TIRNAKLARIMIZ NASIL UZUYOR?

TIRNAKLARIMIZ NASIL UZUYOR?

Tırnak, insanda ve birçok omurgalı hayvanda parmak uçlarının dış bölümünü örten boynuzsu tabakadır. Sağlıklı bir kişinin vücudunda yer alan 20 parmağın her birinin ucunda yer alması gerekir. Tırnaklar, keratin adı verilen sertleşmiş proteinden oluşur. İnsanlarda tırnaklar günde ortalama olarak 0,1 milimetre uzar. (100 günde 1 cm) El tırnaklarının uzayıp tamamen yenilenmesi 4 ila 6 ay sürmektedir. Ayak tırnakları ise 12 ila 18 ay arasında sürmektedir. Tırnakların büyüme süresi kişiden kişiye, yaşa, ortama, mevsime, ırka, kalıtsal özelliklere ve kişisel bakıma göre değişkenlik göstermektedir. Tırnaklarda tıpkı deri gibi kuruyabilir ve hastalık kapabilir. Tırnak yeme huyu ise, kişide birçok önemli hastalığın başlamasına sebep olabilir. Tırnak yemeye sebep olan faktörler; aşırı stres, gerginlik, sıkıntı ve açlıktır.

Tırnaklar hakkında yanlış bilinen söylenti mevcuttur. Bu da, tırnakların kişinin ölümünden sonra birkaç gün büyümeye devam ettiği inancıdır. Ancak bunun asıl sebebi tabi ki de bu değildir. Ölü bedenin gün geçtikçe su kaybetmesi sonucunda deri büzüşerek geri çekilir. Hal böyle olduğunda tırnaklar daha belirgin bir hale gelir ve tırnakların uzadığı sanılır.

Tırnağın kültürdeki yeri oldukça büyüktür. Tırnak kadınlığı simgelediği söylenir ve kadınların tırnaklarının uzun olması gerektiği düşünülür. Tırnakları boyama (oje sürme) geleneği ise günümüzden 5000 yıl öncesine kadar gitmektedir.

Tırnaklar, parmakları mekanik dış tehlikelere karşı koruma sağlar. Özellikle el tırnakları, parmaklar için oldukça önemlidir. Onlar olmasaydı, derimizin yumuşak tabakasıyla eşyaları tutup kaldıramazdık.

El ve ayak tırnakları, derinin altındaki, tırnak diplerine çok yakın köklerinden çıkar. Burada tırnak olduğundan daha çok ince haline gelir ve yarım ay şekline gelerek, beyaz bir renk alır.

Tırnağın kökündeki hücreler, ölü bir hücre olan keratin üretirler ve yeni hücreler üredikçe ölü tırnağı dışarı doğru iterler. Bu sebeple, aynı saçlar gibi tırnaklarda kesilirken acı duyulmaz.

Tırnaklar deriye her iki yandan elastik fiberlerle bağlıdırlar. Bu sayede yanlardan bağlı oldukları halde, uzadıkça ilerlemeye devam ederler. Aynı tren rayları gibi işletim sistemleri vardır. Derideki irtibatı biten tırnaklar beyazlaşır ve kesilmeyi bekler. Halbuki bu kısmında fonksiyonları mevcuttur. Örneğin; obje tutmak, kaşıma işlemi yapmak ve bir yerdeki lekeyi çıkarmak için uzun tırnak kullanılır.

En hızlı uzayan tırnak, orta parmaktakidir. Yani parmak ne kadar uzunsa, oradaki tırnakta diğerlerine göre daha hızlı uzamaktadır. Bütün tırnaklar sıcak havada, soğuk havaya göre daha hızlı uzama sağlarlar. Yani acilen tırnak uzatmak isteyenler; ellerinin dayanabilecekleri sıcaklıktaki suyun içerisine tırnaklarını batırdıkları ve soğuyana kadar beklettikleri takdir de hatta bunu alışkanlık haline getirenlerin tırnaklarının, daha hızlı uzadığını göreceksiniz.

Tırnak uzama hızı yaş ilerledikçe yavaşlar. Çok ileri ki yaşlarda ise neredeyse yarı yarıya düşer. Bebeklerde de tırnak uzama hızı, yetişkinlere göre daha yavaştır.

Tırnak yapısı gereği oldukça karışık ve halen daha tam olarak anlaşılmamış bir yapıya sahiptir. Aslında bakıldığı zaman hiçte öyle gelmemekle birlikte düşününce işin içinden çıkılamaz bir hal almaktadır. Tırnak, yani onu oluşturan kısım psikolojik değişimlere de duyarlılık gösterir. Stresli zamanlarda, vitamin eksikliğinde, kemik erimesinde, kansızlıkta, yüksek ateşte ve zararlı içkiler alındığında çatlar, lekeler oluşur, kalınlaşır ya da incelir. Bu olaya da deforme denir.

Tırnaklarda oluşan deformeler, sağlık durumunu ortaya koyan önemli püf noktaları haline gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir