalama 20-50 metre kadar uzunluğuna erişebilir. Çiçek ıhlamur birinci kalite kabul edilir. Sağlığa faydalı ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan bölümü, sarı-beyaz renklerde açan çiçekler ve yapraklarıdır. Çiçekleri bahar ayarlarında açar ve bu ve mevsimde toplandıktan sonra kurutulur. Yapraklarının büyüklüğü 5-10 cm arasında değişir. Ihlamur ağacının kabuğu gri, yumuşak ve liflidir. Dal ve gövde kabukları da kurutularak kullanılmaktadır.
Ihlamur ağacı ılıman iklimlere özgüdür. Kışın yapraklarını döker. Ihlamur ağacının çiçeklerinin etrafa yaydığı kokudan dolayı, ev bahçelerinde ve sokak kenarlarında sıkça rastlanan bir ağaçtır. Çiçeklerinde bulunan yağ sayesinde aromatik bir tadı vardır. Ihlamurun faydaları nelerdir, ona bakalım.
Ihlamurun Faydaları nelerdir?
- Öksürüğe iyi gelir
- İdrar arttırıcı
- Göğsü yumuşatır
- Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar
- Stresi azaltarak, rahatlama sağlar
- Kansızlığı giderir
- Balgam söktürücü olarak kullanılır
- Uyku yapar
- Kas spazmlarını giderir
- Boğaz ağrısını alır
- Grip, nezle ve soğuk algınlığını önler
- Kan dolaşımının normal olmasını sağlar
- Mide salgısını arttırır
- Sinirleri kuvvetlendirir
- Damar kireçlenmesini önler
- Ter söktürür
- Kabızlığı ve bağırsak spazmını giderir
- Böbrekleri ve mesaneyi temizler
- Saç dökülmesini önler
- Astım ve bronşit hastalıklarına iyi gelir
- Migren ağrılarını hafifletir
- Çarpıntıyı giderir
- Kaygıyı azaltır
- Ateş düşürür
- Safra kesesi rahatsızlıklarına karşı kullanılır
Ihlamur Çayı Nasıl Yapılır?
Ihlamur çaynı hazırlarken, bardak başına 1 tutam kurutulmuş ıhlamur ölçeğini kullanabilirsiniz. Ihlamuru suyla birlikte kaynatmayınız. Kaynamış suyun içerisine kurutulmuş ıhlamuru atınız. (Bitki çayı hazırlarken kesinlikle, bitkinin üzerine sıcak su dökmeyiniz. Sıcak suyun üzerine bitkiyi ekleyiniz.) Ağzını kapatarak demlenmesini bekleyiniz. 10-15 dakika yeterli olacaktır. Yemeklerden sonra kahve ya da çay içeceğinize, ıhlamur çayını içmeniz daha sağlıklı olacaktır. Hem yemeklerden sonra içilen ıhlamur çayı, sindirim sisteminin çalışmasını kolaylaştırmaktadır. Şifa olsun.
Ihlamur çayı, ülkemizde olduğu gibi farklı kültürlerde geleneksel olarak gribel enfeksiyonu önlemek amacıyla kullanılmaktadır.
Ihlamur çayının içine bal karıştırılarak içildiğinde, mide ülserine faydalıdır.
Ihlamur çayı sinirleri kuvvetlendirdiği için, uzun süre kullanıldığında sinir zafiyetini giderir.
Ihlamur çayını migren ağrısı çekenlerin bol bol tüketmeleri tavsiye edilir.
Yatarken içilen ıhlamur uyku getirir. Uykusuzluk problemi çekenlere 1 bardak ıhlamura, 3-4 diş karanfil atılması tavsiye edilir.
Bir yanıt yazın