KIRKKİLİT (AT KUYRUĞU) OTU ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
Kırkkilit otu bitkisinin adını belki duymayan oldukça fazladır. Ancak Kırkkilit otu bitkisinin birden fazla ismi vardır. Bunlar; at kuyruğu, çam otu, kırk boğum otu, tilki kuyruğu otu, katır kuyruğu otu ve zemberek otu isimleriyle de adlandırılmaktadır. Ancak şifalı bitkinin en bilinen adı; at kuyruğu olan ismidir. Genelde bu isimle anılır ve günlük yaşamda daha çok rastlanır. Kırkkilit otu çok sayıda sağlığa fayda sağlayan bir bitkidir. Özellikle çayının muhakkak tüketilmesi gerekir. Her derde şifa kaynağı olan kırkkilit otunun faydaları saymakla bitmiyor. Ancak ülkemizde daha yeni yeni duyulmaya başlanmakta. Doğa bizim için var ve her hastalığa şükürler olsun ki çözüm sağlıyor. Kimyasal ürünler yerine daima önce doğal olanı tercih edin. Annelerin bir kez daha kutsal olduğunu da değinmeden geçemicez. Toprak ana sayesinde bu değerli şifalı bitkilere sahibiz. Ana işte, her yerde aynı… Besleyip, doyurmanın peşinde. Ülkemizin doğal tabiatını koruyalım ve toprak ananın kaybolmaması için daha dikkatli davranalım.
Çok uzatmadan gelelim şifa kaynağı olan kırkkilit otu diğer adıyla at kuyruğu çayının faydalarına…
Kırkkilit (At Kuyruğu) Otu Çayının Faydaları Nelerdir?
- Gut hastalığında eklem ve kıkırdakları güçlendirmek için kullanılır.
- Safra kesesi taşlarının tedavisinde faydalıdır.
- Uykunun düzene girmesini sağlar.
- Kemikleri güçlendirir.
- İdrar söktürür.
- Ödem oluşmasını engeller.
- Oluşan ödemin vücuttan atılmasında fayda sağlar.
- Mide ülserine iyi gelir.
- Antiseptik özelliği vardır.
- Kilo vermeye yardım eder.
- Vücudun su tutmasını önler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kemik erimesinde fayda sağlar.
- İdrar yolu iltihabını yok eder.
- Enfeksiyonlara karşı etkilidir.
- Böbrek taşlarının vücuttan atılmasında yardımcı olur.
- Şişliği alır.
- Şişkinliğe fayda sağlar.
- Kanamayı durdurucu özelliği mevcuttur.
- Menopoz dönemi için etkilidir.
- Vücuttaki halsizliği ve yorgunluğa iyi gelir.
- İdrar kaçırma ve yatak ıslatma durumuna fayda sağlar.
- Prostat iltihabının önlenmesinde etkilidir.
- Yaraların iyileşmesinde etkilidir.
- Cilt, tırnak ve saç sağlığını korur.
- Hemoroid yani basur tedavisinde kullanılan şifalı bitkidir.
- Anemi (kansızlık) fayda sağlar.
- Burun kanamalarını durdurur.
- Romatizma gibi kemik rahatsızlıklarının tedavisinde etkilidir.
- Saç dökülmesinde ve saçların seyrelmesine karşı fayda sağlamaktadır.
Kırkkilit (At Kuyruğu) Otu Çayı Nasıl Hazırlanır?
Aktarlarda genellikle kurutulmuş olarak satılmaktadır. Ancak tazesi ile de bu çay hazırlanıyor. Tercih size kalmış, her ikisiyle de çayı hazırlanmaktadır. Öncelikle aktardan alınan kırkkilit otu çayının hazırlanmasından bahsedelim. 1 büyük boy bardak çay için öncelikle, suyu kaynatın ve kaynamış suyun içerisine 2 çay kaşığı kurutulmuş kırkkilit otundan atın ve bardağın ağzını kapatın. Kesinle bitkiyi kaynatmayın ve bitkinin üzerine sıcak su dökmeyin. Kesinlikle sakıncalı bir durumdur. Tamamen bitkinin faydası ortadan kaybolmaktadır. Yaklaşık 10 dakika demlendikten sonra süzerek için. Taze olarak hazırlayacak iseniz, aynı miktara 2 dal taze kırkkilit otu kullanmanız yeterli olacaktır. Şifa olsun…
Kırkkilit (At Kuyruğu) Otu Çayı Zararları?
Aslında kırkkilit otunun bilinen bir zararı yoktur. Ancak Hamilelik döneminde ya da emzirme döneminde kullanılmaması gerekir. Birde sürekli kullanılan bir ilacınız var ise mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Olası yan etkiye karşı tedbirli olmakta fayda var. Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi, elbette bitkilerinde fazlası zararlıdır. Bu sebeple aşırıya kaçmadan tüketmeye özen gösterin. Yetişkin bir kişi için günlük miktar en fazla 600 ml yani 3 bardak denilebilir.
Afiyet olsun…
Kırkkilitotu kalp kapak darlığı için uzun zamandır içiyorum. Mucize bir bitki. Doktorum bile şaşırdı. Ama beni güçsüz ve bir deri bir kemik bıraktı. Ne yapmalıyım bu durumda. Lütfen acil cevap bekliyorum.