PATATES KIZARTMASI İÇİN ÖNERİLER

PATATES KIZARTMASI İÇİN ÖNERİLER

Patates, patlıcangiller familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür. Boyu 70 ila 80 cm’ye uzayan beyazımsı-pembemsi çiçekler açan, yumruları hariç zehirli otsu bir bitkidir. Patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine ”vejetatif üreme” yapmasıdır. Yani olan patatesten geri dönüşüm ile tekrardan elde edilmesidir. Bir patates parçasını toprağın altına koyduğunuzda önce kendiliğinden patates bitkisi olur, sonra patatesler toprağın altında çoğalırlar. Bitkinin toprak altında kalan yumruları ”patates” olarak bilinir. Bu yumrular nişasta bakımından zengin olduğundan önemli bir besin maddesidir. Patateste nişastadan başka belli bir oranda proteinde bulunur. Patatesin değişik türleri bulunur. Kısaca patatesi sevmeyen yoktur. Özellikle çocuklar tarafından oldukça sık tercih edilir. Aynı zamanda patatesin bilinmeyen birçok faydaları da vardır.

Patates kızartması, dilimlenmiş patatesin kızgın yağda kızartılmasıyla yapılan bir yemek.

Sokak mutfağının bir buluşu olan patates kızartmasının, nasıl bulunduğu bilinmemektedir.

Patates Kızartmasının Püf Noktaları

  • Patatesleri kızartmadan önce yapılması gereken ve uygulanması gereken bazı öneriler mevcuttur.
  • Patateslerin ilk önce kabuklarını soymakla işe başlanır. Ancak patatesin kabuklarını soymadan önce, güzelce yıkayın. Üzerindeki tozu, toprağı atın. Çimlenmemiş olduğuna özen gösterin. Sarı patates olmasına dikkat etmekte fayda var. Sarı patates en lezzetli patates türlerindendir.
  • Kabukları yıkanan patatesleri artık soyabilirsiniz.
  • Patateslerin kabuklarını soyarken, bir kasenin içerisine su koyun ve soyduğunuz patatesleri içine atın. (Patateslerin kararmasını önlemek için) İstediğiniz şekilde dilimleyin.
  • Patateste bol miktarda nişasta bulunur. Nişastayı yok etmek için bolca suyla yıkayın. Her suyu döktüğünüzde bembeyaz su akacaktır. Su berrak olana kadar işleme devam edin.
  • Patatesin suyu berraklaştıktan sonra, tekrar suyun içine koyarak kızarırken renginin koyulaşmasını önleyin.
  • Patates suyun içerisinde kaldığı sürece kızartma işleminde rengini koruyacak ve istenilen altın sarısı rengini alacaktır.
  • Patatesin tadının kızaran ya da yağlı tadını almak istemiyorsanız, bir miktar suyun içerisine süt dökerek bekletin. (Süt, fazla yağ çekmesini engelleyecektir)
  • Patatesleri suyun içerisinde en az 30 dakika bekletin.
  • Tekrar 1 ya da 2 defa yıkayın ve artık süzgecin içerisine alarak suyunun süzülmesini sağlayın.
  • Patateslere daha da lezzet katmak için, süzgecin içerisindeki patateslerin üzerine tuz atın ve harmanlayın. (Tuz, patatesin tadını yerine getirdiği gibi yanmasını ve patlamasını da önleyecektir)
  • Kızartma tenceresine bir tutam maydanoz atın. (Yağın yanmasını ve koku çıkarmasını önleyecektir)
  • Derin dondurucuya kızarmış patates atabilirsiniz. Ancak çok kızartmamak şartıyla. Kızgın yağa atın ve çok yumuşamadan hemen alın ve soğuduktan sonra dondurucuya koyun. Çıkardıktan sonra tekrar bir taşım kızarttığınızda, marketlerdeki satılan patates kızartması gibi olacaktır.
  • Patatesleri bol ve kızgın sıvı yağın içerisinde kızartmak gerekir.
  • Kızartma işlemi esnasında tencerenin kapağını kapatmayın. (Kapağı kapatırsanız eğer; çıtır, çıtır yerine yumuşak patatesler olur)
  • Yağın sıvı yağ olmasına özen gösterin.

Püf Noktası : Kızartma işlemine geçmeden önce; patatesleri biraz pişirin. Evet ilk önce kızartmayın! pişirin. 4-5 dakika bol yağda ve kısık ateşte pişirin. Daha sonra yağını süzerek, havlu kağıt serilmiş servis tabağına alarak soğumasını bekleyin. Yağın altını kapatın. Ön pişirme işleminden geçen ve soğuyan patatesleri artık kızartma vakti geldi. Yağın altını tekrar açın ve iyice kızmasını sağlayın. Kızgın yağın içerisine ön işlemden geçen patatesleri atarak, altın sarısı renk alana kadar kızartın. Çıtır, çıtır ve başları dimdik duran patateslerin harika tadına artık bakabilirsiniz.

İsteğe göre, patatesleri ön pişirme aşamasından sonra baharat sosuyla harmanlayarak kızgın yağın içerisine atın. Böylece daha lezzetli ve farklı tatlar yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir