KOLAY UN HELVASI TARİFİ

KOLAY UN HELVASI TARİFİ

Un helvasının ana maddeleri un, sıvı yağ, şeker ve sudur. Bayramlarda, kandillerde, cenazelerde ve perşembe gecelerinde özellikle yapılan ünlü bir Türk tatlısıdır. Un helvasını yapmakta ki amaç; kimi zaman sevinçli anlarda yapılarak komşulara ve sevdiklerimize dağılan tatlıdır. Kimi zaman ise, cenazelerde yapılır. Önemli olan yağ koksun denilir. Türk mutfaklarında damak tatlandıran bir lezzet oluşundan önce sosyolojik bir olgudur. Kökeni yardımlaşmak, anmak ve paylaşmaktır aslında. Maddi olarak oldukça ucuz elde edilse de manevi değeri paha biçilemez değerdedir. Un helvasının birçok farklı yapılışları mevcuttur. Kimisi sıvı yağ yerine tereyağı kullanmaktadır. Ya da şekerli suyunu kaynatıp, şerbet gibi dökerler. Bazen fıstıklısı, cevizlisi ve bademlisi de yapılmaktadır. Ancak asıl un helvası sade ve sıvı yağ ile yapılandır. Bakalım püf noktalarıyla, kolay un helvası tarifi nasıl yapılır?

Kullanılacak Malzemeler

1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su

Hazırlanışı

Öncelikle çukur bir kasenin içerisine su ve şekeri koyun. Şeker eriyene kadar karıştırın. Şeker ve suyu, ocakta kaynatma işlemi yapmayınız.

Diğer taraftan çukur bir tencerenin içerisine sıvı yağını koyun ve tencereyi ocağın en küçük gözüne alarak kısık ateşte yağı kızdırın. Kızan yağın içerisine, unu ekleyin ve aynı zamanda diğer elinizle hızlı hızlı unu kavurmaya başlayın. Püf noktası; unun kavurma aşaması oldukça önemlidir. Hiç durmadan karıştırmak gerekir. Aksi halde un yanar. Yaklaşık 30-35 dakika sabırla kavurmak gerekir. Püf noktası; kavurma işlemi aşamasında ocağın kısık ateşte olması gerekir. Yoksa aniden un yanmaya başlar. Püf noktası; ilk defa helva kavuranlar, unun rengi değişmeye başladıkça çıkan kokudan korkmayın ve unun yandığını düşünmeyin. Çıkan koku, unun kavrulurken bıraktığı keskin kokudur. Sütlü kahve ya da daha koyu renge geldiğinde (renk sizin tercihinizdir, ancak sütlü kahve rengine gelmesi şarttır) hazırlamış olduğunuz su ve şeker karışımını dökün ve diğer elinizle hızlıca karıştırın. Şerbetini iyice çektikten sonra en az 5-6 dakika daha karıştırarak kavurun. Püf noktası; bu aşama oldukça önemlidir. Şerbetini çekti diyerek karıştırma işlemini bırakmayınız ve ocağın altını kapatmayın ki, tam kıvamında olsun. Kavurma işlemi bittikten sonra tencerenin kapağını kapatmadan, tencerenin ağzına kağıt havlu ya da temiz bir bez koyarak, kapağı kapatın. Püf noktası; kağıt havlu ya da bez koymakta ki amaç, buharını ve terinin tencerenin içerisine dökülmesine engel olmak. 15-20 dakika dinlendirin. Dinlenen un helvasına istediğiniz gibi şekil verin ve ister sıcak, ister soğuk olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. ALLAH kabul etsin.

Not : Dikkat ettiyseniz yukarıdaki tarif, yukarıdan aşağıya doğru; 1, 2, 3 ve 4 olarak sıralanmaktadır. Bu ölçüler ile yapılan helva hiçbir zaman kıvamsız olmaz. Ancak dikkat edilmesi gereken şu ki; hangi bardak ile başladıysanız onunla devam edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir