GIDALARI DONDURURKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

GIDALARI DONDURURKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Gıdaların tüketimi kadar saklanması da oldukça önemlidir. Özellikle dondurucuya koyulacak gıdaların nasıl dondurulması gerektiği hakkında geniş bilgiye sahip olmak gerekir. Çünkü her tür sebze, meyve ve et ürünleri dondurucuya koyulmamaktadır. Tabi ki bir tek bunlarla da kalmıyor. Örneğin; Türk kahvesini dondurucuya atıp saklayamazsınız. Bilindiği üzere bazı hanımlar, taze kahveden fazlasıyla alıp dondurucuya koyarak tazeliğini koruyacağını düşünmekteler. Bu bilgi oldukça yanlıştır. Çünkü dondurucuda saklarken, kahvenin içerisine kar tanecikleri gibi buzlar dolacak ve kahveyi açtığınız zaman üzerindeki görüntü, kar yağmış gibi duracak. Hal böyle olunca kahve nemlendiği için, tazelikten eser kalmayarak aksine bayatlamış olacak. Bir de şu var ki, dondurucuda ki bütün kokuları kahve üzerine çekecek ve tadının, hatta kokusun bile değiştiğini göreceksiniz. Tek güzel yani, dondurucunuz da ki kokular gidecek. Kısaca dondurucu da her şey dondurulup, taze kalması beklenmemelidir. Bir de saklama ömrü ve dondurulan gıdaların nasıl çözülmesi gerektiği konuları var. Soruların yanıtları, gıdaları dondururken nelere dikkat etmeliyiz? yazımızın devamında.

Gıdaları Dondururken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Gıdaları dondurma işlemi yapmadan önce saklana bilirliğine bakmak gerekir. Yani her tür gıda dondurucu da saklanmaz.

  • Yeşil yapraklı herhangi bir sebze dondurucuya koyulmamalıdır. Çünkü yeşil yapraklı sebzelerin içerisinde ki su miktarı yüksek olduğu için ve ince yapıya sahip olduklarından dondurulsa bile, çıkardığınız zaman bütün değerlerini hatta tadını kaybettiğini göreceksiniz. Zaten çözülmeye başladığı zaman su haline gelecektir. Keyif vermediği gibi hiçbir anlamı da kalmamış olacak.
  • Erik, üzüm, çilek, incir, salatalık, kabak, kayısı, karpuz, kavun, şeftali ve dut gibi sulu olan meyvelerinde dondurucuda saklanmasının anlamı yoktur. Koyduğunuzda çok güzel canlı bir görüntüyle karşılaşırsınız, ancak çıkardıktan sonra ve buzları çözülmeye başladıkça tamamen suya giderek buruşacaktır.
  • Balıkta dondurucuda saklanmaması gereken gıdalardandır. Yani marketlerde satılan dondurulmuş balık ile evinizde donduracağınız balığın tadı bir olmayacaktır. Bunun nedeni; buzdolabı poşetlerine de koysanız hava alacak ya da balıkların içini temizlemeden de atsanız değişik bir kokuya hatta tada sahip olacak. Ancak 2-3 gün saklanmasında bir sıkıntı yoktur. Daha uzun saklamalar da bu değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Peki neden marketlerde dondurularak satılan balıklar da böyle sorunlar olmadığına gelince, buzun içerisinde saklanıyor ve suyunu çekmeden veya salmadan bu işlemlerden geçtiği için hiçbir koku ve tat değişikliğine uğramıyor.
  • Dondurucuda et saklamanın da bazı kuralları vardır. Yani bütün parçalar halinde et saklanmamalıdır. Parçalara bölünerek ve tek pişirmelik halinde saklanmalıdır. Dondurucuda nasıl olsa diyerek kesinlikle çok uzun süre saklanmamalıdır. Aksi halde bütün besin değerlerini kaybetmiş olacaktır.
  • Gıdaları dondurucuya atmadan önce yıkamalı, temizlemeli ve ayıklanarak buzdolabı poşetlerinin içerisine koyulmalı. Daha sonra poşetin içerisindeki hava tamamen alındıktan sonra poşetin ağzı bağlanmalıdır.
  • Birde dikkat etmeniz gereken en önemli ayrıntı var ki, gıdaların tazeliği. Koyacağınız gıdanın taze ve raf ömrünün uzun olması gerekir. Ya da çok fazla bekletmeden tüketilmelidir.
  • Dondurucuda saklayacağınız yiyeceklerinizi en az dumanı tütesiye kadar pişirin.
  • Buzunu çözdürdüğünüz gıdaları kesinlikle tekrar dondurmayınız.
  • Yumurtayı dondurucuda saklayarak tazeliğini koruyacağını düşünmeyiniz ve saklamayınız.
  • Yiyecek israfını önlemek için, porsiyonlar halinde yiyeceklerinizi poşetleyerek dondurucuda saklayınız.
  • Pişirmiş olduğunuz yemekler arttığında dondurucuda saklamak isteyebilirsiniz. Bu mümkündür. Ancak dondurucudan çıkardıktan sonra sadece 1 kez ısıtarak tüketin. Aksi halde gıda zehirlenmesine maruz kalabilirsiniz.
  • Dondurucuda saklanan dondurma ya da dondurulmuş tatlıların buzlarını çözdükten sonra tekrar dondurmayınız.
  • Buzdolabı poşetlerini tekrar tekrar kullanmayınız. Poşetlerin tek kullanımlık olduğunu unutmayın.
  • Eğer saklama poşetlerine yiyecek bulaştıysa bu poşeti kullanmadan atınız.
  • Eti, tavuğu ve balığı kesinlikle başka gıdalarla aynı poşetin içerisinde saklamayınız.

Dondurulmuş besinlerin saklama süreleri, derin dondurucunun sıcaklık derecesine bağlı olarak değişmektedir.

  • 6 derece sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi yaklaşık 1 haftadır.
  • 12 derece sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi yaklaşık 1 aydır.
  • 18 derece sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi yaklaşık 3 ay kadardır.

Gıdaları dondurma işlemi, mevsiminde olmayan sebze veya meyveleri sanki mevsimindeymişcesine taze özellikte tüketmeyi sağlar. Dondurucuda saklanamayan meyveleri saklamanın da tabi ki de yolları mevcuttur. Bu meyvelerin sularını çıkarak dondurucuda saklayabilirsiniz. Böylece doğal ve taze meyve suyu elde etmiş olursunuz.

Dondurulmuş Gıdaları Çözdürürken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Dondurulmuş gıdaların kalitesi dondurma işleminde olduğu kadar, çözdürme aşamasında da oldukça önemlidir. Hatta daha fazla önemi vardır diyebiliriz.
  • Eğer dondurulmuş gıdaları çözdürürken gereken özeni vermezseniz fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan olumsuz durumlar meydana gelebilir.
  • Olması gerektiği gibi çözdürülmeyen gıdalar, mikrobiyolojik açıdan bakteri üremeleri oluşmakta ve gıda zehirlenmelerine sebep olmaktadır.
  • Oda sıcaklığında, kaloriferin üzerinde, sıcak suyun içerisinde, hafif ateşte ya da güneşin altında buz çözdürme işlemi yapılmaması gerekir.
  • Çözülme işlemi; buzdolabının kahvaltılık bölümünde ya da alt rafların da olmak şartıyla ve fırının içerisinde buz çözdürme programıyla yapılması uygundur. Ancak fırında buzu çözdürülen gıdanın hemen pişirilmesi gerekmektedir.
  • Buzdolabında dahi olsa çözdürme işlemi yapılırken, bir kabın içerisine koyulması gerekir. Çünkü suyunu salacağından dolayı o suyun gıdayla temas etmemesi lazım. Aksi halde zehirlenmelere sebep olabilir.
  • Buzu çözdürülmüş besinler bekletilmeden tüketilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir