KABIZLIĞA NE İYİ GELİR VE KABIZLIK NASIL GEÇER?

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin yetersiz olması (haftada 3 kez ya da daha az sayıda) veya bağırsak hareketlerinin az çalışmasına ilişkin boşaltım yapılmasında güçlük çekme durumudur. Bu durum son derece sık rastlanan bir gastrointestinal sağlık problemidir. Bağırsak hareketleri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Dışkılama esnasında tuvaletiniz sert ve kuru olduğu zaman kabızlık problemi yaşanıyor demektir. Kabızlığın birçok nedenleri vardır. Fakat kabızlık denilince akıllara ilk gelenler karın şişliği, karın ağrısı ve gaz problemleri yaşanmaktadır. Çoğu kişi her gün tuvalete çıkamadığı zaman kabızlık problemi yaşadığını düşünür. Ancak durum öyle değildir. Kabızlık problemi demek, dışkılamanın haftada ikiye ya da daha aza inmesine denilir. Zaten kabızlık başka bir hastalığında belirtisi olabilir. Ancak kabızlık problemi bir hastalık değildir. Herkesin başına gelebilir. Kabızlık yapısal bir sorundan çok bağırsakların işleyişindeki bir problemden kaynaklanır.
Kabızlığın Nedenleri Nelerdir?
- Yeterince su içmemek
- Kafeini fazla kaçırmak
- Beslenme düzeninin bozulması
- Protein ağırlıklı beslenme
- Hareketsiz yaşam
- Lifli yiyeceklerin az tüketilmesi
- Depresyon
- Hipotiroid
- Kullanılan bazı ilaçların yan etkisi
- Laksatif ilaçlar
- Dışkılamayı ertelemek
- Huzursuz bağırsak sendromunun yarattığı problemler
- Hamilelik
- Doğum yapmak
- Nörolojik hastalık nedenleri
- Stresin kabızlığa zemin hazırlar
- Gebelikte oluşan hormonel bozukluklar
- Uyku düzensizliği
Kabızlıkta yukarıdaki bahsettiğimiz durumların hepsi geçicidir. Bazı yaşam tarzı değişiklikleri düzeltildiğinde kabızlık problemi de ortadan otomatikman ortadan kalkacaktır. Kabızlık en çok doktora başvurulan şikayetlerden birisidir. Kabızlık genelde ileri yaşlarda görülür. Ancak toplumun genelini etkiler. Kadınlarda erkeklere oranla görülme sıklığı 2-3 kat daha fazladır. Bütün erginlerin yaklaşık üçte biri yaşantılarının muayyen bir zamanında bir anüs ya da rektum hastalığından rektum hastalığından şikayetçi olurlar. Hemoroid (basur), fissür veya fistülalar gibi durumlarda mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir. İşi kesinlikle kendi yöntemlerinize bırakmayın.
Kabızlık Semptomları
- Dışkıda sertlik
- Rektal tıkanma hissi duymak
- Dışkı yaparken aşırı zorlanma (ıkınma)
- Haftada 3 kere ya da daha az tuvalete çıkmak
- Gaz problemleri
- Sadece manuel hareketlerle tuvalete çıkmak
Uzmanların görüşüne göre, her gün bağırsak hareketlerinin yaşanmamasına kabızlık denilemez. Çünkü her kişinin metabolizması farklıdır. Bu sebeple durum takibe alınmalı ve doktor kontrolünde kabızlık tanısı konulabilir.
Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler
- Tahılların hepsi
- Lif içeren yiyecekler
- Meyve suları
- Taze meyve
- Bol yeşil yapraklı sebzeler
Hayvansal yağ içeren yiyeceklerden uzak durmaya özen gösterin. Öğünleri azar azar yiyerek, fast-food işlenmiş konserve gıdaları yemeyerek kabızlık sürecini kısıtlayabilirsiniz.
Ne Zaman Doktora Görünülmesi Gerekir?
Kabızlık problemi her ne kadar can sıkıcı olsa da, telaş yapılacak ya da büyütülecek bir durum olmadığı gibi, hastalık hiç değildir. Yaşam tarzının değiştirilmesiyle ve beslenme alışkanlıklarına dikkat edilerek kabızlık yok edilebilir. Kabızlık sorunu yaşayan kişilerin büyük çoğunluğu doktora gitmeden iyileşmektedir. Fakat kronik kabızlık gibi durumlarda sorunlar yaşanabilir ya da bunun altında bilinmeyen ciddi bir hastalık yatabilir. Bu sebeple mutlaka doktora başvurun. Unutmayın ki, erken tanı hayat kurtarır…
Bir yanıt yazın