SAÇLAR NEDEN BEYAZLAR?

SAÇLAR NEDEN BEYAZLAR?

Saç, insanda baş üzerinde, kafa derisinde ya da saç derisi denen kısmında bulunan kıl kümesine verilen genel isimdir. Saça rengini veren pigmentler sarı, kırmızı ve mavi renktedir. Sarı pigmentler en küçük, mavi pigmentler en büyük hacme sahiptir. Mavi pigmentler en dışta, kırmızı pigmentler ortada ve sarı pigmentler en içte yer almaktadır. Bu nedenle kimyasal yollarla saç rengi açılırken, saç önce mavi rengini yitirerek kızıllaşır, sonra da sarı haline döner. İşlemlere devam edilirse, beyaz veya beyaza yakın tonlar elde edilir. Aslında bir saç teli, ortası boş olan ve içinde melanin denilen boya pigmentleri bulunan bit tüp gibidir. Genç yaşlarda bu boşlukta saça renk veren melamini bir arada tutan bir sıvı vardır.

Vücutta pigmentlerin yokluğu, albino denilen durumun ortaya çıkmasına neden olur. Albino, insanlarda ya da hayvanlarda görülen genetik bir hastalıktır. Albino olunmaz, albino olarak doğulur. Renklenmeyi sağlayan melamin pigmenti yokluğu ya da azlığından kaynaklanır.

Yaş ilerledikçe vücudumuzda bulunan deri, saçları ve diğer kılları eskisi gibi sağlıklı üretemez. Kılların ortasında ki sıvı da yavaş yavaş kaybolmaya başlar. Hal böyle olunca boya hücreleri de tutunamaz ve tüplerin içerisinde sadece hava kalır. Böylece saç, rengini kaybederek boyasız hale gelir ve beyaz renge yani asıl rengine döner.

Bütün saçların beyaza dönüşmesi süreci 10 ila 20 yıl sürebilir. Aslında her saç telinin rengi siyahtır (sarı, kahverengi, kırmızı ve kumral) ya da beyaz. Yani her bir saç teli yavaş yavaş beyazlamaz. Bu süreç içerisinde saçların hepsi aynı anda beyazlamadığından dolayı, saçın beyaz sayısı artıkça saç gri renkte görünmeye başlar. İşin bir de ilginç tarafı vardır ki, nadir olsa da kişilerde görülebilir. Boya hücreleri bazen üretime hız verirler ve beyazlaşan saçlar geçici bir süre tekrar biraz koyulaşmış gibi görünebilir.

Herkesin oldukça merak ettiği bir sorudur; genç yaşta beyazlayan saçların, nedeni. Peki saçın beyazlamasına sebep olan neden stres, kaygı, üzüntü ve aşırı gerilim geçiren birinin saçları gerçekten beyazlar mı? Hatta halk arasında da bilindiği üzere, üzüntüsünden ”bir gecede saçları ağardı” denir. Daha sonra tekrar eski haline döndü. Bunun doğruluk payının olup olmadığı hala bilinmese de bilimsel olarak pek de doğru sayılmaz. Çünkü saçların beyazlaması sebepleri arasında yer almasa da altında yatan problemlerin arasında az da olsa yer alabilir.

Saç beyazlaması, insan yaşının ilerledikçe ortaya çıkan son derece normal ve olağan bir durum olarak kabul edilir. Ancak genç yaşta saçların beyazlamsına çokta norma göz ile bakılmaz. Ancak bilinmesi gerekir ki, saçların beyazlaması genetik yapıyla da alakalıdır. Bazen 10-15 yaşları arasındaki çocukların dahi saçları beyazlayabilir. Çocuğun ne gibi sıkıntısı olabilir de saçlarına aklar düşer. Bunların altında yatan gerçekler genetik yapıdır. Anne ve babadan çocuğa geçer. Yani ırsı olarak genç yaşta saç beyazlaması sıkça görülmektedir.

Saçların devamlı olarak uzadığı göz önünde bulundurulduğunda, mevcut saçların beyazlamadığı yeni gelen saçların beyaz olduğu unutulmamalıdır. Bir saçın beyazlaması ancak birkaç haftada oluşabilir. Önce saçın dökülmesi gerekir ve kökten yerine gelen saçın beyaz olarak çıkması sonucunda beyaz saç, saçların arasında görülür.

Saçların beyazlaması, insanlık tarihinde hep farklı şekilde algılanmıştır. Kimileri olgunluğun, bilgeliğin simgesi ve tarihte savaş kahramanları olarak görürken. Kimileri de yaşlılığın ve güçsüzlüğün belirtisi olarak görmüşlerdir. Bu yüzden saçlarını boyamışlardır.

Unutmayınız ki, saçları boyatmakta saçın doğal dengesini bozarak erken yaşta beyazlamasına neden olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir