ŞEKER HASTALIĞI (DİYABET) BELİRTİLERİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

ŞEKER HASTALIĞI (DİYABET) BELİRTİLERİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Son yıllarda adını sıkça duymakta olduğumuz hastalık olan şeker hastalığı (diyabet) aslında her insanda bulunmaktadır. Vücut bir miktar şekeri(glukoz) kanda bulundurmaktadır. Pankreas tarafından üretilen bir hormon olan insülin, kan dolaşımındaki şekeri hücrelere taşımakla görevlidir.Pankreasın ürettiği insülin etkisiz ya da yetersiz kaldığı durumlarda şeker hastalığı (diyabet) ortaya çıkmaktadır. Fakat henüz şeker hastalığı (diyabet) tanısı almamış, ancak bozulmuş glukoz toleransı olan ve diyabete kabul edilen kişilerle birlikte şeker hastalarının sayısı yüksek rakamlar olduğu düşünülmektedir. Türkiye nüfusunun onda biri diyabet hastası, onda ikisi de henüz tanısı konmamış önümüzdeki birkaç yıl içerisinde diyabet tanısıyla karşılaşacaktır. Kontrol altına alınmayan şeker hastalığı (diyabet) damarların yapısını bozmaktadır. Bunun sonucu olarak birçok hastalıklar meydana geliyor. Şeker hastalığı (diyabet) belirtileri ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, onlara bakalım.

Şeker Hastalığı (Diyabet) Belirtileri Nelerdir?

  • Ağız kuruluğu ve çok su içme, diyabet sürecinin ilk belirtilerini oluşturmaktadır.
  • Sık sık idrara çıkma, özellikle gece idrara kalkma ihtiyacı birden fazla sayıda oluyorsa diyabet olup olmadığı araştırılmalıdır.
  • Kaşıntı, cildin kurumasıyla tüm vücutta genel bir kaşıntı ortaya çıkıyor. Kadınlarda genital bölgede daha yoğun rastlanıyor.
  • Halsizlik, bacaklarda oluşan kramp, uyku bozuklukları, sinirlilik hali, aşırı tatlı isteği, sabahları zor uyanma ve uyku içinde uyku halinin yaşanıyor olması, kandaki şekerin yükselmesiyle oluşan belirtilerdir.
  • Vücutta oluşan yaraların kapanmaması ya da geç iyileşmesi.
  • İştahsızlık nedeniyle oluşan kilo kaybı veya sık açlık hissedilmesi.
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Uzun açlıklarda ortaya çıkan el-ayak titremesi.
  • El ayalarında ve ayak altlarında yanma hisleri.
  • Görmede oluşan bulanıklıklar.
  • Yemek sonrasında aniden gelen uyku.
  • Derin uyku hali ve horlama.

Şeker hastalığı (diyabet) bir çok nedenlere bağlı olarak artmaktadır. En önemli nedenleri arasında görülen aşırı karbonhidratlı gıda tüketimi, fast-food (hazır gıdalar), şekerli gazlı içeceklerin tüketiminin artması, düzensiz beslenme, kilo alma ve hareketsiz yaşam yer almaktadır.

Şeker Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler

  1. Diyabet hastalarının düzenli olarak kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Verilen diyete uyulması ve ilaçların düzenli kullanılması gerekir. Ayrıca insülin kullanımında hassas olunmalıdır.
  2. Yılda en az 1 kez böbrek ve göz muayenesinden geçilmeli ve 2 kez de diş muayenesinin yapılması önerilmektedir.
  3. Ciltte oluşacak kuruluğa karşı mutlaka nemlendirici krem kullanılmalıdır.
  4. Yaz mevsiminde dahi çorap giyilmesi gerekir. Çorapların özellikle pamuklu olanları tercih edilmeli ve ayağı sıkmayan, iz bırakmayan çoraplar giyilmelidir.
  5. Diyabet hastalığında ayaklar oldukça önemlidir. Bu sebeple her gün ılık sabunlu suyla yıkayarak, ardından kurulanmalıdır.
  6. Ayakkabı seçimine de dikkat edilmesi gerekir. Ayağı yormayan, sıkmayan ve acıtmayan ayakkabılar tercih edilmelidir.
  7. Ayak tırnakları düz olarak kesilmelidir. Ayaklarda oluşan nasır, tırnak basması ve mantar gibi durumlarda mutlaka cildiye doktoruna gidilerek tedavi edilmelidir.
  8. Stresten ve sıkıntıdan kendinizi korumalısınız.
  9. Şeker ölçüm aleti temin edilmeli ve takibinin düzenli olarak yapılması gerekir.

Şeker hatalarının rutin kontrollerin ihmal edilmemesi, ilaçların ve insülinin düzenli kullanılması, egzersiz ve sağlıklı, düzenli beslenme alışkanlıkları kazanılması gerekmektedir.

Eğer diyabet hastalarının fazla kiloları var ise ideal kiloya ulaşmaları için kontrolleri yapıldıktan sonra düzenli olarak egzersiz yapması gerekir. Böylece hem şekerini dengede tutarak yükselmesini ya da düşmesini önlemiş olacak, hemde kilosunu korumuş veya kilo alımını engelleyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir