STRESİ AZALTAN BİTKİ ÇAYLARI

STRESİ AZALTAN BİTKİ ÇAYLARI

Stres, günümüz insanın yakasından düşmek bilmiyor. İş, trafik, hayat pahalılığı, gelecek kaygısı veya büyük şehirlerde yaşanan sıkıntıların, kendinizi strese sokmaya yetiyor. Stres insanın kendini koruma korkusuyla ortaya çıkan normal bir kaygı davranışıdır. Fakat uzun süreli yaşanan stres psikolojik rahatsızlıklara yol açtığı gibi, tansiyon, kalp hastalıkları ve mide ağrılarına hatta daha birçok hastalığa sebep olmaktadır. Pek çok hastalıkta etkili olan stresin mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Hafif ve orta dereceli stres için spor yaparak rahatlayabilirsiniz. Aynı zamanda kafeinli içeceklerden de uzak durulması gerekir. Şifalı bitkilerle kendinizi gün içerisinde rahatlatabilir ve stresten arındırabilirsiniz. Bakalım stresi azaltan bitki çayları nelerdir?

Nane Çayı : Akşamları yemekten sonra içeceğiniz 1 bardak nane çayı, stresten kaynaklanan bitkinliğinizi alarak rahatlama etkisi yaratmış olur. Nane çayı migren ağrılarına da iyi gelmektedir. Beyni uyarıcı etkisi vardır. Ani kararlar vermenizi engeller.

Nane çayını hazırlamak bir o kadar da basittir. Bir demlik kaynamış suyun içerisine kurutulmuş naneden 2 tatlı kaşığı atarak demlemeye bırakın. Demlendikten sonra süzerek için.

Kediotu Kökü Çayı : Sakinleştirici ve stresi azaltan çaylardan en etkili olanı da kediotu kökü çayıdır. Bitki çayının geleneksel olarak kullanıldığı bilinmektedir. Uykuya teşvik edici özelliği de vardır. Aynı zamanda ağrı kesici, idrar söktürücü ve sinirleri yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır. Çalışan kişilerin iş yerlerinde içmeleri önerilmemektedir. Bazı yan etkiler yaratabilir, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi.

Kediotu kökü çayını hazırlamak için, bir demlik kaynar suya 1 tatlı kaşığı kuru kediotu kökü atın ve demlemeye bırakın. 10 dakika demlendikten sonra süzerek içebilirsiniz. Etkisini 1-2 saat sonra göstermeye başlayarak, sinirlerinizin yatıştığını göreceksiniz.

Ginseng Çayı : Ginseng çayı birçok farklı tedavilerde kullanıldığı gibi özellikle fiziksel ve zihinsel yorgunluğa karşı çok etkilidir. Hafızayı güçlendirici etkisi bulunarak alzhimer hastalığına karşı koruyucudur. Fiziksel yorgunluğu alarak daha dinç ve zinde hissetmeyi sağlar. Tablet olarak da satışı vardır. Gün içerisinde çayını demleyerek de içebilirsiniz.

Ginseng çayını hazırlamak için geren malzemeler, zencefile benzeyen kök ginsengleri ince ince dilimleyebilir ya da bazı kaynaklarda rendelenmesi gerektiği varsayımlar arasında. Fakat ister dilim, ister rende olarak hazırlayabilirsiniz. Başlangıç olarak, 1 yemek kaşığı rendelenmiş ginseng ya da 4-5 dilim ince dilim ginseng 2 büyük boy kaynamış suyu ginsengin üzerine dökün ve 5 dakika demledikten sonra süzerek için. Piyasada toz halinde ya da poşet çay olarak da ginsengi bulmak mümkündür.

Papatya Çayı : Uykusuzluğa, strese ve kaygıya karşı en çok bilinen bitki çayları arasında ilk sırada yer almaktadır. Aynı zamanda mide bulantısına ve baş ağrısına da etkisi vardır. Papatyanın içerisinde bulunan kimyasallar çay olarak demlendiği zaman ortaya çıkar ve vücutta rahatlama ve sinir sistemini gevşeterek sakinleştirici etkisi bulunur. Yatmadan 1 saat önce içeceğiniz papatya çayı uykuya dalmanızı kolaylaştırdığı gibi geceyi kaliteli olarak tamamlamayı sağlar. Bunu yanı sıra bağışıklığı güçlendirici etkisi ve kas-iskelet ağrılarına karşı faydalı olmakla birlikte, kemik erimesini önlemede de etkisi vardır.

Papatya çayını hazırlamak için, önceden kaynamış 2 bardak suyun içerisine 2 yemek kaşığı kurutulmuş papatya atın ve demlemeye bırakın. 10 dakika yeterli olacaktır. Demlendikten sonra süzerek için.

Melisa Çayı : Depresyon, uykusuzluk ve huzursuzluk için faydalı bir bitki çayıdır. Birçok hastalıkta kullanılan melisa çayını yemeklerden sonra içebilir, hatta günde 2 bardak içerek rahatlayabilirsiniz. Melisa çayını yudum yudum için. Her yudumunuz da rahatlayarak gevşediğinizi göreceksiniz. Bardağınızdaki çay bittikten 15 dakika sonra kendiniz rahatlamış ve yorgunluğunuz gittiğini göreceksiniz. Çalışırken ve araba kullanmadan önce içmeyiniz. Uyku verici etkisi olduğundan dolayı, istenmeyen sonuçlara neden olabilir.

Melisa çayını demlemek için, kaynayan 1 bardak klorsuz suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kadar melisa atılır ve 5 dakika kısık ateşte ağzı kapalı olarak kaynamaya bırakılır. Süre sonunda ocağın altı kapatılarak demlenmesi beklenir. 1-2 dakika beklendikten sonra süzülerek, ılık olarak içilir.

Sarı Kantaron Çayı : En çok panik ataklara karşı etkili bir fayda sağlamaktadır. Orta ve hafif dereceli depresyon tedavisinde kullanılmaktadır. Uykusuzluğa karşı gece yatmadan önce içeceğiniz 1 bardak sarı kantaron çayı geceyi huzurlu ve rahat geçirmenizi sağlayarak, güne zinde başlamış olursunuz. Fiziksel ve ruhsal sıkıntılara karşı oldukça etkilidir. Vücudu genel anlamda gevşetme etkisi bulunur. Bitkinlik ve yorgunluk için oldukça sık tercih edilen bitki çayıdır.

Sarı kantaron çayını hazırlamak için, 1 su bardağı kaynamış suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kurutulmuş sarı kantaron atarak ağzını kapatın ve demlemeye bırakın. 10 dakika kadar demlendikten sonra süzerek içebilirsiniz.

  • Öncelikle bitki çaylarının da yan etkisi olduğunu unutmayınız. Beyinde salınan kimyasalları ve sinir sistemini etkileyen bitki çaylarının bazı yan etkileri olabilir. Herhangi bir rahatsızlık nedeniyle düzenli ve sürekli olarak kullanılan ilaçlarınız var ise olası yan etkilere karşı mutlaka doktorunuza danışınız. Çayın dozajını doktorunuzla birlikte karar vererek içiniz ya da yan etkisinden dolayı içmeyiniz. Bitki çaylarının yan etkileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Şifa olsun.

STRESİ AZALTAN BİTKİ ÇAYLARI için yapılan yorumlar;

  1. semra aslan dedi ki:

    afiyet olsun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir