ROMATİZMA, KİREÇLENME VE EKLEM AĞRILARININ SEBEPLERİ NELERDİR?

ROMATİZMA, KİREÇLENME VE EKLEM AĞRILARININ SEBEPLERİ NELERDİR?

Romatizma nedir?
Romatizma günümüzde hemen hemen her yaşta görülme ihtimali olan ve savunma mekanizmasında çeşitli bozukluklara yol açabilen bir hastalıktır. Toplumda çoğunlukla romatizmaya sıcak ya da soğuk havanın neden olduğu yorumu yapılsa da bu yanlış bir düşüncedir. Romatizma kilolu kişilerde daha fazla ağrıya sebep olup, eklemlerde şişlik, sıcaklık ve ağrı ile kendisini belli etmektedir. Tedavi edilmediğinde daha ciddi rahatsızlıklara sebep olur. Romatizma kelime olarak eski Yunan kökenli olup, eklemlerde kötü özellikli iltihaplı sıvı birikmesi anlamına gelmektedir. Romatizmal hastalıklar genellikle kronik (süreklilik gösteren) hastalıklardır. Yani bir kişiye romatizmal hastalık tanısı konduğunda, bu kişi bir anlamda hastalıkla yaşamaya alışmalı ve nasıl hayatını idame ettireceğini öğrenmelidir demektir. Romatizma sürekli ve düzenli olarak, doktor takibi ve ilaç kullanımını gerektirir. Romatizma belirtileri arasında kas ağrısı, kas güçsüzlüğü, sırt ve bel ağrısı, ciltte döküntüler, parmaklarda renk solması, tırnakta görülen değişiklikler, ağız kuruluğu, deri sertliği, gözyaşı azalması, gözlerde kızarıklık, görmede ani azalma ve kayıp, uzun süreli yüksek ateş, solunum sistemi ile ilgili belirtiler (nefes darlığı, kuru öksürük, kanlı balgam vb.) görülmektedir. Aynı zamanda; sindirim sistemi şikayetleri, böbrek fonksiyonlarında azalma, nörolojik belirtiler (felç, bilinç değişiklikleri vb.), kalp ve dolaşım sisteminde yaşanan olumsuzluklar (damarlarda pıhtı oluşumu, nabız kaybı vb.) da romatizmal hastalıklarının belirtileri arasındadır. Kendine has belirtileri bulunan ve organ tutulumlarına neden olan romatizmal hastalıkların tedavisi, günümüz koşullarında artık mümkündür. Eklem ve omurga romatizması yaşan kişilerde sıklıkla görülen şikayetler şu şekilde sıralanabilir;

  • Eklemlerde oluşan ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı
  • Sabahları eklemlerinde görülen sertlik, daha sonra yavaş yavaş gevşemesi
  • El parmaklarının soğuktan beyazlaşması
  • Cilt altında oluşan bezeler
  • Gözlerde sık sık iltihaplanma
  • Güneşte ciltte aşırı duyarlılık ve yaralar meydana gelmesi
  • Ellerde veya vücudun herhangi bir yerinde deride sertlik
  • Güçsüzlük, merdiven inip çıkamama, oturup kalkamama ve kaslarında ağrı
  • Tutukluk hali

Osteoartrit (Kireçlenme) nedir?
Dejeneratif eklem hastalığı olan osteoartrit halk arasında kireçlenme olarak bilinmektedir. 50 yaş üzerindeki bireylerde çok fazla görülen bir eklem rahatsızlığıdır. Osteoartrit vücutta bulunan herhangi bir eklemi etkileyebilir. En sık etkilediği eklemler ise; diz, eller, kalça ve omurgadır. Osteoartritte eklem kıkırdak yapısında bozulma oluşur. Bunun sonucu olarak eklem kıkırdağının altındaki kemik dokusunda değişiklikler meydana gelir. Kemikteki büyümeler ve eklem kenarındaki çıkıntılar eklemlerin normal yapısını bozarak, hareketlerde kısıtlanmaya ve bunun sonucunda ağrıya neden olur.

Osteoartrit neden oluşur?
Osteoartrit gelişme riskini artıracak bazı faktörler aşağıdaki gibidir:

Yaş: Osteoartrit orta ve ileri yaşın hastalığıdır. 40 yaşından önce nadir olarak görülür. Yaşlanma ile eklem kıkırdağında değişiklikler oluşur buna bağlı olarak dayanıklılığı azalır. Bu nedenle yaş ilerledikçe osteoartrit görülme sıklığı artar.

Cinsiyet: Kadınlarda erkeklere göre osteoartrit daha fazla görülmektedir.

Kalıtımsal faktörler: Kıkırdak içeriğindeki maddeler kalıtımsal olarak belirlenmektedir. Bu nedenle de özellikle el osteoartritinde kalıtımsal faktörler rol oynamaktadır.

Yıpranma ve aşınma (mekanik faktörler): Yıllar içinde oluşan tekrarlayıcı küçük travmalar eklemin yük taşıma yeteneğini azaltmakta ve kıkırdak yıkımına neden olarak osteoartrite yol açmaktadır. Özellikle kilolu kişilerde diz gibi yük binen eklemlerde osteoartrit gelişimi buna bağlıdır. Kemik ve eklemi etkileyen diğer hastalıklar: Gut, Romatoid artrit, diabetik nöropati, paget hastalığı, septik artrit ve doğuştan kalça çıkığı gibi rahatsızlıklar osteoartrit gelişme riskini arttırmaktadır.

Belirtileri nelerdir?
Ağrı; en bariz şikayettir. Başlangıçta hareket ederken ya da günün ilerleyen saatlerinde kendini gösterir ve dinleme ile rahatlama yaşanır. Eklem kıkırdağındaki bozukluklar ve aşınma ilerledikçe istirahat sırasında dahi ağrı görülmesi muhtemeldir. Tutukluk; sabahları kalkınca veya uzun süren hareketsizlik sonrasında ortaya çıkar. Oldukça kısa sürer, nadiren 15 dakikanın üzerine çıkmaktadır. Eklem hareketlerinde kısıtlanma; hastalığın ileri dönemlerinde görülebilir ve kişinin günlük yaşam işlevlerini kısıtlayacak aksatacak düzeyde olabilir. Kemik çıkıntılara bağlı olarak eklem şiş gibi görülebilir. Ancak gerçek şişlik ve sıcaklık artışı nadiren görülür. Oldukça nadir olmakla birlikte deformiteler (şekil bozuklukları) görülebilir. Osteoartrit ilerleyici bir hastalıktır. Yakınmalar zaman zaman azalır veya geçerse de yıllar içinde problemler artarak ilerleyebilir.

• Düzenli olarak egzersiz yapmak; eklemi çevreleyen kasları güçlendirir. Böylelikle ekleme binen yükün azaltılması sağlanmış olur. Ancak uygulanacak egzersiz programının mutlaka hekim tarafından düzenlenmesi gerekmektedir. Başka kişilerin kullandığı ilaçlar ya da egzersiz programları herkeste aynı etkiyi göstermez. Bu nedenle her şeyden önce hekime başvurulmalıdır.

Eklem Ağrıları nedir?
Eklemler, hareketi kolaylaştırmak amacıyla kemikleri birleştiren, onları destekleyen dokulardır. İnsan vücudunun lokomotif sisteminin bir parçasıdır ve onlar sayesinde hareket edilir. Ancak bazen ağrı hissettirebilirler. Bilinmesi gereken ilk şey, bunun tek bir sebebinin olmamasıdır. Bu ağrılar içinde farklı sebepleri barındırabilir. Hareket özgürlüğünü kısıtlar, günlük rutin işleri gerçekleştirmekten alıkoyar ve hatta çevredeki kişilere sergilenen davranışları bile etkiler. Halk arasında sıklıkla kemiklerin ağrıdığı düşünülse de aslında çoğunlukla ağrıyan kemikler arasındaki yumuşak dokulardır. Yumuşak dokular iltihaplandığında ağrı hissedilir ve eklem hareketleri bunun sonucunda kısıtlanır. İltihap, mikrobik bir iltihap değildir, vücudun iyileşme çabasıdır. Otoimmün denilen rahatsızlıklardan kaynaklanabilir ve yetersiz beslenme ile çoğalır. Eklem ağrılarının sebeplerine göz atacak olursak bunların başında soğuk hava geliyor. Ardından onu; proteinden zengin beslenme, bilinçsiz egzersiz yapma, eklemleri zorlayıcı hareketler yapma ve ağır kaldırma, düşme ve çarpma, kontrolsüz ve bilinçsiz ilaç seçimi, düzensiz beslenme ve uyku düzeni bozukluğu ve depresyon takip ediyor. Bu ağrılar çoğunlukla; omuz, kalça, omuz, diz, topuk ve ayak başparmağında görülmektedir.

Romatizma, Kireçlenme ve Eklem Ağrılarından Kurtulmanın Doğal Yöntemi;
Malzemeler;
1 yemek kaşığı süzme bal
1 yemek kaşığı öğütülmüş acı hardal tohumu tozu
1 yemek kaşığı ince öğütülmüş kaya tuzu ya da Himalaya tuzu
1 yemek kaşığı karbonat
Hazırlanışı;
Cam bir kaseye tüm malzemeler koyulur. Güzel ve homojen bir karışım elde edinceye kadar iyice karıştırılır. İçine çok az miktarda sızma zeytinyağı yoksa su ilave edilir. Bu karışım krem görünümü oluşana kadar karıştırılmaya devam edilir. Böylece karışımımız hazırlanmış olur. Muhafaza etmek için krem kabı kullanılabilir.
Kullanımı;
Ağrıyan bölgeye bu karışımdan çok kalın olmayan bir tabaka şeklinde sürülür. Üzeri tercihen bir eşarp yardımı ile sarılır. Eğer eşarp imkanı yoksa streç film veya yünlü bir kumaş da kullanılabilir. Kan dolaşımını bozmaması için yeterince gevşek bırakıldığından emin olunmalıdır. Krem ağrıyan bölgede yaklaşık olarak bir saat kadar kalmalıdır. Daha sonra ılık su yardımıyla yıkanmalıdır.

DİKKAT! – Burada yer alan bilgiler tedavi edici nitelikte doktor tavsiyesi yerine geçmez ve doktor tavsiyesi değildir. Uygulamalar kişiden kişiye farklı sonuçlar ve etkiler gösterebilir. Ne olduğu hakkında doktorunuzun önermediği yada emin olmadığınız yöntemleri UYGULAMAYINIZ! Herhangi bir rahatsızlık için öncelikle HEKİMİNİZE BAŞVURUNUZ.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir