YENİ DOĞAN BEBEK BAKIMI ÖNERİLERİ

YENİ DOĞAN BEBEK BAKIMI ÖNERİLERİ

Yeni doğan bebeğin bakımı, ilk andan itibaren oldukça önemlidir. İlk önce şunu bilmelisiniz ki, annelik öğrenilmez. Doğuştan gelen bir duygudur, annelik. Annelik duygunuzla ve her geçen gün bebeğinizle birlikte anne olduğunuzu anlarsınız. Zaten 9 ay 10 gün boyunca annelik duygularınız yeterince gelişecek ve daha fazlasına açık hale gelmiş olacaksınız. Hamilelik dönemi endişeleri sizi sıkmasın. Çünkü sizde bebeğinizle birlikte yeniden doğmuş olacaksınız. Annelikteki ilk günlerinizin tadı çıkarın. Aksi halde geçen zamanlar içinde bu duruma üzülebilirsiniz. Gereksiz kuruntulara kapılarak sütünüzün akışını bozmayın. Bir de büyüklerden yardım almayı ihmal etmeyin. Evet siz hamileliğiniz boyunca çok kitap okumuş olabilirsiniz ama tecrübe her şeyin üzerinde gelir. Kavınvalidenizden ve annenizden öğrenmek istediklerinizi daha kolay şekilde öğrenebilirsiniz. Demeyiniz ki, ”Sizin zamanınızda öyleymiş artık devir değişti”. Çok yanlış bir düşünce olacaktır. Kimse sizi anneleriniz kadar düşünmez. Hele ki dört gözle bekledikleri torunlarının sağlığı ve bakımı söz konusu olunca, endişe duymanıza hiç gerek yok. Yeni doğum yaptığınız zamanı ne kendinize, ne annelerinize, ne de bebeğinize işkence haline getirmeyin. Duygu inişleri çıkışları içinde olacağınız dönemde kimseyi kırmayın. Unutmayınız ki, siz nasıl annelik duygusuyla bebeğiniz için endişe duyuyorsanız; anneleriniz de sizin için ve torunları için aynı duyguları yaşadığını göz ardı etmeyin. Hem artık annelerinizi anlamanız daha kolay olacak; çünkü artık sizde bir anne oldunuz. Bakalım yeni doğan bebek bakımı önerileri nelerdir?

Emzirme Düzeni

Yeni doğan bebeğin beslenmesi için en mükemmel besin, anne sütüdür. Anne sütü öncelikle temiz bir besindir. Hazırlama, ısıtma gibi zorlukları olmayan pratik ve her an hazır olan bir besindir. Doğum sonrasında bu besine bebeğinizin ihtiyacı olduğu kadar, siz annelerinde kolaylık bakımından ihtiyacı olacaktır. Süt, kadınlık hormonu olan östrojen ile ilgilidir. Süt bezlerinin sağlıklı ve iyi çalışması için, hamilelik döneminde doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmayı ihmal etmeyiniz. Aynı zamanda ben emzikliğim diye düşünüp çok yemek yemenize gerek yoktur. Yapmanız gereken tek şey; sağlıklı beslenmek ve bol bol sıvı gıda alımı gerçekleştirmek. Dereotu, soğan, börülce, kuru incir ve sakatatlar süt miktarını arttırdığı yönde söylentiler vardır. Bunlar kısmen doğru sayılır. Tüketmenizde fayda vardır. Ancak, aşırıya kaçmadan ve abartmadan tüketmek gerekir. Özellikle bol bol su içmek süt miktarının artmasında oldukça etkilidir. Her emzirme öncesi ve sonrasında en az yarım litre su içmek süt akışını hızlandıracaktır. Anne sütü bebek için oldukça önemlidir. En azından bebeğinizi ilk 6 ay anne sütüyle besleyin. Sindirimi kolay ve bebeğinizi hastalıklara karşı korur. Aynı zamanda bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle ilk ”ağız sütü” diye bilinen ”kolostrum’‘ doğumdan sonraki ilk 1-2 saat içerisinde mutlaka bebeğe verilmelidir. Kolostrum, koyu sarı renkte olup daha kıvamlı haldedir. Bebek istediği sürede ve istediği miktarda emdirilmelidir. Ortalama emzirme süresi 15-20 dakikadır. Emzirme aralığı ise, 2-3 saattir. Emzirme sırasında her iki göğüste verilmelidir. Bu durumda bir sonraki emzirme için, en son emdirilen göğüsten başlanmalıdır.

  • Emzirme işlemi başlamadan önce, bebeğinizin altının temiz olduğundan emin olun.
  • Bebeğinizi her 2-3 saatte 1 emzirin.
  • Emzirme işleminde göğüs değiştirirken, bebeğinizin gazını mutlaka çıkartın.
  • Her emzirme işlemi sırasında her 2 göğüste 20 dakika emmesi yeterli olacaktır.
  • Emzirme işlemi bittiğinde bebeğinizin gazını mutlaka çıkartın ve öyle yatırın.
  • Bebeğiniz tekrar emmek istediğinde son emdiği zamandan 1 saat geçmesi gerekir. Çünkü göğüslerin tekrar süt üretebilmeleri için.
  • Bebeğinizin altını emzirme işleminden sonra değiştirecekseniz, en az 15-20 dakika sonra altını değiştirin. Emdiğini hazmetmesinden dolayı.
  • Sağlıklı bebeklerin en az 5-6 saat uyumaları gereklidir.

Göbek Bakımı

Yeni doğan bebeğin göbeği, 5 ila 10 gün içerisinde düşer. Bu süre 15 güne kadar da uzayabilir.  Göbeğin ve çevresinin temiz ve kuru olması gerekir. Günde 1-2 kere göbek kordonunun dibinden, alkollü pamuk ile silin. Göbeği bezin dışarısında tutmaya dikkat edin. Göbek düşene kadar banyo yaptırılmaması önerilir. Silme tarzında banyo yaptırılabilir. Eğer banyo yaptırılması çok gerekliyse, mümkün olduğu kadar göbek ıslatılmadan yaptırılması gerekir. Göbek düştükten sonra yerinde hafif bir kanama olması normaldir. Endişeye kapılmayınız ve alkol ile silebilirsiniz. Göbek düştükten 2 gün boyunca pansumana devam edilmelidir. Göbek çevresinde kızarıklık, akıntı, kötü koku ve kanama gözlenirse mutlaka doktora danışılması gerekir.

Banyo Yaptırımı

Göbek düştükten 1 gün sonra banyo yaptırabilirsiniz. Hatta imkanınız var ise bebeğinizi her gün ya da gün aşırı banyo yaptırmanız bebeğinizin sağlığı ve bakımı açısından önemlidir. Banyo yaptırmadığınız zamanlarda bebeğinizin yüzünü ve vücudunu silerek temizleyin, çamaşırlarını sık sık değiştirin. Bebeğinizi beslemeden önce ya da besledikten 1-1,5 saat sonra banyo yaptırmanız en uygun zamandır. Bebeğinizi tek başınıza yıkamayınız. Mutlaka yardım alarak yıkayınız. Suyun ısısını ölçmek için, suyu dirseğinizle kontrol edin. Bebeğinizi yıkarken yüzü aşağıya bakacak şekilde, göğüs ve karından kavrayarak tutulması gerekir. Sırtüstü tutuyorsanız, bebeğinizin başını elinizle desteklemeniz gerekir. Bebekler için özel olarak hazırlanmış olan ürünler tercih edilmelidir. Bebeğinizin iyice durulanması ve kurulanması önemlidir.

Oda Isısı

Bebeğinizin bulunduğu odanın ısısı oldukça önemlidir. Yeni doğan döneminde 24 derece ile 26 derece olması gerekir. Sonraki dönemde ise, 22 derece ile 24 derece arasında olması gerekir. Bebekler 2-3 aylık olana kadar çevredeki ısı değişikliklerinden oldukça çabuk etkilenirler. Açık kapı ve pencere akımını olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca bebek sobaya ve kaloriferlere yakın yerlerde yatırılmamalıdır. Odanın güneş alıyor olması ve her gün 15 dakika odanın havalandırılması gerekir. Havalandırma işlemi, hava kirliliğinin az olduğu saatlerde yapılmalıdır. Eğer klima kullanıyorsanız, bebeğinizin üzerine üflememek koşuluyla odada tutabilirsiniz. Bebeğinizin burnu ve elleri soğuk ise, odanın ısısının düşük olduğu anlamına gelir. Üzerine battaniye örterek vücut ısısı normale dönmesi beklenmelidir.

Bebeğinizin Kıyafetleri

  • Bebeğinize dar ve sıkan kıyafetler giydirmeyiniz. Hareket özgürlüğünüz kısıtlamış olursunuz.
  • Kıyafetlerini ters çevirerek yıkayın ve tersten ütüleme işlemi yapın.
  • Kıyafetin içerisinde bulunan etiketleri sökün. Çünkü bebeğinizin tenine dokunabilir, hatta tahriş edebilir.
  • Teri emen, cildin havalanmasını sağlayan, tüylü olmayan ve pamuklu kumaşlar olmasına dikkat edilmesi gerekir.
  • Yumuşak, az dikişli ve üzerinde metal veya sert parçalar olmamasına özen gösterilmelidir.
  • İlk aylarda iç giyim için, tulumlar tercih edilebilir.
  • İlk aylarda şapka, eldiven ve çorap mutlaka giydirilmelidir.
  • Yaz aylarında bebeğinizi çok fazla giydirmeyin.

Göz Bakımı

Yeni doğan bebeğinizin göz bakımına dikkat etmeniz gerekir. Çünkü akıntı ve çapaklanma olabilir. Bu gibi durumlarda oldukça dikkat edilmelidir. Bebeğinizin gözlerini silmek için, steril gazlı bezi kaynatılmış ve ılımış suyun içerisinde ıslatıp, gözü içten dışa doğru tek bir hareketle bastırmadan silmeniz gerekir. Gözde yoğun çapaklanma ve kızarıklık varsa, doktorunuza başvurmalısınız.

Kulak Bakımı

Bebeğinizin kulaklarını temizlemek için, kesinlikle yabancı cisimler kulağa sokulmamalıdır. Sadece kulağın arkası ve dış kulak kepçesi silinmelidir.

Burun Bakımı

Bebeğinizin burnunu sıkmayınız. Burnunun içerisinde kuruluk ve akıntı olduğunda yumuşak bir steril bez ile hafifçe siliniz. Burun çok fazla tıkanmış ise, fazla basınç uygulamamak koşuluyla nemlendirdikten sonra, burun aspiratörüyle temizlenebilir.

Ağız Bakımı

Dil ve ağız mukozası normal görünümünde ise ağız bakımına ihtiyaç yoktur. Eğer ağız bakımı yapılacaksa, steril gazlı bez kaynamış ılımış suyun içerisine batırılarak ağız içi tek seferde silinir. Ancak ağızda pamukçuk oluştuysa, doktorunuzun önerdiği ilaçlar kullanılması gerekir.

Tırnak Bakımı

Bebeğinizin tırnakları ilk ay yumuşak olduğu için kesim yapmayınız. İlk aydan sonra uykusunda tırnaklarını kesebilirsiniz. Bebeğinizin uykusunda tırnaklarını kesmek daha kolay olacaktır.

Aşı Defteri

  • Bebeğinizin aşılarını dikkatle takip edin.
  • Doktor kontrolüne giderken aşı defterini götürmeyi unutmayın.
  • Bebeğinize ilk aşı doğduğu an Hepatit B aşısının ilk dozu yapılır. İkinci dozu 1. ayda, üçüncü dozu ise 6. ayda yapılacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir