Aylık Arşiv: Mart 2016

SÜTLAÇ TARİFİ

SÜTLAÇ TARİFİ

Sütlaç, adının kökeninden de anlaşılacağı üzere ”sütlü aş”sözcüğü olan tipik bir Rumeli mutfağı tatlısıdır.

Tür mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı çeşitleri vardır. Ancak sütlü tatlı denildiği zaman ilk başta akıllara sütlaç gelmektedir. Sütlacın başlıca malzemeleri süt, pirinç ve şekerdir. Kıvamı kişinin damak zevkine göre değişim göstermektedir. Ancak genel olarak kabul gören kıvamı, pirinçlerin tane tane ve yumuşak olduğu hafif sütlü kıvamdır. Bilinmesi gerekir ki, pirinçlerin çok diri ve sert olmaması gerekir. Sütünü de çok çekmemesi hafif sütlü kalması tavsiye edilmektedir. Sütlaca yakışan süs ve sos olarak tarçın kullanılır. Bazen kavrulmuş badem de tercih edilir. Ancak Türk mutfağında tarçın sosuyla sütlaç birleşmiş bir tattır. Sütlaç yapmanın bazı püf noktaları ve küçük ayrıntıları vardır. Bakalım püf noktalarıyla sütlaç nasıl yapılır?

ÖDEM SÖKTÜRÜCÜ ÇAY TARİFLERİ

ÖDEM SÖKTÜRÜCÜ ÇAY TARİFLERİ

Ödem, dokuların hücreleri arasında sıvı birikmesiyle oluşur. Halk arasında vücudun su toplaması olarak da bilinmektedir. Ödem vücutta el, ayak, bacak, bilek ve kollarda görülmekle birlikte vücudun geneline de yayılabilir. Ödem; yanlış beslenme,  genetik, fiziksel aktivite eksikliği, aşırı tuzlu beslenme, adet dönemi, hamilelik, şeker hastalığı ve ameliyat gibi farklı etkenler ve sebepler bulunuyor. Ödem söktürücü bazı şifalı bitkiler vardır. Bu bitki çaylarıyla vücutta biriken fazla sıvıdan rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Ancak bilmeniz gerekir ki, ödem tekrar edebilir. Bunu önlemek için, ödeme neyin sebep olduğunu öğrenmek gerekir.

İdrar söktüren ve bu yolla ödem atılmasına yardımcı olan şifalı bitki çayları ve tarifleri şunlardır:

SİYAH NOKTALARA BİTKİSEL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ

SİYAH NOKTALARA BİTKİSEL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ

Yağ bezlerinin aşırı çalışması sonucunda meydana gelen akne (sivilce) oluşumunun belirtilerinden biridir, siyah nokta. Deri hastalığı olarak da bilinmektedir. Siyah noktalara tıpta ”komedon” adı verilir. Genellikle 14 ila 20’li yaşlarda oldukça sık yaşanan problemlerden biridir. Özellikle gençlerin psikolojik olarak sıkıntı çektikleri rahatsızlıklardandır. Yağ bezlerinin kanalında bir tıkaç oluşur ve bu tıkacın başı sertleşip, siyahlaşır. Bazen kanal tıkalı olduğu halde bez, yağ salgılamaya devam eder ve böylece içi yağ dolu bir Kist oluşur. Siyah noktaların oluşumunun başında genetik yatkınlık, stres, yağlı kozmetik ürünler ve hiperandrojenizm risk faktörleri arasında sayılır. Komedon (siyah nokta) oluştuktan sonra, normalde de ciltte bulunan propionibacterium acnes adlı bakteri buraya yerleşir ve akne (sivilce) oluşumuna katkıda bulunur.

KIYMALI KOL BÖREĞİ TARİFİ

KIYMALI KOL BÖREĞİ TARİFİ

Börek yapmak artık oldukça kolay hale geldi. Pratik olarak marketlerde hazır yufkalar satılmakta, ancak evde açma böreğin tadını bilenler hazır yufkaların yanına bile yanaşmıyor. Kolaylık olarak hazır yufkalar daha çok tercih edilse de, genelde hamur açmayı bilmeyenler çoğunlukta. Aslında hamur açmak yani açma börek yapmak basittir. Birkaç küçük püf noktalarını bilmeniz yeterli. Böreğin maddesi olan hamurun hazırlanması da oldukça kolaydır. Un, su, tuz ve sirkeyle hazırlanan hamur bekletme yapmadan açmaya hazır hale geliyor. İşin ehlisi haline gelenler göz kararı yapsalar da, malzemelerin miktarları önemlidir. Özellikle dikkat edilmesi gereken husus var ki, her zaman doğru kıvamı verir; kulak memesi yumuşaklığı. Bu kıvam göz önünde bulundurulduğunda daima kıvamlı ve istenilen hamur elde edilmiş olur. Hamur hazırlama işlemi sadece bu kadar kolaylıkta. Hamur açma aşaması ise, ilk başta çarşaf gibi açamazsanız üzülmeyin. Öncelikle bezeleri küçük tutarak açabildiğiniz kadar açmayı deneyin. Bezeleri küçük tutmakta ki amaç ise, hamurun kalın olmasını önlemek içindir. İlk etapta bu şekilde başlayarak hamura alıştığınız zaman, ilerleterek istediğiniz boyuta getirebilirsiniz. İç malzemelerine gelince, damak zevkinize göre hazırlayabilirsiniz.

BUZDOLABI NASIL TEMİZLENİR?

BUZDOLABI NASIL TEMİZLENİR?

Mutfak temizliği, evin en önemli temizliğinden biridir. Özellikle buzdolabının temizliği sağlık açısından biraz daha özen ve önem gösterilmesi gerekir. Buzdolabı yiyecekleri korur, saklar ve bakteri oluşmasını engeller. Fakat bazen beklemediğimiz şekilde kirlenir. Hatta kirlenmekle kalmayıp kötü kokulara da sebep oluyor. Sadece böyle durumlar karşısında buzdolabının temizlenme zamanı geldiği anlaşılıyor. Bu aşamaya gelmeden önce temizlik yapmak daha yerinde olacaktır. En az 15 günde 1 buzdolabı temizliği yapmak gerekir. Hiç yapamasanız bile, kokusunu gidermek için ve görüntü açısından temizliğe dikkat etmek gerekir. Bakalım buzdolabı temizliği yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir ve nasıl yapılmalıdır?

Temizliğe başlamadan önce buzdolabının fişini çekin ve içini boşaltın. Eğer yardım alabileceğiniz bir kişi varsa buzdolabını çekerek, altını ve arkasını da temizleyin. Sonra buzdolabının çıkabilen raflarını sırasıyla çıkarın. Örneğin; yumurta bölümünün çıkarılabilir kapağı ve buzdolabının kapak tarafında yer alan bölmeler gibi.

KADINLAR GÜNÜNÜN ÖNEMİ

KADINLAR GÜNÜNÜN ÖNEMİ

Dünya Kadınlar Günü veya Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart’ta kutlanmaktadır. Birleşik Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür.  İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilinci geliştirilmesine bağlı olarak, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. 8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York  kentinde 40.000 dokuma işçisi, daha iyi çalışma koşulları isteğiyle tekstil fabrikası çalışanları greve başlarlar. Ancak polislerin greve müdahale etmesiyle birlikte polis ve çalışanların arasında çatışma meydana gelir. Ardından grev yapan işçiler fabrikaya kilitlenirler. Daha sonra fabrikada çıkan yangın sebebiyle işçiler kaçmak isterler, ancak fabrikanın önüne kurulan barikatlar nedeniyle kaçmakta zorluk yaşarlar. Çoğunun kadın olduğu 129 işçi acı bir şekilde can verirler.

İşçilerin cenaze törenine 100 binleri aşkın kişi katıldı.

REZENE ÇAYININ FAYDALARI

REZENE ÇAYININ FAYDALARI

Rezene (Foeniculum vulgare), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından iki metreye kadar boylanan iki yıllık kokulu otsu bitki türüdür. bitkinin yaprakları iplik, çiçekleri şemsiye şeklindedir. Meyveleri ise silindir biçiminde kıvrık, tüysüz, esmerimsi yeşil ya da yeşilimsi sarı renktedir. Tohumları protein ve yağ bakımından zengin bir besi dokuya sahiptir. Baharat kokulu ve yakıcı lezzettedir. Anavatanı Akdeniz ve Yakın Doğu’dur. Kök, yaprak ve tohumları spazm giderici, gaz söktürücü, süt arttırıcı ve öksürük kesicidir. Çocukların karın ağrısı ve gaz sancılarında da oldukça etkilidir. Rezene çayı insan sağlığının geri getirilmesi, birçok hastalık ve rahatsızlıklardan kurtulmak için mükemmel bir şifalı bitkidir.

BADEMLİ MUHALLEBİ TARİFİ

BADEMLİ MUHALLEBİ TARİFİ

Badem, gülgiller familyasının Prunoideae alt familyasından meyvesi yenilebilen küçük bir ağaç türüdür. Badem bu ağacın meyvesidir. Ağaç, Güney Batı Asya’ya özgüdür. Badem daha çok aşıyla yetiştirilir. Bazı çeşitleri tohumla da ürer. Bademin birçok faydası mevcuttur. Aynı zamanda kolayca bademden, badem sütü de elde edebilirsiniz. Badem sütü, süt alerjisi olanlara alternatif seçenek olabilir. Muhallebi yapımında, badem sütünden yararlanacağız. Öncelikle bademden, badem sütü nasıl elde edilir onu öğreneceğiz. Badem sütü, normal süt kadar yağlı olmadığı için diyet yapanlarda tercih edebilirler. Kaymaksız ve pürüzsüz içecek olan badem sütüne; isteğe göre içerisine kakao veya tarçın karıştırılarak da içilebilir. Bunun yanında bademin faydalarından da bahsetmeden geçmeyeceğiz. Bilindiği üzere bademin ciddi anlamda faydaları bulunuyor.

DOĞAL YOLLARLA DUDAK DOLGUNLAŞTIRMA

DOĞAL YOLLARLA DUDAK DOLGUNLAŞTIRMA

Dudaklarınızın normalden daha dolgun görünmesini istiyorsanız, dudaklarımı nasıl dolgunlaştırırım diye merak ediyorsanız, estetik müdahaleler yaptırmak yerine evinizde kolay ve pratik olarak uygulayabileceğiniz birçok yöntemler mevcuttur. Her ne kadar estetikler hemen  sonuç verse de, doğallık her zaman daha önemlidir. Hem de maddi anlamda uygunluk sağlamaktadır. Yüz güzelliği için dudakların dolgun görünmesi her zaman önemlidir. Genelde kadınlar her daim bakımlı ve çekici görünmeyi isterler. Gerek dudaklar, gerekse gözleriyle ön planda olmak kadınlar için oldukça önemlidir. Her ikisinde belirgin olması biraz abartılı olsa da, yer ve zamana göre farklılık göstermektedir. Gelelim, dolgun dudaklara sahip olmak için doğal yöntemlerle neler uygulanabilir. Öncelikle bu yöntemlerin geçici ve gün olduğunu bilmek gerekir. Yapmanız gereken tek şey, alışkanlık haline getirerek kalıcılığı sağlamak. Bir de unutulmaması gereken var ki, her yüz tipine dolgun dudaklar yakışmamaktadır. Aşırı dolgun dudaklar yerine, kendinize yakışan doğallıkta bir dolgunluğu tercih edin. Küçük püf noktaları ve pratik yapımlarıyla daha seksi dudaklara sahip olmak için gereken yöntemler;

YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI

YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI

Yeşil çay, Camellia sinensis yapraklarından elde edilen çay türüdür. Aynı bitkiden elde edilen siyah çay için yapraklar yavaş, yavaş kurutulur. Yeşil çay ise yaprakların toplanır toplanmaz kavrulup hızla kurutulması ile elde edilir. Siyah çay kurutulurken oksijenle tepkimeye girer. Yeşil çayın ise tepkimeye girmesine izin verilmez. Her iki çayda da kafein bulunmaktadır. Ancak yeşil çayda kafein miktarı daha azdır. Yeşil çay, kalp-damar sağlığının korunmasından zayıflamaya kadar çok geniş kapsamlı şifalı bitki çayıdır. Çin başta olmak üzere, Asya ülkelerinde 4000 yıldır tüketilen yeşil çayın faydaları arasında ilk sırada güçlü antioksidan etkisi geliyor.