ŞAMBALİ TARİFİ NASIL YAPILIR ?

ŞAMBALİ TARİFİ NASIL YAPILIR ?

Şambaba veya Şam tatlısı olarak da bilinen şambali; Batı Anadolu’ya özgü, özellikle Ramazan aylarında yapılan şerbetli bir sokak tatlısıdır. Özellikle İzmir’de camekanlı motorlarda satılanları ile meşhurdur. Adından da tahmin edileceği gibi Suriye’nin Şam kentine özgü bir tatlıdır. Ülkemizde Antakya, Adana, Trakya, İzmir ve Ege bölgelerinde kendine yer edinmiştir. Adı özellikle İzmir ile anılır. Yani İzmir dışındaysanız ve buraya yolunuz düşmüşse Kemeraltı’nda Tarihi Hisarönü Şambalicisi’ne uğrayıp bu lezzeti tatmadan sakın ola ki dönmeyin. Şambali revaniden daha sert kıvamlı, yoğun bir tatlıdır. Ana malzemeleri irmik, şeker, yoğurt veya süttür. Alışık olduğumuz şerbetli tatlıların aksine üstü ve altı daha çıtır olur. Aynı zamanda şerbetli olmasına rağmen çok ağır değildir. Dikdörtgen veya kare dilimler halinde servis edilir. Tamamen pişmeden önce dilimlenerek pişme işlemi tamamlanır. Ardından şerbetlenerek servis edilir.

Şambali dört farklı biçimde tüketilebilir. Birincisi üstüne fıstık ekilenen en sade şeklidir. Sade şambaliye tarçın ekerek lezzetini arttırmak olasıdır. Vanilyalı dondurma ile de denenmesi mümkündür. Son olarak da arasına taze süt kaymağı sürülerek yeneni vardır ki bu hali tatlıdan aldığınız lezzeti harika bir şekilde dengeler. Tercih tamamen size aittir. İzmir’in Ödemiş yöresinde kaymakla yenen bu şekline “halepişi” denir. Pişirme tepsisi gerçek lezzeti yakalamakta önemli rol oynar. En lezzetli sonuç için metal tepsi, alüminyum tepsi veya teflon tepsi kullanılmalıdır. Seramik ve bor cam tepsi kullanırsanız, tatlınızın pişme süresi uzar ve tabanı istenildiği gibi kızarmayabilir.

Hazır bayrama sayılı günler kaldı şambali tatlısını yapmak için aşağıdaki tarifimize bir göz atabilirsiniz.
İşte yapımı da oldukça kolay olan şambali tatlısı tarifi..

Kullanılacak Malzemeler:

3 su bardağı irmik
3 su bardağı un
2 su bardağı şeker
2 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 adet limon kabuğu rendesi
1 kahve fincanı sıvı yağ

Üzeri İçin:

½ su bardağı tuzsuz yer fıstığı

Şerbeti İçin:

2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
½ limon suyu

Hazırlık Aşaması:
İlk olarak kullanılacak fırın tepsisi margarin ile yağlanır. Fıstık içleri kabuklarından ayrılıp bir yerde beklemeye alınır.

Şerbetin Hazırlanışı:
Bir tencere içerisine 2 su bardağı toz şeker, 2 su bardağı su konularak karıştırılır. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra, ocak ısısı en düşük ısı konumuna alınır ve 5 dakika daha kaynatılır. Süre bitiminde ½ limon suyu ilave edilir ve şerbet 1 dakika daha kaynatılıp ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.

Tatlının Hazırlanışı:
Karıştırma kabı içerisine yoğurt, toz şeker konularak mikser yardımı ile çırpılır. Üzerine irmik, un, kabartma tozu, vanilya, sıvı yağ ve limon kabuğu rendesi ilave edilir ve bir güzel karıştırılır. Ardından yağlanmış tepsi içerisine eşit miktarda yayılır ve üzeri bir kaşık arkası yardımı ile düzeltilir. (Buna dikkat edilmeli, çünkü hamurun dağılma kalınlığı eşit olmazsa bir taraf diğer taraftan daha fazla kabarabilir.) Tepsi 30 dakika dinlendirilir. Süre sonunda hamur dikdörtgen şekilde dilimlenecek ve üzerine eşit aralıklarda fıstıklar dizilecek. Dilimlenişine bir göz atalım;

Hamur Dilimleme:
Şam tatlısı hamuru akışkan olduğundan, hamur pişmeden önce dilimlemeye uygun değildir. Ama, fıstıkları dizmek için dilimlerin yeri belirlenmelidir. Hamuru tepsiye eşit olarak yayın ve elinizi ıslatarak yüzeyini düzeltin. Ardından bıçakla dikdörtgen dilimleri ortaya çıkarın. Son olarak dilimlerin üzerine fıstıkları dizin ki dilimler belli olsun.

Tatlının Pişirilmesi:
Ardından tepsi, önceden 180°C dereceye ısıtılmış fırının orta rafına yerleştirilir ve 30 dakika kadar pişirilir. Nar gibi kızarmış olması yeterli olacaktır. Süre bitiminde tepsi fırından alınacak, dilim yerlerinden tekrar dilimlenecek ve ılımaya bırakılacak. Ardından ılınan şerbet üzerine eklenecek. Tepsi soğuduktan sonra şambali tatlınız servise hazır.

Afiyet olsun..

ŞAMBALİ TARİFİ NASIL YAPILIR ? için yapılan yorumlar;

  1. gaffar dedi ki:

    Şambalinin tadı bir harika. Yalnız bir tavsiye vermek istiyorum, içerisinde market yoğurdu yerine köy yoğurdu kullanırsanız tadı çok daha güzel oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir