BEBEKLER YÜZME EĞİTİMİ ALMAYA NE ZAMAN BAŞLAMALIDIR?

BEBEKLER YÜZME EĞİTİMİ ALMAYA NE ZAMAN BAŞLAMALIDIR?

Bebeklerin yüzme eğitimi daha anne karnında başlar. Hamilelik boyunca doktor tarafından hiçbir sakınca görülmediyse, anne adayının yüzmesi önerilmektedir. Anne ve bebek diyaloğu için oldukça önemlidir. Anne adayının yüzmesi hem bebeğin rahatlaması için, hemde annenin sağlığı için oldukça önemlidir. Bebekler için yüzmek; ruhsal, zihinsel ve bedensel gelişimi açısından önemi oldukça büyüktür. Ancak 3 veya 5 yaşından sonra profesyonel olarak yüzme eğitimi alması önerilmektedir. Peki bebekler yüzme eğitimi almaya ne zaman başlamalıdır?

Bilindiği üzere bebekler suyla oynamayı çok severler. Ve işin en güzel tarafı da, bebekler sudan korkmazlar ve boğulmazlar. Bunu da göz önünde bulundurarak yüzme gibi düşünülmese de, bebeğin havuz ya da denizle buluşma macerası 4. aydan sonra başlayabilir. Ancak bu sadece oyun olarak ve bebeğin gelişimi önemli etkilediğini düşünerek yapmanız gerekir. Yani bebeğinizi zorlayarak ya da mecburi olarak yüzme aktiviteleri içerisine sokmanıza gerek yoktur. Çünkü uzmanların da dediği gibi, yüzme eğitimine başlamak için acele etmenize gerek yok. Hatta 3 yaşına kadar beklemekte yarar olduğunu söyleyen uzmanlarda vardır.

Bebekler doğal bir yüzücü değildir. Eğer düşünceniz bu yönde ise yanlış bir düşüncenin peşinden gitmeyiniz. Bebeklerin tabi ki de doğal bir avantajları mevcuttur. Ama bu yüzücülük değildir. Suyun üzerinde normal kişiye göre daha uzun kalmalarının ve batmamalarının sebebi ise, tamamen normal olan vücutlarındaki yağ oranıdır. Fakat şunu da bilmek gerekir ki; batmayacak olmaları demek, suyun yarattığı tehlikeli durumlardan kendilerini kurtarabilecek yetenekleri olduğu anlamına gelmiyor. Bu yüzden tedbiri elden bırakmamak gerekir.

Sıkça sorulan sorulardan biri olan, bebekken yüzme öğrenenler ileride daha mı iyi yüzer? sorularının yanıtı ne yazık ki olumsuzdur. Çünkü böyle bir kanıt ya da bilgi yoktur. İleri düzeyde profesyonel yüzücülerin eğitimlerini bebekken aldığına dair hiçbir bilgiye rastlanmamıştır. Yani iyi bir yüzücü olmak için hiçbir zaman geç değildir. Ve bebeğinizi bu konuda zorlamayınız. ”Aman bebeğim yürümeden yüzmeyi öğrensin” gibi düşüncelere ve telaşa kapılmanıza gerek yok. Çünkü bu çabanız bebeğinizi yorduğu gibi bazı sağlık sorunlarına da yol açabilir. Aynı zamanda sizi de yıpratır. O yüzden uzmanlarında önerdikleri gibi, 3 ya da 5 yaşından sonra çocuğunuzun isteği doğrultusunda yüzme eğitimine başlayabilirsiniz. Burada da unutmamanız gereken bir koşul var ki; çocuğunuzu ürkütmeden ve korkutmadan suya alıştırmak. Evet bebekken sudan korkmaya bilir, çünkü hiçbir düşüncesi yoktu. Artık bebeğiniz büyüdü ve bir birey haline geldi. Sudan korkması ya da suyu sevmiyor olması, sevmeyecek anlamına gelmez. Yüzmeyi ilk başlarda eğlenerek öğreneceği hale getirin ve keyif almasını sağlayın. Zaten sonrası kendiliğinden gelecektir.

Çocuğunuzu bir yüzücü olarak görmeyiniz. Bu düşünce hem sizi, hemde çocuğunuzu olumsuz etkileyecektir. Çünkü 3 veya 5 yaşlarında çocukların suyun içerisinde öğrenecekleri aktivite boyutundadır. Bu yaşlarda zihinsel ve fiziksel yetenekleri; suda batmadan durmayı ve kısa mesafe yüzmeyi öğrenmeleri uygun ve yeterlidir. Ancak çocuğunuzun isteği doğrultusunda 5 ya da 6 yaşından sonra profesyonel olarak yüzme eğitimine başlanabileceğini unutmayın.

Bu süre zarfı içerisinde, yani 3 ya da 5 yaşına kadar bebeğin havuza ya da denize girmesinde zarar var mıdır? diye düşüncelere yanıtımız ise, ne yazık ki böyle bir zarar söz konusu olabilir. Ancak dikkatli ve özenli davrandığınız zaman böyle bir sorun ortadan kalmış olacaktır.

Bebeklerin Yüzmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Öncelikle, kesinlikle unutulmaması gereken ilk kural ya da öneri diyelim; bebeğinizin yüzünü havuz ya da denize sokmayınız.
  • Özellikle klorlu suyun 1 yaşın altındaki bebeklerin akciğerleri tam gelişmediği için olumsuz etkileri mevcuttur.
  • Havuz içerisinde bebeğinizin boyun bölgesinden yukarıya suyun çıkmamasına özen gösterin.
  • Bebeğinizi sırtüstü havuza veya denize sokabilirsiniz.
  • Havuzun ya da denizin içerisinde bebeğinizi yüzüstü tutuyorsanız; bileklerinizi, bebeğinizin koltuk altlarından kitleyin ve bebeğinizin yüzünün ellerinizin üzerinde olduğu zaman suyun içerisinde dalgalı yani bir sağ, bir sol olarak hareket ettirin. Yapacağınız bu kitleme işlemi, bebeğinizin ağzına hatta yüzüne su değmesine engel olacaktır.
  • Bebeğiniz denizin içerisinde istemeden de olsa su yutarsa mutlaka müdahale ettirilmesi gerekmektedir. Çünkü tuzlu su kana karışacak ve halk arasında bilinen ”su zehirlenmesi” ortaya çıkacaktır. Bu olay sonucunda ise, bebeğinizin hayatı için ciddi anlamda risk taşımaktadır. Suyun içilmesinden 3 ila 8 saat sonra belirtileri ortaya çıkmaya başlamaktadır. Belirtiler ise; güçsüzlük, huzursuzluk, ağlama, mide bulantısı, titreme ve havale şeklinde görülmektedir.
  • Böyle durumlarda hiç beklemeden ve zaman kaybı yaşamadan en yakın acil servise başvurulması önerilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir