HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) NE KADAR SÜT İÇİLMESİ GEREKİR?

İnsanoğlu 5000 yıldan beri süt içiyor. Süt, insanların doğumdan itibaren aldıkları ilk besindir. Sadece doğumdan değil, anne karnında süt alımı başlar. Kordon bağıyla da olsa bebek süt ile tanışmış olur. Hamilelik döneminde annenin kalsiyum ihtiyacı artar. En fazla kalsiyum kaynağı olan süt, annenin ve bebeğin ihtiyaç duyduğu besindir. Bebekten çok anne adayının süte ihtiyacı vardır. Hamile olduğunuzu söylediğiniz andan itibaren etrafınızdaki herkesin ilgi odağı olmaya başlarsınız. Hamilelik hakkında bilgi sahibi olan, olmayan herkes bir şeyler söylemeye başlar. Özellikle büyüklerin tavsiyeleri. Kesinlikle tavsiyelere kayıtsız kalmayın. Şartlar değişti ya da devir o devir demeyin. Büyüklerin elbette bildikleri vardır. Siz nasıl bebeğinizi düşünüyorsanız; kayınvalideniz ve anneniz de sizi o kadar düşünüyor. Elbette bazen bunaltabilirler sizi, ama kesinlikle onlara kızmayın. Tabi hormonları da göz önünde bulundurarak sonradan üzüleceğiniz çıkışlardan uzak durmaya özen gösterin. Siz anne olmaya hazırlanırken, annelerinizin kalplerini kırmayın. Öncelikle her konuda annelerinizden yardım alın. Hatta bildiğiniz konularda bile yardım isteyin. Anne olunca anlarsın sözünü artık anlamaya başladığınıza göre, annelerinize gereken önemin daha fazlasını verin. Gelelim hamilelikte ilk tavsiyelerden biri olan, süt içimine. Hamile birini gördüğümüzde hemen süt içmeyi ihmal etme bol, bol süt iç deriz. Ancak her şeyin fazlasının zararlı olduğu gibi sütün fazlası zararlıdır. Günde 3 bardak sütü geçmemek gerekir. Peki neden fazla süt zararlıdır, diye merak ettiğinizi de anlamıyor değiliz tabi. Hamilelik döneminde fazla içilen süt, anne adayında kansızlığa sebep oluyor. Bu nedenle yeteri kadar süt tüketimi yapılması gerekiyor. Bir de zorla süt içirilmemelidir. Bilinçli anne adaylarımız zaten artık her şeyin farkındalar ve bebekleri için ne yapmaları gerektiğini gayet iyi biliyorlar.
Hamilelik süresince süt tüketimi, bebeğin kemik gelişimi ile birlikte organlarını tamamlaması ile kendi vücudun kalsiyum ihtiyacını gidermek için yeterince kalsiyum almış olacaktır. Anne adayının hamileliği boyunca süt tüketmesi alışkanlığı kazanması sadece kalsiyum bakımından değil, protein ve A, C, D ve K vitaminleri ile demir, iyot gibi mineral ihtiyacının karşılanması bakımından da oldukça önemlidir.
Hamilelikte Ne Kadar Süt İçilmesi Gerekir?
Anne adayının günlük 1000 mg kalsiyum ihtiyacı vardır. 18 yaşının altındaki hamilelikte kalsiyum ihtiyacı daha fazladır. 1300 mg olan kalsiyumun hepsini sütten karşılamak zorunda değildir. Çünkü peynir, yoğurt, kefir, sebze, meyve ve baklagiller gibi birçok besinde sütteki kadar bol olmasa da kalsiyum bulunur. Hamilelikte günde 3 bardak süt tüketilmesi gerekir. 1 su bardağı sütte yaklaşık 250 mg kalsiyum bulunur ve 3 bardakta 750 mg kalsiyum yeterli olacaktır. Kalan kısmı da diğer besinlerle rahatlıkla karşılanabilir.
Süt öncelikle bebekten çok anne adayı için oldukça önemlidir. Yeteri kadar kalsiyum karşılanamadığı takdir de, anne adayının vücut depolarındaki kalsiyumlardan gideceği için sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmeyi engeller. Sadece bununla da kalmaz ve hamilelik sonrasında birçok hastalığı beraberinde getirir. Anne adayında ilk başta diş etlerinin zayıflamasıyla dişlerini kaybetmeye başladığı gibi bacaklarda kramp oluşur, saçlar dökülür. Hatta kemik erimesine bile sebep olabilir.
Süt sevmiyor olabilirsiniz. Bunun için öncelikle kendinizi suçlamayın. Aksi halde strese kapılarak daha çok sütten uzaklaşabilirsiniz. Öncelikle ilk aylarda süt içemiyorum diyerek endişe duymayın. Zorlamak, gereksiz endişelere sebep olabileceği gibi strese girmenize neden olacaktır. Zaman içerisinde kendinizi rahat hissederek ve annelik duygularınızla zaten tüketmeye başlayacaksınız. Hatta gerekirse ilk başlarda yağı alınmış light süt ile başlaya da bilirsiniz. Light süt hiçbir işe yaramaz demeyin. Aksine diğer normal sütten daha fazla kalsiyum içerir. Normal sütten tek farkı yağının olmayışıdır. Böylece kilo alımınında önüne geçmiş olursunuz. Laktoz inteloransı olanlar için marketlerde laktozsuz sütler bulunmaktadır. Bunları tüketmekte aynı faydayı sağlayacaktır. Fakat her şeye rağmen hala süt içemiyorsanız, mutlaka doktorunuza danışarak kalsiyum takviyesi istemeyi ihmal etmeyiniz.
Aynı zamanda süt bebeğin kıpraşmasına neden olduğu söylenmektedir. Hamileliğinizde bebeğinizin hareketlerini kontrol etmek istiyorsanız, süt içtikten sonrasını bekleyin ve hareket ettiğini gözlemleyeceksiniz. Hamileliği boyunca süt içmeyen annelerin bebeklerinin doğum ağırlığının süt içen annelere göre daha fazla olduğunu ve süt içmeyen annelerin bebeklerinde alerjiye daha sık rastlandığı görülmektedir.
Bir yanıt yazın