Aylık Arşiv: Ocak 2016

EKİNEZYA ÇAYININ FAYDALARI

EKİNEZYA ÇAYININ FAYDALARI

Ekinezya yada diğer adıyla kirpi otu olarak bilinir. Papatyagiller familyasına ait bir bitki cinsidir. Eski çağlardan beri ilaç olarak kullanılan şifalı bir bitkidir. Amerika kıtasın da doğal olarak yetişen ve bu bölgede en popüler bitkiler arasında yer alan ekinezya kıta yerlileri tarafından kullanılmış ve günümüzde halen çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Ekinezya bitkisinin birçok değişik türü ve çeşidi mevcuttur. Ancak bu ekinezya türleri arasında özellikle pallida, purpurea ve angustifolia türlerinin sağlık açısından faydalı olduğu bilimsel çevrelerce belirtilmektedir. Ekinezya ile ilgili bilimsel araştırmaların çoğu Almanya’da yapılmış olup, bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi solunum yolu ve idrar yolu enfeksiyonlarıyla mücadele eden, reçetesiz satılan bir ilaç olarak resmen onaylanmıştır. Ekinezyanın çiçeği, yaprakları ve kökü kullanılır. İlaç niteliğinde olan ve daha bilinmeyen ekinezya çayının faydaları nelerdir?

PATATESLİ DİLİM BÖREĞİ TARİFİ

PATATESLİ DİLİM BÖREĞİ TARİFİ

Börek, bilindiği üzere açılmış hamurun yada yufkanın arasına malzemeler koyularak yapılan bir hamur işidir. Yapacak olduğunuz dilim böreği, hazır yufkayla yapılmaktadır. İçerisine patates ve baharatlar koyularak yapılan börek, rulo şeklinde sarılır. Bir gece önceden yapılıp dolapta beklemesi küçük bir ayrıntısıdır. Bir gece dolapta bekleyen börek, kendisini çekeceği ve toparlayacağı için çıtır çıtır olacaktır. Pazar kahvaltısı için akşamdan hazırladığınızda sanki dışarıdan gelmiş bir börek gibi olacaktır. Görüntüsüyle iştah açtığı yetmezmiş gibi, lezzetiyle de akılları baştan alacaktır. Pratik yapımıyla, patatesli dilim böreği tarifi nasıl yapılır?

HEYBELİ ÇORBA TARİFİ

HEYBELİ ÇORBA TARİFİ

Heybeli çorba, Ege bölgesinin Ödemiş yöresine ait bir çorbadır. Özellikle kış aylarında oldukça sık yapılır. Kuru börülce ve iri bulgurun birleşmesiyle oluşan enfes çorba lezzetiyle iştah açmaktadır. Bu soğuk günlerde içinizi ısıtacak sıcacık bir çorba düşünün ve çorbanın faydaları da bilindiği üzere saymakla bitmemektedir. Yemeğe çorbayla başlamak, hem midenizi rahatlatacağı gibi  hemde vücudun gün içerisinde kaybettiği sıvıyı vitaminli şekilde geri alacaktır. Çok uzatmadan yapımı kolay ve pratik olan, heybeli çorba tarifi nasıl yapılır, öğrenelim.

KİST VE MİYOMLAR İÇİN SOĞAN KÜRÜ TARİFİ

KİST VE MİYOMLAR İÇİN SOĞAN KÜRÜ TARİFİ

Soğan, soğangiller familyasındaki Allium cinsine dahil tüm bitkilerin genel adıdır. Bitkinin soğan kısmı, yaprakları ve tohumları şifa verici olarak kullanılır. Soğanın bilindiği üzere birçok faydaları vardır. Hastalıklarda ve özellikle kilo vermek isteyenler soğan kürünü uygulayabilir. Soğan kürü; kist, miyom, iyi huylu prostat büyümesi, polikistik over, hamile kalma, kıl dönmesi ve menopoz gibi rahatsızlıklarda tedavi amacıyla kullanılan bitkisel bir kürdür. Soğan kürünün kist ve miyomlar hatta adet düzenleyici olarak kullanıldığını bilmeyen kalmadı. Kadın hastalıkları tedavisinde en çok tercih edilen bitkisel kür haline geldi. Tabiri-caizse artık ”Sağır Sultan” dahi duydu. Soğan suyu içerek aynı

MANDALİNANIN FAYDALARI NELERDİR?

MANDALİNANIN FAYDALARI NELERDİR?

Mandalina, ılıman iklimde yetişmekte olan turunçgiller familyasına ait bir meyve türüdür. Turuncu-sarı renklerde olan mandalina, etli ve sulu bir yapıya sahiptir. Mandalinanın kabuğu, portakala göre daha yumuşaktır. Aynı zamanda portakal gibi suyu sıkılarak da içilebilir. Kış meyveleri denilince akıllara hemen mandalina gelmektedir. Soğuk kış aylarında gripten koruduğu gibi şifalı kış meyvesi olan mandalina, kokuyla da iştah açıyor. Bir de mandalina ağacını uzaktan dahi gördüğünüzde ki manzara ressam tablosu gibidir. Mandalinanın çekirdekli ve çekirdeksiz çeşitleri mevcuttur. Çekirdekli olanının kendine has değişik hoş bir kokusu vardır. Boyutları biraz küçük olsa da çekirdekli olanı hoş kokusundan dolayı daha çok tercih edilmektedir. Eskiden uzun kış gecelerinde sobaların üzerine mandalina kabukları koyulurdu ve odanın içerisini hoş bir koku kaplardı. Mandalinanın içi kadar kabuklarının da birçok bilinmeyen faydaları mevcuttur. Aynı zamanda kabukları kurutulup çay olarak demlenerek içilmektedir. Bakalım mandalinanın faydaları nelerdir?

KAYMAKLI DIZMANA (GÖÇMEN BÖREĞİ) TARİFİ

KAYMAKLI DIZMANA (GÖÇMEN BÖREĞİ) TARİFİ

Dızmana, sofraların ve özellikle hafta sonlarının vazgeçilmezidir. Kaymaklı dızmana diğer adıyla göçmen yada muhacir böreği olarak bilinir. İçlisi de yapılmaktadır. Lor peyniri ve maydanoz koyularak kapatılır. Kıymalısını da yapanlar varmış. Tabi ki asıl dızmana, kaymaklı yani sade olarak yapılanıdır. Kaymak bulamazsanız; yoğurt, yumurta ve sıvı yağ karışımıyla da yapabilirsiniz. Mayalı hamur ile yapılan oldukça pratik, basit ve lezzetli bir börektir. Göçmenler ekmekte derler. Ekmekte denildiği üzere daha basit bir şekilde yapmak ister iseniz, fırından hazır ekmeklik hamur alarak da yapabilirsiniz. Çok uzatmadan kaymağın içerisinde yüzen; kaymaklı dızmana (göçmen böreği) tarifi nasıl yapılır, öğrenelim. 

BÖĞÜRTLEN ÇAYININ FAYDALARI

BÖĞÜRTLEN ÇAYININ FAYDALARI

Böğürtlen, (Rubus) gülgiller (Rosaceae) familyasındandır. Ahududu ve çilekle yakın akrabadır. İnsan sağlığında önemli rolleri olan organik asitler, mineraller ve vitaminler bakımından çok zengin bir bitki türlerinin ortak adıdır. Çalı görünümüyle yıllık bir bitkidir. Bitkinin kök, yaprak ve meyveleri şifa verici olarak kullanılır. Bahçe ve ormanlık alanlarda yetişir. Bitkinin sarmaşan dikenleri ve küçük siyah meyveleri vardır. Böğürtlen yazın ilk aylarında çiçek açar. Çiçekleri beyaz ve pembe olur. Böğürtlen aynı çilek gibi kendi kedine tozaklanan bir bitkidir. Bitkinin ana vatanı Amerika olarak bilinir. Böğürtlen Ağustos-Eylül aylarında meyve verir. Aynı zamanda bir bal bitkisidir. Yaban bir bitkidir. Meyvelerin hepsi aynı anda yetişmediği için, bir ay içinde birkaç kez hasat edilir. Böğürtlen tam bir antioksidan kaynağı olarak bilinir. Kurutulup çay olarak içilebilir. Başta sindirim sistemi, kalp sağlığı ve hatta kansere karşı koruma sağlar. Daha bilinmeyen birçok faydası bulunmaktadır. Bakalım böğürtlen çayının faydaları nelerdir?

GRİPTEN KORUNMA YOLLARI

GRİPTEN KORUNMA YOLLARI

Kışın sert yüzünü gösterdiği şu günlerde grip ve soğuk algınlığı vak’aları artış gösteriyor. Gripten korunmanın başlıca yolu, vücut direncinin düşmesini engellemekten geçiyor. Ani ısı değişiklikleri halsizlik, baş ağrısı ve yorgunluğa neden olurken; grip, soğuk algınlığı ve bronşit gibi birçok hastalıkta yaygınlaşmaya başladı. Çocuklarda, yetişkinlerden daha sık olmak üzere bazen kusma ve ishal görülmektedir. Elbette bu hastalıktan korunmak için birçok yöntem vardır. Bunların başında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve sağlıklı beslenmek geçiyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmek demek, aynı zamanda sağlıklı beslenmekten geçiyor. Ciddi bir rahatsızlığınız yok ise; besinlerle ve şifalı bitkilerle gripten korunmak mümkündür. Bakalım gripten korunma yolları nelerdir?

AYÇİÇEĞİ BÖREĞİ TARİFİ

AYÇİÇEĞİ BÖREĞİ TARİFİ

Ayçiçeği böreği, diğer böreklerden oldukça farklı yapımı ve sunumu vardır. Görüntüsüyle iştah açan ayçiçeği böreğinin yapımı zor gibi görünse de mantığını anlayınca oldukça basit ve pratik bir börek olduğunu anlayacaksınız. Öncellikle bu börek hazır yufkadan yapılmıyor. Kendiniz açmanız gerekmektedir. Çünkü hamuru biraz kalın olacak. Nedeni ise, şekil verme aşamasında hamur yırtılmasın ve kolay şekil alması için. Böreğin şekli için eşit parçalara bölmeniz gerekmekte, tepsinizin boyutuna göre ayarlayabilirsiniz. Dilimlenen parçalar yana doğru çevrilecek ve iç malzemeleri ortaya çıkacak. Elinizle düzelttiğiniz de daha düzgün bir şekil ortaya çıkmış olacak. Çok uzatmadan ayçiçeği böreği tarifi nasıl yapılır, öğrenelim.

KAKULE NEDİR VE FAYDALARI NELERDİR?

KAKULE NEDİR VE FAYDALARI NELERDİR?

Kakule, zencefilgiller ailesinden Elettaria ve Amomum cinslerini kapsayan bitkilerin genel adıdır. Boyu beş metreye kadar yükselebilen, çok yıllık ve büyük yapraklı bir ağaçtır. Güney Hindistan’ın bataklık ormanlarında yabani olarak yetişir. Kakulenin meyveleri 1-2 cm uzunlukta, sarımsı, yeşil ve kirli beyazımsı renktedir. Tohumları mercimek şeklinde ve büyüklüğünde, kırmızımsıyla esmer renkte olup, keskin kokuludur. Olgunlaşmadan toplanarak güneşte kurutulan meyveleri ilaç olarak kullanılır. Halk arasında hil adıyla da tanınır. Kakule yetiştiği yere göre isim alır. Seylan kakulesi, Siyam kakulesi, Malabar kakulesi gibi. Parfüm sektöründe çok sık olarak kullanılır ve kakule baharatı Asya mutfağında pek çok yemekte kullanılır. Kakulenin bilinmeyen faydalarının neler olduğunu, yazımızın devamından öğrenelim.