TEMİZLİK YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Baharın gelmesiyle birlikte temizlik yapmanında zamanı geldi demektir. Temizlik yapmak için sürekli bahane üreten bir millet olarak illa ki her zaman evlerin temiz olması gerekmektedir. Şunu da unutmamak gerekir ki, her gün temizlik yapılmazsa da ev, temiz gibi görünebilir. Ancak tamamen yanlış bir düşüncedir. Gözle görünmeyen mikropların bizimle birlikte yaşadığı bir gerçektir. Bir de evde bebek ya da çocuk var ise tamamen tehlike diyebiliriz. Sadece bebekleri ya da çocukları değil, tozlar ve mikroplar her yaştaki kişileri olumsuz olarak etkiler. Bunları önlemek için delice temizlik yapmanız tabi ki de gerekmiyor. Temizlik yaparken kendinizi de zehirlemeyin. Bazı temiz ürünlerinin birbirleriyle karışması durumunda olumsuz etki hatta zehirlenmelere sebep olmaktadır. Bunlara dikkat etmeyi ihmal etmeyin. Ev temizliğini kısaca ”nankör” olarak adlandırabiliriz. En azından 2 günde 1 mutlaka ev temizliği yapın. 15 günde 1’de büyük temizlik yapmaya özen gösterin. Bu şekilde yapacağınız temizlik yöntemiyle, büyük temizliğiniz daha kısa sürede bitecektir. Özellikle çalışan kişilerin evleri her daim derli, toplu ve temiz olmak zorundadır. Ansızın bir misafir gelebilir ya da çok yorgun olduğunuz için canınız o gün temizlik yapmak istemeyebilir. Bunun için pratik ve hızlı olmayı öğrenmek gerekir. Bunu da zaman içerisinde yaparak öğreneceksiniz. Ne kadar çok aynı şeyi tekrar ederseniz, o iş üzerinde o kadar iyi olacağınızı unutmayın.
Hızlı ve pratik bir şekilde evi temizlemek için önce plan yapın. Böylece nereden başlasam, nasıl yapsam demek yerine hemen işe girişeceksiniz ve hemen işiniz bitecektir.
- Perde, halı, koltuk ve mutfak dolapları temizliğine başlamadan önce kullanacağınız temizlik ürünlerini belirleyin.
- Her işi aynı anda yapmak yerine sırayla ve doğru temizlik ürünüyle yapmaya özen gösterin.
- Banyo bataryalarına ve klozete banyo ürününden sıkarak bekletin. Böylece banyoya ayrıca zaman ayırmak zorunda kalmazsınız.
- Ortalıktaki dağınıklığı toplayın ve düzene sokun.
- Elektrik süpürgesiyle her yeri güzelce süpürün.
- Tozu alınması gereken yerlerin tozunu alın ve arkasından vileda ile yerlerinde tozu alın.
- Mutfak dolaplarını silmek ve düzenlemek için ayrı bir zaman ayırın. Büyük temizlik zamanında ya da günlük işleriniz içerisinde yapmayın. Mutfak temizliği geniş kapsamlı olduğu için çok yoracaktır ve bu da performansınızın düşmesine sebep olacaktır. Hayat sadece temizlik ibaret değildir, ne de olsa.
- Perdeleri makineye atacağınız için hızlıca bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Artık nasıl olsa ütüleme gibi dert kalmadı. Makineden çıkar çıkmaz hemen takmak yeterli olacaktır. Perde yıkanırken cam silme işlemini gerçekleştirin.
- Mutfağı toparlayın ve yıkanması gereken gereçleri makineye yerleştirerek dağınıklığı ortadan kaldırın.
- Banyoya girerek klozet ve bataryaların üzerine sıktığınız temizlik ürünlerini temizleyin. Son olarak banyoyu yıkayarak, banyo temizliğini sonlandırın.
- Banyo temizliğinde klorak diğer adıyla çamaşır suyu kullanmanızı tavsiye ediyorum. Fakat dikkatli bir şekilde ve abartmadan kullanın. Birde giysilerinizin üzerine gelmemesine özen gösterin. Yoksa rengini değiştirecektir.
- Cam silerken kullandığınız ürünün içerisine bir miktar sirke ekleyin. Uğraşmadan ve leke bırakmadan silindiğini göreceksiniz.
- Son olarak misafirler için ayrılan tabak, fincan takımları ve bardakları çıkararak temizliğinden emin olun.
- Şimdi sıra sizde kendinizi banyoya atın ve güzel bir duşun ardından kendinize çeki düzen verin.
- Kendinizi evinizin mis gibi temizlik kokusuna bırakmadan önce güzel bir müzik açın ve artık kapının çalmasını bekleyin.
NOT : Ev işleri, temizlik, yemek ve çocuk derken kendinize de zaman ayırmanız gerektiğini unutmayın. Bu işleri hızlı ve pratik olarak bitirin. Geriye kalan zamanı sevdiklerinizle birlikte geçirin.
Bir yanıt yazın