REÇEL YAPIMININ AYRINTILARI

REÇEL YAPIMININ AYRINTILARI

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir, reçeller. Sofraları rengarenk örtü gibi süsler. Reçel, hem göze, hem damak tadınıza hitap etmelidir. Kıvamını tutturmak zor gibi görünse de, küçük püf noktalarıyla istediğiniz gibi sizde evlerinizde pratik, sağlıklı ve lezzetli reçeller yapabilirsiniz. Reçel nasıl yapılır? Meyveleri satın alırken, canlı olanları almaya özen gösteriniz. Çürük olmamasına dikkat ediniz. Taze ve olgun meyveleri tercih ediniz. Reçel yapımına başlamadan önce, bol suda yıkadıktan sonra iyice durulanmalı ve süzgece koyularak kurumaya bırakınız. Tencereye alınan meyvelerinizin üzerine şeker atarak sulanmasını bekleyiniz. Yaklaşık 1 saat bekleme süreniz için yeterli olacaktır(her meyvenin bekleme süresi değişkenlik gösterebilir). Ocağın altını açarak kaynatma işleminize başlayabilirsiniz. Kaynatırken mutlaka tahta kaşık kullanın, hep aynı yönde karıştırınız. Aksi takdir de reçelin kıvamı geç oluşur ve sulanma meydana gelir. Ocağın altını çok açmayınız ki meyveleriniz yanmasın. Bu sebeple çok karıştırma işlemi yapmayarak, meyvelerinizin görüntülerinde bozulma olmaz. Dağılıp, ezilmezler. Hatta tencerenizin dibine, cam bilye atarak yapışmasını da engelleyebilirsiniz. Kaynama işlemi esnasında kabarmasını önlemek için, tencerenizin içine küçük bir miktar tereyağı atınız. Kıvamı olan reçelin üzerinde oluşan köpükleri almak için, sıcak suya bastırılmış metal süzgeç kullanılarak köpük alınmalıdır. Reçelin kıvamını anlamak için, suya bir damla reçel damlatınız, eğer dağılmazsa reçel kıvamına gelmiştir. Reçel yaparken en önemli sorun haline gelen, şekerlenmeyi önlemek için, limon tuzu yerine limon suyu kullanın. Hazır olarak satın aldığınız limon suyunu kullanmayınız. Bazı meyveler tatlı olduğundan daha az şeker koyunuz, bazıları da ekşi olduğundan şekerini bire bir olarak koymanız gerekmektedir. Bazen reçeller de vanilya kullanılmaktadır. Vanilya kullanacaksanız eğer, tencereyi ocaktan indireceğiniz vakit vanilyayı pişen meyvelerin üzerine atarak, tencerenin ağzını kapatınız.

Reçellerinizi kavanoza aldınız da iyice soğuktan sonra ve üzerindeki kabarcıkları, kağıt havlu yardımıyla aldıktan sonra ağzını kapatınız. Bu işlemleri sırasıyla kesinlikle yapmalısınız. Aksi halde yapmış olduğunuz reçelinizin üzeri paf olur, emekleriniz boşa gider. Hazır olan reçelinizi, serin ve ışık görmeyen bir yerde muhafaza ettiğiniz zaman, hem daha sağlıklı olacak ve böylece raf ömrü uzamış olacaktır.

Bazen reçeller şekerlenebilir. Eğer reçelleriniz şekerlendiyse, biraz içine su koyarak tekrar kaynatabilirsiniz. Ya da şekerlenmiş reçel kabınızı, sıcak suyun içine koyarak şekerlenmeyi çözmüş olabilirsiniz. Eğer ki şekerlenme çok ise bir kilo reçele, bir çay bardağı su ve bir yemek kaşığı alkol ekleyerek bir taşım kaynatmanız etkili olacaktır.

Ayva Reçeli

Ayvaların kabuklarını akşamdan soyun ve ister küp küp, ister dilim dilim doğrayınız. Şekili size aittir.

  • 1’e 1 ölçü miktarı kullanılmaktadır. 1 kilo ayvaya 1 kilo şeker, miktarı size ait sadece eşit olmalıdır.
  • Ayva reçeli akşamdan hazırlanmalıdır.
  • Doğradığınız ayvaları tencereye sırayla diziniz. Bir sıra ayva bir sıra şeker olarak.
  • Sıralama işleminiz bittiğinde ağzını kapatarak, sabaha kadar sulanmasını bekleyiniz.
  • Sulanan ayvalarınızı ocağın üzerine alarak, kısık ateşte kaynamaya bırakınız.
  • Eğer ayva reçelinizin renginin kırmızı olmasını istiyorsanız, ayva çekirdeklerinden bir kaç tane (4-5 adet yeterli olacaktır) kaynatmadan önce içine atınız. Afiyet olsun.

Bütün reçeller aynı işlem doğrultusunda gerçekleşmektedirler. Sadece meyve olarak daha tatlı olan, şeftali, incir, üzüm, kiraz, kayısı, karadut, elma, armutkarpuz, kavun, amber ve gül reçellerine 4/3 şeker kullanılmaktadır. Yani 1 kilo şeftaliye, 750 gram şeker yeterli olacaktır.

Erik, kızılcık, böğürtlen, çilek, vişne, portakal, mandalina, ayva, patlıcan, greyfurt, domates ve kestane reçellerine, 1′ 1 veya 1′ 1.5 olarak damak tadınıza göre kullanınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir