NORMAL DOĞUM NEDİR VE FAYDALARI NELERDİR?

Normal doğum, 38 ila 42 haftalık gebelik döneminde kendiliğinden başlayan rahim kasılmalarıyla tıbbi olarak rahim ağzının 4 cm açık olduğu ve doğum sancılarının düzenli olarak girdiği dönemdir. Bundan önce oluşan sancılar doğum sürecine dahil değildir. Doğuma aktif olarak başladıktan sonra ilk doğumunu gerçekleştirecek olanlarda, saatte 1 cm açılma gözlenir. Tam açılma yaklaşık 6 ila 8 saat arasında gerçekleşir. Bundan sonrası ıkınma aşamasıdır. Bu aşamanın süresi ise anne adayının gücüne bağlıdır. Normal şartlarda ve tahmini süre 30 dakika ile 60 dakika arasında değişkenlik göstermektedir. Anne adayının ikinci normal doğumu ise bu süre 2 saat daha azdır ve ilkine göre biraz daha kolay gerçekleşir. Üçüncü doğum ise artı olarak yaklaşık 45 dakika daha azalma gösterir. Dördüncü doğumda ise artık bu süre gittikçe azalmaktadır. Yani dördüncü normal doğumunu gerçekleştirecek anne adayı, doğumhaneye girdikten 4 ila 5 saat arasında doğum gerçekleşir.
Normal doğumun gerçekleşebilmesi için rahim ağzının tam olarak açılması gerekir. Aynı zamanda ”çatı” olarak adlandırılan rahim ağzının normal doğuma elverişli olması gerekmektedir. Yani bütün şartlar olgunlaşmış dahi olsa çatısı dar olan anne adayı normal doğumu gerçekleştiremez. Çünkü rahim ağzı istenilen genişliğe gelmez.

Anne Karnındaki Bebeğin Doğum Süreci
Yukarıdaki resimde görüldüğü üzere rahim ağzının sancıların sonucunda genişlemesini göstermektedir. Rahim açıldıktan sonra devam eden kasılmalar bebeği dışa doğru itmeye başlayacaktır. Buna ek alarak anne adayının ıkınması da gerekiyor. Bu itme ve ıkınmanın sağlanması içinde bebeğin uygun pozisyonda olması gerekmektedir.

Normal Doğumda Bebeğin Geliş Şekli
Yukarıdaki resimde normal doğum için bebeğin geliş şekli gösterilmektedir. Bebeğin normal doğum ile doğması için baş aşağıya doğru anne karnında kendiliğinden dönmesi gerekir. Aksi halde normal doğum gerçekleşmez ve normal doğuma elverişli değildir.
Normal doğumun başladığının ilk belirtileri, düzensiz olarak gelişen rahim kasılmalarıdır. Anne adayı bu kasılmaları ağrı olarak algılar. Halk arasında bu kasılmalara ”nişan gelmesi olayı” denilmektedir. Rahim ağzı tüm gebelik dönemi boyunca sümüksü bir tıkaç ile kapalıdır. Bu tıkaç, bebeği HAMİLELİK DÖNEMİ boyunca dış etkenlere karşı koruma sağlar. Doğum eyleminin başlamasından hemen önce rahim ağzında hemen hafif bir açılma olur ve bu tıkaç kanlı bir akıntı şeklinde vücut dışına atılır (Nişan gelmesi olayı).
Suyun gelmesi doğumun bir diğer belirtisinden birisidir. Bebeği koruyan su kesesi, gerilmelerin ve kasılmaların etkisi ile yırtılır ve aminyon sıvısı boşalır.
Yalancı doğum sancıları ve normal doğum sancıları olmak üzere 2’ye ayrılan sancılar da vardır. Bunları ayırt etmek gerekir. Çünkü doğumun yakınlaştığı zamandan itibaren belirli aralıklarla yalancı doğum sancıları görülmeye başlanabilir.
Gerçek Doğum Sancıları
- Kasılmalar düzenli olarak tekrarlar ve kasılmaların aralıkları gittikçe düşmeye başlar. 2 ila 4 dakikada 1’e kadar düşüş gösterir.
- Kasılmaların ağrı şiddeti gittikçe artar ve süresi 45 ile 60 saniye arasında değişerek uzar.
- Rahim ağzında yumuşama ve açılma meydana gelir.
- Belde hiç geçmeyen ağrı.
- Suyun gelmesi
Yalancı Doğum Sancıları
- Kasılmaların şiddeti aynı kalır ve gelip geçici ağrılardır.
- Kasılmalar düzensiz aralıklarla görülür ve araları uzundur.
- Kasılmalar çoğu kez dinlenme sonucunda geçer ve rahim ağzında açılma görülmez.
- Sancı girer ve çıkar. Uzun süren ağrılar görülmez.
Yalancı doğum, gerçek doğuma hazırlık için rahimin yaptığı antrenman kasılmaları da denilebilir.
Anne Adayının Normal Doğum Yapması için Gerekenler
Öncelikle son zamanlarda anne adayları normal doğum yapmaktan kaçar hale geldiler. Peki neden? Tabi ki de halk arasında dönüp duran konuşmalar ve korku, endişe sonucunda normal doğum tercih edilmiyor. Fakat şartların normal olduğu ve hiçbir sağlık probleminin yaşanmadığı takdirde en sağlıklı ve güzel doğum; normal doğumdur. Hem annenin, hemde bebeğin sağlığı açısından normal doğum önerilmektedir. Birde unutulmaması gerekir ki, çoğul gebeliklerde normal doğum gerçekleşmiyor. Uygun şartlar ve bebeğin geliş pozisyonu doğrultusunda normal doğum gerçekleşmektedir.
- Normal doğum için ilk önce anne adayının ön yargılarından kurtulması gerekmektedir.
- Normal doğum hakkında uzman kişilerden doğru ve abartısız bilgiler edinilmesi gerekir.
- Sezaryen doğumun, bir ameliyat olduğu bilinmelidir.
- Gerçek anlamda bilgi sahibi olunduktan sonra, normal doğum ve sezaryen doğum arasındaki fark kavranmalıdır. Sezaryen doğum sonrası hemen ayağa kalkamayacaksınız ama normal doğum sonrasında 2 saat sonra ayağa kalkabileceksiniz.
- Uzman doktorların da görüşlerini almayı ihmal etmeyin. Kendinize ve kendi vücudunuza güvenerek müdahalesiz doğum gerçeğini öğrenin.
Normal Doğumun Faydaları
- Normal doğumdan sonra annenin iyileşmesi ve normal hayata dönmesi çok kısadır.
- Normal doğumda, sezaryen doğuma göre ”doğum sırasında anne ölüm oranı” daha azdır.
- Normal doğumda, doğum sonrasında oluşan enfeksiyon ve kanama benzeri komplikasyonlar daha az orandadır.
- Normal doğum yapan anneler hastaneden kısa süre içerisinden taburcu edilirler. Bu hem sağlık açısından, hemde maddi açıdan oldukça önemlidir.
- Normal doğum sırasında bebeğin ağzının doğum kanalından geçerken temas ettiği bakteriler. Bağışıklık sistemini geliştirir ve bebeğin sağlığı açısından fayda sağlar.
- Normal vajinal doğum yapan annenin doğum sonrasında ağrı şikayeti, sezaryene göre çok daha azdır.
Bir yanıt yazın