LOHUSALIK DÖNEMİ (LOĞUSALIK DÖNEMİ)

LOHUSALIK DÖNEMİ (LOĞUSALIK DÖNEMİ)

Lohusa (loğusa), doğumdan sonraki ilk 6 hafta (yaklaşık 40 gün) lohusalık dönemidir. Yani vücudun kendini toparlama dönemi olarak da adlandırılır. Eski sağlığınıza ve gücünüze kavuşabilmeniz için lohusalık dönemini ciddiye almalısınız ve her fırsatta dinlenmelisiniz. Bu süreç tıpkı bir hastalığın, nekahat dönemine benzer. Ancak burada siz artık eskisi kadar özgür değilsiniz. Artık size her an muhtaç olan bir bebeğiniz var. Bu bebeğin sorumluluğu aslında hayal gücünüzün de ötesindedir. İşte bu yüzden doğumun ardından en az 6 hafta yanınızda kalacak bir yardımcıya ihtiyacınız olacaktır. Normal doğum ve sezeryandan 1 hafta sonra dikiş kontrolü, dikiş alınması (normal doğumda dikiş alınmaz) ve diğer kontroller için mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Lohusalık döneminde, hamileliğin kadında yarattığı psikolojik ve fizyolojik değişmeler hamilelik öncesindeki haline geri döner. Her organ ve sistemin hamilelik öncesi dönemine dönmesi farklı zamanlar alır. Bu nedenle ”lohusanın mezarı 40 gün açık kalır” sözü halk arasında yaygın olarak bilinir. Bu söz gerçekleri yansıtmaktadır. Çünkü doğum ve lohusalık döneminde ortaya çıkan hastalıklar hayatı tehdit eden boyutta olur.

Lohusalık dönemi çok erken, erken ve geç lohusalık olarak 3 döneme ayrılır.

Çok erken lohusalık doğumdan sonraki ilk 24 saati, erken lohusalık ilk 1 haftayı, geç lohusalık da geri kalan süreyi temsil eder. Üreme organları ilk 6 haftada normal haline döner. Emzirmeyen annelerin birçoğu bu dönemde adet görmeye başlar. Doğum sonrasında fark edilen ilk değişiklik rahim boyutunda olur. Küçülmeye involüsyon adı verilir.

Lohusalık (Loğusalık) Döneminde Kanama ve Perine Bakımı

  • Doğum sonrasında kanama birinci günde yoğun ve kırmızı olup, ilerleyen günlerde pembeye ve sonrada kahverengiye döner. Birkaç hafta beyaz akıntı halini alır ve yaklaşık 1,5 ay devam eder. Doğum sonrası olan lohusalık akıntısı azalarak 3-6 hafta sürebilir.
  • Kullanılan pedlerin pamuklu, yumuşak, emici, temiz ve kokusuz olmalıdır.
  • Pedler sık sık değiştirilmeli ve pamuklu iç çamaşırı tercih edilmelidir. Hatta iç çamaşırı giyilmeden önce ütülenmelidir.
  • Dikişlere pansuman için (batikon solüsyonu) ilaçlı su kullanılır. Temizlik önden arakaya doğru tuvalet kağıdıyla yapılmalıdır.
  • Hastaneden sonra evde duş şeklinde banyo yapılabilir. Banyo sonrasında dikiş yerleri iyice kurulanmalı ve ıslak bırakılmamalıdır.
  • Enfeksiyon riskini önlemek için pedleri kanama olmasa bile 3-4 saatte bir değiştirilmesi gerekir.
  • Kanama çoğalır, vücut ısısı artar yada akıntı kötü kokulu olursa zaman kaybetmeden mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Uterus İnvolüsyon (Rahim Küçülmesi) Nedir?

Uterus involüsyonu, rahimin doğumdan sonra hamilelik öncesi durumuna dönmesine verilen isimdir. Hamilelik süresince rahim yaklaşık 20 kat büyür. Ancak doğumdan sonra rahim süratlen küçülmeye başlar. Bebek doğduktan hemen sonra yaklaşık 20. gebelik haftasında olduğu boyuta iner. Bu evrede yaklaşık ağırlığı 1 kilogramdır. Birinci haftanın sonunda 12. gebelik haftasındaki büyüklüğüne dönen rahimin hacmi, 6 hafta sonunda gebelik öncesi büyüklüğündedir.İnsan vücudundaki ağırlık ve hacmi bu kadar büyüyüp sonrasında küçülen ikinci bir organımız bulunmamaktadır. Halen bilimsel olarak açıklanamamaktadır.

Doğumdan sonra ilk 6 saat içerisinde idrar yapılmalı. Dikişler acıyacak diye asla ertelenmemelidir. Doğum sonrasında dışkılama hemen olmayabilir. Posalı ve bol lifli yiyecekleri tüketmeli, bol sıvı alımı yapılmalıdır. Kısa yürüyüş ve hareketlerle bağırsakların hareketleri arttırılabilir.

Doğum Sonrası Cinsel İlişki

Normal doğum veya sezeryendan 6 hafta sonra doktor kontrolünde bir problem yada sağlık sorununa rastlanmamışsa, cinsel ilişkiye izin verilir. Lohusalık sonrasında yaşanacak olan ilk ilişki de hamile kalınabileceği unutulmamalıdır. Anne ve bebeğin sağlığı için 2 yıldan önce tekrar hamile kalımı sakıncalıdır. Doğum sonrasında haznede görülen kuruluk için su bazlı kayganlaştırıcı fitiller veya jeller kullanılabilir.

Doğum Sonrası Sağlık Kontrolü

Doğum sonrasında anne ve bebek en az 3 kez sağlık kontrolünden geçmelidir. Lohusalığın 3. veya 5. günlerinde, 15. günde ve 6. haftada sağlık kontrolü yaptırılmalıdır. Doktorunuzla olası durumlara karşı etkileşim içerisinde olmaya özen gösterin. Hiçbir şikayetiniz olmasa bile kontrollerinize gitmeyi ihmal etmeyiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir