MUTFAK TEMİZLİĞİNİN PÜF NOKTALARI

MUTFAK TEMİZLİĞİNİN PÜF NOKTALARI

Evin en temiz ve en hijyenik olması gereken yerlerden birisidir, mutfak temizliği. Bayanlar günlerinin hemen hemen yarısını mutfakta geçirirler. Kısaca kadınlar mutfaktan, yatana kadar çıkmazlar. Ev işleri zaten hiç bir zaman bitmez de, mutfak temizliğinin bu konuda ayrı bir yeri vardır. Gün içerisinde mutfak çoğu kez dağılır ve toparlanıp, hemen çözüme kavuşmazsa inatçı ve çıkmayan kötü lekelere sebebiyet verecektir. Her kadın reklamlarda gördüğü harika tertemiz mutfakta yemek yapmak ister. Ancak bir türlü istediği sonuca ulaşılamaz. Ama unutmayın ki, gülü seven dikenine katlanır. Yemek yapmayı seviyorsanız, temizliğine de katlanacaksınız. İnatçı lekeler, dibi tutan tencereler, mutfak dolapları, çatal ve kaşıkların temizliği günlük temizliğin içerisinde yer alsa da, çalışan kadınların her gün yapması biraz yorucu ve zor olabilir. Bunun için en azından gün aşırı yapmanızda fayda var. Eğer bu şekilde temizlik işlerinizi rutine bağlarsanız, zorlanmadan temizliği bitirebileceksiniz.

Yemek yapmaya başladığınızda öncelikle arkanızı toparlaya da başlayın. Çünkü dağınıklık toparlanmadığı zaman dağ gibi daha da büyüyecektir. Önlemi çabuk almak her zaman daha iyidir.

Mutfak Temizliğinin Püf Noktaları

  • Her daim mutfak dolaplarınızın kulplarını silin ve dolap kabaklarının yağ birikmesini önleyin.
  • Ocak temizliği de oldukça önemlidir. Dökülen yemekler, taşan süt ya da inatçı lekeler hemen silinmezse, daha sonra çıkarmak çok zor olacak. Bunun için ocağın üzerinde lekeler kurumadan silmek gerekir. Ocağın üzerindeki parçaları çıkarın ve karbonatı dökün. Sirkeyi de üzerine döktükten sonra lekelerin kabarmasını bekleyin. Gazeteden bir parça koparın ve onu ile silin. Lekelerin çabucak çıktığını göreceksiniz.
  • Ocak temizliğinden sonra fırının içini temizleyin. Aslında fırını temizlemek için sakın geç kalmayın. Çünkü fırın temizliği bekledikçe ocak kadar çabuk çıkmaz. Fırın biraz daha nankördür. Fırın ile işiniz bitip soğuduktan sonra ihmal etmeden temizleyin. Çünkü fırının içinde oluşan lekeler zaman geçtikten sonra çıkmayacak hale geliyor ve bu da hiç olmadık sonuçlara neden oluyor. Kimyasal temizleyicileri, yiyeceklerin kaplarını temizlerken kullanılması çok fazla önerilmiyor. Çünkü bilindiği üzere kimyasal her ürün kanser içermektedir.
  • Buzdolabında oluşan kötü kokuları önlemek için bir fincanın içerisine kahve koyun ve buzdolabının içerisine koyarak kötü kokunun yok olmasını sağlayabilirsiniz. 15 günde 1 kahve fincanını değiştirerek devir daim edebilirsiniz. Buzdolabı temizliği de kendi ayrı başına bir iştir. En azından 15 günde 1, içerisini komple temizlemeyi ihmal etmeyin. Yoksa daha uğraştırıcı hal alacaktır.
  • Mutfak evyesinin temizliğini de es geçmeyin. Evyenizi aşındırmamak için kimyasal temizleyici ürünlerinden uzak durun. En güzel parlatma yöntemi, salatalık ve salatalık kabuğudur. Salatalığı ortadan ikiye bölün ve evyenin üzerini ovun. Evyenizin ilk gün ki gibi ışıl olduğunu göreceksiniz.
  • Küçük ev aletlerinin de nasıl temizlendiğini biliyorsunuz. Hepsini ayrı ayrı silin ve kurulayın.
  • Son rötuşları da tamamlayın.

Son olarak yerlerin yani parke ya da fayansların temizliği. En sona yerleri bırakın ki, yerlere sıçrayan bulaşan yağları silerek temizleyin.

NOT : Temizlik yapalım derken ortalıktaki süprüntüleri ve pis suları camdan ya da kapıdan sokağa silkeleyerek dökmeyin. Bu işlemleri mutlaka banyonuzda gerçekleştirin. Çevre temizliği de ev temizliği kadar oldukça önemli olduğunu unutmayın!

Bütün püf noktaları bittiğine göre artık keyif kahvesi içme zamanı. Aman dikkat! daha yeni bitti temizlik. Afiyet olsun…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir