TRİLEÇE TARİFİ

TRİLEÇE TARİFİ

Trileçe, son zamanlar da en çok tercih edilen tatlı haline geldi. Balkan (göçmen) tatlısı ya da Boşnak tatlısı olarak bilinmekte. Ancak tatlının adı düşünülünce biraz kafa karıştırmıyor da değil tabi. Yani Adı İspanyol bir tatlıdır. Tatlının asıl adı ”Tres leches cake” yani ”üç sütlü kek” denmektir. Bahsedilen bu üç süt farklı hayvan sütü ve farklı yollarla hazırlanan süt demektir. Keçi sütü, koyun sütü ve manda sütü kullanılmaktadır. Tabi bunlar farklı farklı işlemlerden geçmektedirler. ”Evaporated milk” buharlaştırılarak süt, ”sweetened condensed milk” şekerli koyulaştırılmış süt ve ”heavy cream” yoğun krema. İlk 2 sütü bulmak ve hazırlamak oldukça zor olduğundan dolayı süt, süt tozu ve krema olarak tarifi sizinle paylaşacağım. Bir de atlanmaması gereken bir ayrıntı var ki, oldukça önemlidir. Süt tozunu, kahve beyazlatıcılarıyla karıştırmayınız. Süt tozu ve kahve beyazlatıcısı birbirinden oldukça farklıdırlar. Süt tozu, sütün suyunun tamamen buharlaştırılarak elde edilen toz haline denir ve bu tarif için oldukça kullanılması müsaittir. Kremaya gelince, toz krem şanti ya da pasta kreması değildir. Marketlerin süt reyonları bölümünde 200 ml paket halinde rahatlıkla bulabileceğiniz bir üründür. Hatta bu kremayı sadece trileçe yapımında değil, makarna ve çorba yapımında da kullanılan bir süt ürünüdür. Kremanın üzerinde durmam da ki amaç ise, diğerleri istenilen kıvamı vermediği için ve bu kremanın istenilen yoğunlukta olduğundan dolayı. Bakalım püf noktalarıyla ve kolay anlatımıyla trileçe tarifi nasıl yapılır?

Kullanılacak Malzemeler

5 adet yumurta
1,5 su bardağı şeker
1,5 su bardağı un
1 silme çay kaşığı kabartma tozu
1 çimdik tuz
2 paket vanilya

Şerbeti için,

1 su bardağı süt tozu
2 paket (400 ml) süt krema
3 su bardağı süt

Karameli için,

5 yemek kaşığı esmer şeker
1 paket (200 ml) süt krema
1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı süt

Hazırlanışı

Öncelikle işin en zor aşaması olan yumurta kısımlarını halledin. Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırın. Çok önemli ki, sarısından biraz dahi beyazların içerisine bulaşmamış olması gerekir. Sonra çukur bir kasenin içerisine yumurtaların beyazlarını koyun ve üzerine 1 çimdik tuzu atın. Kar gibi olana kadar mikser yardımıyla yüksek devirde çırpın. Çırpma işleminin ne zaman biteceğini bilmiyorsanız; çırpma telini ters aşağı tutun ve telin üzerindekiler aşağıya doğru akmıyorsa, dökülmüyorsa istenilen kıvam elde edilmiş demektir. Ancak kıvamına gelene kadar çırpmaya devam edin. Katı kıvamına gelen yumurta beyazlarının içerisine yavaşça şekeri ilave ediniz ve 5 dakika daha yavaş bir şekilde çırpmaya devam edin. Püf noktası; toz malzemeleri yumurtalara eklerken ve karıştırırken çok dikkat edilmesi gerekiyor. Aksi halde çökme yapabilir. Yumurtanın sarılarını da ayrı bir kabın içerisinde iyice çırptıktan sonra, yavaş yavaş ekleyerek ve karıştırarak diğer malzemelerin içerisine ilave edin. Un, kabartma tozu ve vanilyaları yavaş yavaş ekleyin ve bir spatula ile pürüzsüz kıvama gelene kadar (köpüğünü söndürmeden) karıştırın.

Hazır olan kek karışımını dikdörtgen ya da kare ama kenarları kalın olan fırın tepsinize dökmeden önce, fırın kabının içini ve kenarlarını tereyağı ile yağlayın. Kek karışımını yağlanan fırın kabının içerisine dökün. 160 derece önceden ısıtılmış fırının içerisinde 35-40 dakika pişiriniz. Kürdan yardımıyla kontrol ediniz ve kekin içerisinden kürdan temiz çıkıyorsa, kek pişmiş demektir. Püf noktası; kürdan kekin içerisinden bulaşık halinde çıkıyorsa kek pişmemiş demektir. Pişen keki fırından çıkarın ve soğumaya bırakın. Soğuyan kekin üzerine dökmek için şerbetini hazırlayın. Püf noktası; şerbet pişirilmeyecek, hazırlanıp soğuk kekin üzerine direk olarak dökülecek. Çukur bir kasenin içerisine, süt ve süt tozunu koyun. Köpürene kadar çırpın. Köpüren karışımın üzerine süt kremasını ilave edin ve 2 dakika daha çırpın. Hazır olan şerbeti kekin üzerinde her yerine gelecek şekilde gezdirerek, yayın. Kek şerbetini tamamen çektikten sonra, kekin üzerinde kalan köpükleri sıyırarak alın.

Ve sıra geldi trileçe yapımının son aşamasına yani karamelini hazırlamaya. Bu aşama diğerlerine göre biraz daha yorucu aslında. Çünkü sabırla ocağın başında karıştırma işlemi yapmanız gerekecek. Ama bittiğinde her şeyin değdiğini anlayacaksınız. Geniş bir tavanın ya da tencerenin içerisine tereyağı ve şekeri koyun. Tencereyi ocağın en küçük gözüne koyun. Karıştırmadan şeker eriyip kahverengi sıvı haline gelene kadar bekleyin. Kremayı ve sütü yavaş yavaş ekleyip hızlıca çırpmaya başlayın. Püf noktası; bu aşamada şeker kendini çekerek katılaşacağı için sürekli karıştırmak gerekir. Piştikçe şeker eriyecektir. Karıştırarak koyu kıvamlı hale gelene kadar pişirin. Piştikten sonra hafif ılınmasını bekleyin yani ilk sıcaklığı gittikten sonra, şerbetini çeken kekin üzerine yaydırarak gezdirin. Buzdolabında en az 2 saat dinlendirdikten sonra servis edin. Afiyet olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir