YOĞURT MAYALAMASI NASIL YAPILIR?

YOĞURT MAYALAMASI NASIL YAPILIR?

Yoğurt, (Yuğurt) Türkçe kökenli bir kelimedir. Yoğurt, besin değeri yüksek laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Lactobacillus bulgaricus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir. Yoğurdun ilk olarak kimlerce ve nasıl üretildiği üzerine kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

Yoğurt yapmak kolay gibi görünse de, herkes yoğurt mayalandıramaz. Yoğurt mayalamanın bilinmesi gereken birkaç püf noktaları mevcuttur. Kendi yaptığım yoğurdu yiyen herkes markasını ısrarla sorarlar ve yanıt aynıdır; ev yapımı! Tabi bu cevabın arkasından ardı arkası kesilmeyen birçok soru oluşuveriyor.

Sütü nereden alıyorsun?

Hangi ara süt mayalandırıp, yoğurt yapıyorsun?

Bu kadar güzel yoğurt yapmayı nasıl başarıyorsun?

Püf noktası ne?… gibi daha bir sürü sorulara maruz kalıyorum.

Soruların cevaplarına bazen yanıt veriyorum, bazen geçiştiriyorum. Aslında hepsinin güzel birer cevapları var. Sütü köyden getirttiriyorum. Yakınlarınızda bulunan köy ya da süt üretimi yapan yerleri araştırarak tespit edebilirsiniz. Tabi böyle bir imkanınız yok ise, marketlerde satılan hazır günlük sütler mevcut ve gayette güzel. Denediğim için gönül rahatlığıyla da tavsiye ediyorum. Süt mayalandırmak zaman alan ya da hariçten zaman ayırmanız gereken bir iş değil. Hatta ben iş gözüyle bile bakmıyorum. Günde en az 5 saat televizyon izlediğinizden eminim, çünkü genel verilere göre böyle istatistikler söz konusu. Bu boşa geçen zamanınızı yararlı bir şekilde kullanabilirsiniz. Öncelikle kendinize zaman ayırmakla başlayın. Eminim ki, süt mayalandırmak için ekstra bir vakit ayırmak gerektiğini düşünmeyeceksiniz. Dediğim gibi uygulayacağınız birkaç püf noktalarıyla marka yoğurtlardan dahi, daha güzel tabir-i caizse ”taş gibi yoğurt mayalandıracaksınız.” Evet gelelim püf noktasına…

Önce malzemeleri vereyim ve son olarak yapım aşamasında püf noktalarını yazacağım.

Kullanılacak Malzemeler

İstediğiniz miktarda süt (ben 3 litreden mayalandırıyorum)
Yarım çay bardağı yoğurt

Sütün miktarına göre mayayı ayarlayabilirsiniz. 1 litre süte, 1 yemek kaşığı yoğurt yetecektir. Miktarı bu şekilde arttırabilirsiniz. Birde maya için ekstra çaba harcamanıza gerek yok. Her seferinde, kullandığınız yoğurdun mayasından ayırarak sütü mayalandırın.

Gelelim nasıl mayalandırmak gerekiyor?

Uzun uzun anlatmaya gerek yok. Önce çiğ sütü çelik tencerenin içerisine dökün ve ocağın altını açarak orta hararetli ateşte kaynatın. Sütün içerisine tahta kaşık koyarak, ocağın süt banyosu yapmasını engelleyebilirsiniz. Çünkü bilindiği üzere süt çok çabuk taşar ve taşmaya başladığında ne yaparsanız yapın, taşmasına engel olamazsınız. Hatta bu gibi problemleri önlemek için özel süt taşları satılmakta. Buna ne gerek var ki, masraf yapmadan evde ki olan malzemelerle problemi ortadan kaldırabilirsiniz. Eskiden böyle taşlar mı varmış! Birde süt kaynarken sütün başından ayrılmayın ve kaynamaya yakın sütü kepçe yardımıyla havalandırarak karıştırmaya özen gösterin. Buda bir nevi taşmasını önlemi yöntemlerinden biridir. Sütün taşması değilde ocağın temizliği kadınların gözünü daha çok korkutur. İnatçı lekelerden birisidir, ne de olsa.

Sütün üzerinde kabarcık, baloncuk oluşmaya başladığında ocağın altını kısın ve karıştırarak havalandırmaya devam edin. Sütü yaklaşık olarak 10 dakika kaynatmanız yeterli olacaktır. Fazlası yararlı bakterilerin yok olmasına sebebiyet vermektedir.

Süt kaynadığına göre mayalandırabilirim diye düşünmeye başlamayın. Önce sütün ılınması gerekmektedir. Serçe parmağınızla sütün sıcaklığını kontrol etmek gerekir. Tabi hemen ocaktan iner inmez böyle bir deneme kesinlikle yapmayınız. Aksi halde parmağınızı yakarsınız. Biraz bekledikten sonra serçe parmağınızı sütün içerisine yavaşça sokun ve sütün parmağı yakar yakmaz olması gerekmektedir. Yani parmağınız içerisinde kolay kalmayacak ama aynı zamanda yakmayacak da. Bu püf noktası çok önemli bir ayrıntıdır. Yoksa süt mayalanmaz. Aslında burada ki amaç; sütün 40 dereceye ulaşmasını sağlamak. Çünkü sütü yoğurt yapan bakterilerden biri olan bacillus bulgaricus 40 derecedeki ısıda aktif hale geliyor. Eğer daha çok emin olmak isterseniz, sütün içerisine derece koyarak da ölçebilirsiniz. İlk zamanlarda bu şekilde yapabilirsiniz. Ben artık derece gibi olduğum için uygulamıyorum ama denediğim zaman tamı tamına 40 derece çıkıyor. Yapa yapa sizde böyle olacaksınız, bundan eminim.

Gelelim mayalnadırmanın püf noktasına. Sütü mayalandıracağınız tencereye dökün. Eğer önceden döktüyseniz ve üzerinde kaymak oluştuysa, kaymağını bozmadan bir kenarından yoğurt mayasını sütün içerisine dökün. Kaşık yardımıyla mayanın dağılması için kenardan kenardan karıştırın. Tabi en önemlisi maya ile birlikte sevginizi de içerisine katmayı ihmal etmeyin. Sevgi ile aşk ile yapılan her şey çok daha lezzetli olacaktır. Tencerenin kapağını hemen kapatın ve market poşetinin içerisine koyarak ağzını bağlayın ve üzerine sofra bezi, kalın havlu, ceket ya da battaniye ile örtün. Çünkü sütün üşümemesi gerekmektedir. Üşürse eğer, süt mayalanmaz ve sulu sulu süt olarak kalır. Uzun sürede bu şekilde bırakmamak gerekir. Sarılı bir şekilde 4 saat kadar bekletmeniz yeterli. Daha sonra üzerini açın ve poşetin içerisinden çıkartın. Aynı zamanda tencerenin kapağını da açarak 1 saat kadar dışarıda bekletin. Sonra tencerenin kapağını kapatarak buzdolabına koyun ve dinlenmeye bırakın. En az 1 gece buzdolabında bekleterek yemenizi tavsiye ediyorum.

Yoğurdu bitirmeden mayalık ayırmayı unutmayın. Afiyet olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir