KALP AĞRISI NE ANLAMA GELİR?

KALP AĞRISI NE ANLAMA GELİR?

Dolaşım sisteminin merkezi olan kalp, içinde dört odacık bulunan, kastan yapılmış bir organdır. Yaklaşık bir yumruk büyüklüğünde ve 250 gram ağırlıktadır. Kalp bütünüyle prikart denilen bir zar ile çevrilidir ve sürtünmeyi azaltan bir sıvı içerisinde bulunur. Kalbin miyokart denilen kalın kas duvarı onun kasılmasını ve genişlemesini sağlar. Kalbin içi iki ayrı boşluğa, sağ ve sol kalbe bölünür, bunların yaptıkları birbirlerinin aynısıdır, fakat ilişkileri yoktur. Her boşlukta kanın sadece bir yöne akışını sağlayabilmek için bölümler arasında kapaklar vardır. Bu dört bölüm tam bir uyum içerisinde çalışır. Kalbin durmaksızın kasılması ve genişlemesi vücutta kanın sürekli dolaşımını sağlamaktadır. Sağ kalp, sağ kulakçık ve sağ karıncıktan oluşmakta olup burada oksijen bakımından fakir olan venöz kan bulunmaktadır. Sol kalp ise sol kulakçık ve sol karıncıktan oluşur. Oksijen bakımından zengin olan arterial kanı bulundurur. Ayrıca sol karıncığın pompalama görevinden dolayı duvar yapısı diğer boşluklara göre oldukça gelişmiştir. Kalbimiz bir pompa gibi bütün vücuda kan pompalayarak hücrelerimizin ihtiyaçlarını karşılar. Bu yüzden kalpte oluşan herhangi bir şikayet dikkate alınmalıdır. Kalp ağrısı ne anlama gelir? diyerek yazımızın devamından öğrenelim.

Kalp Ağrısının Belirtileri

Kalp ve göğüs bölgesinde yaşanan ağrılar, akla ilk olarak kalp krizini getirmekle birlikte bu ağrılar farklı nedenlere bağlı olarak da görülebilir.

Kalpte yanma hissi, batma ve sancılanma görülebilir. Merdiven ya da yokuş çıkarken yani fiziksel bir aktivite sırasında yaşanılan, göğüste batma ve yanma hislerinin yaşanmasıyla birlikte ağrının sol kola, boyna ve çeneye yayılmasına dikkat etmek gerekir. Bu strese bağlıda olabilir. Biraz dinlenildiği zaman ağrı rahatlar, azalır ve geçer. Göğüste kaynaklanan her ağrı, kalp kaynaklı olmayabilir. Kalbiniz sık sık ağrıyor, sıkışıyor ya da her hangi bir şikayet yaşıyor iseniz, yapmanız gereken tek şey vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna giderek uzman doktorlardan yardım istemek. Doktorunuz doğru tespit için ağrıların şiddetini, hangi sıklıkla tekrarladığını ve nasıl bir ağrı hissettiğinizi sorarak fiziksel muayene dışında bazı testler isteyebilir.

Kalp Ağrılarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Stresten uzak durmalı ve sinirlenmemeli
  • Sigarayı bırakmak gerekir
  • Düzenli şekilde her gün aksatmadan mutlaka egzersiz ve spor yapılması gerekir
  • Beslenmeye dikkat edilmesi gerekir
  • Yemeklerde tuzdan uzak durunuz
  • Çürük diş ya da diş eti sorunlarınız var ise tedavi ettiriniz
  • Kilo almamaya ve kilonuzu kontrol altında tutmaya özen gösteriniz
  • Kabızlık sorunları yaşamamak için sulu gıdalar ve sıvı tüketin
  • Ağır yağlı koyun ve sığır eti yemeğin ve yağlı sütten uzak durun
  • Düzenli uyku ve uykusuz kalmamaya dikkat ediniz
  • Kızartmalar yerine haşlama ya da buharda pişirme yöntemiyle pişen yemekleri tercih edin
  • Bol bol taze sebze ve meyve tüketin. Kefir ve yoğurt yemeye özen gösterin
  • Koşmayın, acele etmeyin ve nefes nefes kalmayın
  • Ani hareketlerden ve yorucu işlerden uzak durun
  • Hazır gıdalardan ve işlenmiş şarküteri ürünlerini mümkün olduğunca azaltın
  • Kendinizi iyi hissettirecek işlerle meşgul olarak, her gün bir önceki günden daha iyi olduğunuza inanın

Kalp ağrısı ne anlama gelir diye düşünüldüğünde, birçok yanıtı olduğunu az çok biliyoruz. Fakat doğru teşhis için mutlaka doktora danışılması gerekmektedir.

Kalp Hastalıkları Nelerdir?

  1. Kalp krizi : Kalp kasına kan taşıyan damarların veya bir damarın pıhtı ya da plak nedeniyle tıkanması sonucu oluşur. Kalp krizinin belirtileri arasında mideden başlayarak yukarı doğru uzanan ağrıların artması, nefes darlığı, aşırı terleme, mide bulantısı, baş dönmesi ve panik atak tarzında yaşanan duygular en belirgin özellikleridir.
  2. Kalp zarı iltihabı : Kalbi çevreleyen zarın iltihaplanması sonucunda oluşan ağrıdır. Kalp zarının iltihaplanması sebebiyle ortaya çıkan şiddetli ve uzun süreli ağrılardır. Bu ağrılar omuz bölgesine ve boynun üst kısımlarını etkiler.
  3. Göğüs (akciğer) zarı iltihabı : Akciğerlerin üzeri ‘plevra’ adı verilen çift katlı bir zar ile örtülü olup iki zarın arasında sıvı dolu bir boşluk vardır. Su sıvı, akciğerlerin göğüs kafesi içerisinde rahatça hareket etmesini sağlar. Zatüre veya benzeri hastalıklarla yerleşen mikropların akciğer zarını tahrip eder. Belirtileri olarak, nefes almada zorluk ve ağrı hissedilmesi, hasta kendini yorgun, halsiz ve tembel hisseder.
  4. Kalp kası iltihabı : Genellikle kalp krizi ile karıştırılmaktadır. Kalp krizi ile belirtileri hemen hemen aynı olduğundan kaynaklanır. Ancak kalp kası iltihabında, kalp krizi gibi damar tıkanması yaşanmaz.
  5. Mitral kapak prolapsusu : Kalpte sol kulakçık ve sol karıncık arasında bulunan kapakçığın doğru çalışmaması nedeniyle kalp ağrıları yaşanabilir.
  6. Kalp yetmezliği : Kalp kasının kalınlaşması ve kan pompalanmasının zorlaşması nedeniyle oluşur. Kalp ağrısına ek olarak mide bulantısı, nefes darlığı ve baş dönmesi görülür.

Görüldüğü üzere kalp ağrısı ve göğüs ağrısının pek çok farklı sebepleri olabilir. Ağrılar sık sık tekrarlıyor ve günlük hayatınızı etkileyecek şiddette olabilir. Bunun için ihmal etmeyerek ve teşhisi kendiniz koymadan mutlaka doktora danışınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir