PASTA PANDİSPANYA VE KEK YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Pasta, pandispanya ve kek yapmayı çok severiz. Ancak herkesin de bildiği üzere, istediğim gibi olmadı ya da kabarmadı diyerek yakınmadan da geçmeyiz. Hatta pandispanya yapması diğerlerine göre daha zordur. Yani püf noktalarını öğrendikten sonra kekten bile daha kolay olduğunu göreceksiniz. Pandispanya genelde marketlerde hazır olarak satılmakta ve sıkça tercih edilmekte. Evde yapılması en kolay kektir aslında. İçerisine koyulan yumurtaların miktarı ve mikserle hızlı devirde çırpılması da göz önünde bulundurulmalıdır. Pandispanyayı, diğer keklerden ayıran en büyük özelliği; yağsız olmasıdır. Ancak bazı aşamalar sonucunda istenilen kıvama gelmektedir. Bu ayrıntıları bilmediğinizde kek kabarmayacağı gibi, tepsiden çıkarmakta oldukça güç haline gelecektir. Pasta, pandispanya ve kek yapımı kolay gibi görünür. Fakat istediğiniz sonuçlar elde etmek hiçte kolay değildir. Sizinle bu korkularınızı en aza indirmek hatta ortadan kaldırmak için bütün püf noktalarını paylaşacağız. Özel günlerde, doğum günlerinde ya da çay partilerinde kendi ellerinizle sevdiklerinize pastaneden almış gibi servis edebileceksiniz.
Öncelikle yapacağınız işin ciddiyetini bilmek gerekir. Yani yapacağınız işi önemseyin ve severek yapın. Hatta çocuklarınızla ya da eşinizle birlikte mutfağa girin. Birbirinize yardım ederek, özel dakikalar geçirebilirsiniz.
Gelelim pasta, pandispanya ve kek yapımındaki püf noktalarına;
- Öncelikle ana maddesi olan un seçimi çok önemlidir. Unun taze ve kaliteli olması gerekir.
- Kek yapımında unu eleyerek kullanın. Böylece kekin daha çok kabarmasını sağlamış olacaksınız.
- Ölçülere mutlaka uymak gerekir. İşin ehli olanlar göz kararı kullansa da, tavsiye edilen ölçü miktarlarını uygulamaya özen gösterin.
- Unu kullanmadan önce, yani paketin içerisinde tutmayın. Temiz, hava almayan ve nemsiz kavanozun içerisinde muhafaza etmeye çalışın. Kavanoza koymadan önce eleyerek koymanızda fayda var. Unu kullanmadan öncede eleyebilirsiniz. Eleme yapmakta ki amaç ise, pürüzsüz olmasına yardımcı olmak içindir.
- Beyaz yani kakaosuz kek yapacaksanız, unu eklemeden önce karışımın içerisine bir miktar limon suyu sıkın. Hazır limon suyundan değil tabi. Limon suyunun eklenmesindeki amaç; kekin daha beyaz olmasını sağladığı gibi değişik ve hoş bir aroma verecektir.
- Yumurtalar oda sıcaklığında olmalıdır.
- Yumurtalar cam, çelik ya da bakır kaselerin içerisinde çırpılmalıdır. Alüminyum kap, yumurtanın rengini karartır.
- Yumurtaların sarısı ve beyazı ayrılıp da çırpılacak ise sarısı, şeker eriyene kadar çırpılır. Beyazının içerisine bir çimcik tuz atılarak çırpılırsa kar topu gibi kıvamlı ve krema halini alır.
- Birleştirme aşamasında; önce sarılar, beyazların üzerine dökülür. Sonra limon suyu ve diğer malzemeler ilave edilir. Vanilyayı atın ve üzerine un ve kabartma tozunu karıştırarak dökün.
- Hazırlanan karışıma un ilave edildikten sonra, çırpılma işlemi yapılmaz. Kaşık yardımıyla karıştırın.
- Hamuru kalıba boşalttıktan sonra kalıbı sallayarak hamurun tüm yüzeylere eşit yayılmasını sağlayın.
- Mikserle çırpma yaparken önce yavaş konumda çırpın. Sonra hızlı devirde çırpmaya devam edin.
- Pasta, pandispanya ve kek yapımında kabartma tozu kullanın. Karbonat kullanmayın.
- Hamura meyve parçaları ya da ceviz, fındık, üzüm gibi malzemeler eklemek istiyorsanız; hamurun üçte birini ayırın. Ayırdığınız üçte iki hamura istediğinizden malzemelerden birini karıştırın. Kalıbın altına ayırdığınız sade hamuru, üzerine malzemeli hamuru boşaltın. Bu aşamalardaki amaç ise; malzemelerin dibe çökmeden pişmesi içindir.
- Kullanacağınız fırın kabını tereyağı ya da margarinle yağlayın. Tabanına ve yanlarına un ile şeker serpin. Böylece yapışmasını önleyeceğiniz gibi kalıbın içerisinden daha kolay çıkmasını da sağlamış olacaksınız.
- Fırın önceden ısıtılmış olmalıdır.
- Kalıbı fırına sürdükten sonra fırını ilk 15 dakika hiç açmayın. Sonrasında da sık sık açmayın. Aksi halde kabarmasında çökme yaşanabilir.
- Hamurun pişip pişmediğini fırının içerisinde kontrol edin. Hamurun içerisine kürdan batırın ve bulaşmadan nemsiz çıkarsa pişmiş demektir. Zaten iyi pişmeyen hamur çöker.
- Piştiğinden emin olduğunuzda fırından çıkarın ve soğumaya bırakın. Kalıbın içerisinden hemen çıkarmaya kalkmayan. Aksi halde bölünerek dağılabilir. Birkaç defa silkeleyin ve gerekirse ıslak bezin üzerine kalıbı koyun.
- Süslemeler ise soğuduktan sonra yapılmalıdır.
- İyi bir kek ya da pandispanya sünger gibidir, inişli çıkışlı değildir.
- Kek ve pasta hamurunda kabartma tozunun, yağın ve şekerin fazla olması hamurun çatlamasına neden olur.
Pandispanya için pratik ölçü; 1 yumurtaya 1 tepeleme kaşığı un ve 1 tepeleme yemek kaşığı şeker kullanılır. Malzemeleri bu miktar ölçüsü doğrultusunda çoğaltabilirsiniz.
Bir yanıt yazın