HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) CİNSEL İLİŞKİ

HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) CİNSEL İLİŞKİ

Hamilelikte yanlış bilinen bir olaydır, cinsellikHamilelik döneminde cinsel ilişkiyle ilgili birçok yanlışlar söylenmektedir. Hamilelikte cinsel istek dürtüsü olan doğal libido daha çok  artış göstermektedir. Libido (cinsel arzu), enerjidir. Oldukça doğal bir istektir. Üreme iç güdüsünden gelen bir dürtüdür. Cinsellik konusu ülkemizde konuşulması utanç ve ayıp gözüyle bakılsa da, gelişmiş ülkelerde daha küçük yaşlarda eğitimi verilmektedir. Bu nedenle ülkemizde hamilelikte cinsel ilişkinin olup olmayacağı sorusunun doktora dahi sormaktan çekinilmekte. Bu sebeple de hamilelikte cinsellikten kaçma eğilimine gidilmektedir. Anne adaylarının hamileliği boyunca bilinçsizlikten dolayı, cinsel ilişkiden uzak durmak isterler. Bebeğe zarar  geleceğini düşünerek, strese girerler. Ancak hamilelik riskli ise cinsel ilişki doktor tarafından yasaklanır. Bunun dışında cinsel ilişki hamilelik boyunca yasak değildir. Hamilelikte cinsel ilişki, sağlıklı bir hamilelik için oldukça önemlidir. Hamileliği olumsuz etkileyen en önemli faktördür, eşler arasındaki cinsel ilişkinin olumsuzluğu.

Hamilelik dönemi anne adayında çeşitli bedensel ve ruhsal değişikliklerin meydana geldiği bir dönemdir. Libido bu değişikliklere göre farklılık göstermektedir. Hamileliğin bazı dönemlerinde libido azalabilir, artabilir ya da normale dönebilir. Libidodaki bu değişiklikler anne adayında belirgin şekilde görülürken, baba adayında da bazen değişkenlik gösterebilir. Yani baba adayının libido değişiklikleri olduğu gibi, hiçte görülmeyebilir. Çoğunlukla görülmese de bazı istisnai durumlarda görülebilir. Bu yüzden baba adayının, hamilelik esnasındaki anne adayında oluşan libido iniş ve çıkışlarına alışması gerekir. Çünkü anne adayının bilinçli olarak yaptığı davranış değildir. Değişen hormonlar sebebiyle ortaya çıkar.

Hamileliğin (Gebeliğin) İlk 3 Ayında Cinsel İlişki

Anne adayları hamileliğin ilk 3 ayını oldukça yoğun olarak geçirirler. Hamileliğe ait olan kusma, bulantı, iştahsızlık ve halsizlik belirtilerini en uç şekilde yaşadıkları için cinselliğe fırsat kalmayabilir. Yani hamileliğe adapte olma süreciyle cinsellikten uzaklaşabilirler. Hatta eşinin kokusunda ya da kendi vücudundan tiksinti duyabilirler. Çok büyütülmemesi gerekir. İlerleyen dönemlerde normal hayata geçiş başlayacaktır. Ancak baba adaylarına bu dönemde yapmaları gereken büyük bir sorumluluk düşmekte. Yani eşlerine gereken özeni ve önemi göstermeleri gerekmektedir. Eşler arasındaki bağ ne kadar kuvvetli olursa, bu dönemin kısa sürede bitmesine sebep olur.

Yaşanan bazı fiziksel ve ruhsal değişmeler sonucunda ilk zaman libido azalabilir. Göğüs uçlarında aşırı hassasiyet sebebiyle ortaya çıkan ağrı, vajinal akıntı ve kanamalar bu dönemde yaşanıyor. Bu sebeple penis girişi esnasında ağrı yaşanmaya neden olur. Bu nedenle cinsel ilişki zevkten çıkarak, ağrılı bir döneme geçiş sağlar. İlk 3 ay anne adayı kendini cinsel ilişkide bulunmak için zorlamamalıdır. Anne adayı kendini ne zaman hazır hissederse cinsel ilişki o zaman yaşanmalıdır.

Hamilelikte (Gebelikte) Cinsel İlişki Yasağı

  • Düşük tehlikesinin olması
  • Erken doğum sebebi
  • Sebebi bilinmeyen kanama
  • Daha önce 2’den fazla yaşanmış düşük hikayesi
  • Bebeğin rahim ağzına yakın yerleşmesi (plesenta previa)
  • Gebelik kesesinin erken açıldığı, suyun erken gelmesi durumu
  • Yüksek riskli hamileliklerde (ikizden fazla hamilelikte)
  • Partnerin cinsel ilişki sonucunda bulaşan taşıyıcı hastalık bulundurması durumunda
  • Rahim ağzı yetmezliğinde
  • Çoğul hamilelikten son 3 ay
  • Tekil hamilelikten son 1 ay

Hamilelikte (Gebelikte) Cinsel İlişki de Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Cinsel ilişkiye girilmesinin yasak olduğu zamanlarda, cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir.
  • Cinsel ilişki sırasında kimyasal kayganlaştırıcı kullanılmamalıdır.
  • Cinsel ilişki sonrasında az da olsa kanama olduğunda mutlaka doktora haber verilmesi gerekir.
  • Hamilelikte önerilen cinsel ilişki pozisyonları tercih edilmelidir.
  • Meme uçlarının fazla uyarılması sonucunda oksitosin hormonunun ortaya çıkarak fazla salgılanması sebebiyle erken doğuma neden olacağı için, meme ucu hassasiyetine dikkat edilmesi gerekir.
  • Spermin içerisindeki prostaglandin ismindeki bir madde rahim ağzını uyarıp kasılmalara sebep olduğu için, spermin vajina akmasını engellemek gerekir. Prezervatif ya da geri çekilme metodu uygulanması gerekmektedir.
  • Prezervatif fazla esanslı ya da kimyasal olmamalıdır. Normal basit prezervatif tercih edilmelidir.
  • Hamilelikte cinsel ilişki sayısında kısıtlama yoktur. Ancak zorlamadan kaçınılmalıdır.

Sonuç olarak hamilelik sürecinde doktorunuz tarafından hiçbir sakınca görülmediği takdirde cinsel ilişki sakıncalı ve yasak değildir. Hayatınızın özel dönemi olan hamileliğin tadını çıkarmaya özen gösterin. Cinsel ilişki konusunda aklınıza takılan herhangi bir soruyu ya da şüpheyi doktorunuza sormaktan çekinmeyiniz. Cinsel ilişki utanılacak bir durum değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir