Anne – Çocuk

Anne ve çocuğa dair her şey. Anne ve çocuk sağlığı, bebek bakımı, hamilelik, doğum, emzirme, aile planlaması ve anne-çocuk psikolojisi hakkında bilgiler.

BEBEKLER YÜZME EĞİTİMİ ALMAYA NE ZAMAN BAŞLAMALIDIR?

BEBEKLER YÜZME EĞİTİMİ ALMAYA NE ZAMAN BAŞLAMALIDIR?

Bebeklerin yüzme eğitimi daha anne karnında başlar. Hamilelik boyunca doktor tarafından hiçbir sakınca görülmediyse, anne adayının yüzmesi önerilmektedir. Anne ve bebek diyaloğu için oldukça önemlidir. Anne adayının yüzmesi hem bebeğin rahatlaması için, hemde annenin sağlığı için oldukça önemlidir. Bebekler için yüzmek; ruhsal, zihinsel ve bedensel gelişimi açısından önemi oldukça büyüktür. Ancak 3 veya 5 yaşından sonra profesyonel olarak yüzme eğitimi alması önerilmektedir. Peki bebekler yüzme eğitimi almaya ne zaman başlamalıdır?

HAMİLE KALMAYI KOLAYLAŞTIRAN BİTKİLER

HAMİLE KALMAYI KOLAYLAŞTIRAN BİTKİLER

Öncelikle hamile kalmayı kolaylaştırmak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilmek gerekir. Hamile kalmayı hızlandırmak için birçok bitki tarifleri ve yöntemler vardır. Hamile kalmayı isteyen ve bir süre denemelerine rağmen hamilelik elde edemeyen çiftlerin ilk etapta telaşa kapılmamaları gerekiyor. Çünkü duyacağınız endişe sizi daha çok gereceği için, psikolojik olarak hamileliği istemeden itmiş olacaksınız. Cinsel ilişki esnasında çiftler oldukça rahat olmalıdır. Ve şunu belirtmek gerekir ki, düzenli bir cinsel hayatınız olmalıdır. Kadın hamile kalmaya en elverişli olduğu dönemde yani, yumurtlama döneminde sperm ile yumurtayı bir araya getirmek oldukça basit gibi görünse de unutulmaması gereken bazı öneriler mevcuttur. Buna rağmen hala hamilelik olmamışsa şifalı bitkilerden destek almakta fayda vardır. Bakalım, hamile kalmayı kolaylaştıran bitkiler nelerdir?

BEBEKLER İÇİN BROKOLİ ÇORBASI TARİFİ

BEBEKLER İÇİN BROKOLİ ÇORBASI TARİFİ

Bebeklere 6. aydan sonra ek gıda alımına başlanır. İlk zamanlarda çok fazla yüklenmeden alıştırmalara başlayın. Özellikle bebeğiniz açken ek gıda verdiğinizde daha az zorlandığınızı göreceksiniz. Bebeğinize 7. ve 8. aydan sonra brokoli çorbası yedirebilirsiniz. Adeta vitamin deposu olan brokoli çorbası bebeklerin dikkatini çekecektir. Renklere karşı verdikleri tepki bunu tetiklemiş olacak. 7. aydan sonra bebeğinizi mama sandalyesine oturtun ve kendisinin yemesini sağlayın. Evet biraz hatta daha fazla üstünü, başını, ağzını, burnunu hatta etrafı kirletebilir. Ancak bebeğinizin kendine olan güvenin gelmesi için daha o yaşlarda bu alışkanlıkları kazanması gerekir. Hemde bebeğiniz için oyun olacaktır. Yemek yemeği eğlenceli bir hale gelecek. Çok uzatmadan besleyici, yapması kolay, lezzetli ve inanılmaz vitamin deposu olan bebekler için brokoli çorbası tarifi nasıl yapılır?

YENİ DOĞAN BEBEK BAKIMI ÖNERİLERİ

YENİ DOĞAN BEBEK BAKIMI ÖNERİLERİ

Yeni doğan bebeğin bakımı, ilk andan itibaren oldukça önemlidir. İlk önce şunu bilmelisiniz ki, annelik öğrenilmez. Doğuştan gelen bir duygudur, annelik. Annelik duygunuzla ve her geçen gün bebeğinizle birlikte anne olduğunuzu anlarsınız. Zaten 9 ay 10 gün boyunca annelik duygularınız yeterince gelişecek ve daha fazlasına açık hale gelmiş olacaksınız. Hamilelik dönemi endişeleri sizi sıkmasın. Çünkü sizde bebeğinizle birlikte yeniden doğmuş olacaksınız. Annelikteki ilk günlerinizin tadı çıkarın. Aksi halde geçen zamanlar içinde bu duruma üzülebilirsiniz. Gereksiz kuruntulara kapılarak sütünüzün akışını bozmayın. Bir de büyüklerden yardım almayı ihmal etmeyin. Evet siz hamileliğiniz boyunca çok kitap okumuş olabilirsiniz ama tecrübe her şeyin üzerinde gelir. Kavınvalidenizden ve annenizden

LOHUSALIK DÖNEMİ (LOĞUSALIK DÖNEMİ)

LOHUSALIK DÖNEMİ (LOĞUSALIK DÖNEMİ)

Lohusa (loğusa), doğumdan sonraki ilk 6 hafta (yaklaşık 40 gün) lohusalık dönemidir. Yani vücudun kendini toparlama dönemi olarak da adlandırılır. Eski sağlığınıza ve gücünüze kavuşabilmeniz için lohusalık dönemini ciddiye almalısınız ve her fırsatta dinlenmelisiniz. Bu süreç tıpkı bir hastalığın, nekahat dönemine benzer. Ancak burada siz artık eskisi kadar özgür değilsiniz. Artık size her an muhtaç olan bir bebeğiniz var. Bu bebeğin sorumluluğu aslında hayal gücünüzün de ötesindedir. İşte bu yüzden doğumun ardından en az 6 hafta yanınızda kalacak bir yardımcıya ihtiyacınız olacaktır. Normal doğum ve sezeryandan 1 hafta sonra dikiş kontrolü, dikiş alınması (normal doğumda dikiş alınmaz) ve diğer kontroller için mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Lohusalık döneminde, hamileliğin kadında yarattığı psikolojik ve fizyolojik değişmeler hamilelik öncesindeki haline geri döner. Her organ ve sistemin hamilelik öncesi dönemine dönmesi farklı zamanlar alır. Bu nedenle ”lohusanın mezarı 40 gün açık kalır” sözü halk arasında yaygın

EV YAPIMI DOĞAL BEBEK ŞAMPUANI

EV YAPIMI DOĞAL BEBEK ŞAMPUANI

Yeni doğan bebeğin saçları da cildi kadar çok hassastır. Bebeğinizin cildine gösterdiğiniz özeni, saçlarına da göstermeniz gerekmektedir. Bebeğinizin hassas saçları için evde kendiniz şampuan hazırlayabilirsiniz. Market yada eczanelerde satılan bebek şampuanları birçok bebekte konak oluşumuna neden olmaktadır. Bunu önlemek için daha özenli davranılması gerekir. Hazırlayacağınız karışım hem kolay hemde basittir. Tabi ki de satın alma şampuanlara göre daha doğal ve sağlıklıdır. Gelelim ev yapımı doğal bebek şampuanı nasıl yapılır?

HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) İDEAL KİLO ALIMI

HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) İDEAL KİLO ALIMI

Hamilelik deyince, aklınıza hep bir kilo korkusu gelmektedir. Oysa düzenli beslenerek, egzersiz ve spor yaparak, kilo aldıran değil de sizi ve bebeğinizi besleyici gıdalar alarak, kilo korkunuz olamaz. Siz artık bilinçli bir anne adayısınız. Nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyorsunuz. O yüzden kilo korkunuz, endişeleriniz olması yerine, hamileliğinizin keyfini çıkarmaya başlayabilirsiniz. Çünkü 9 ay 10 günlük özel bir süreç başladı, dilediğiniz gibi yaşadığınız ve bu yaşantıdan mutlu olduğunuz takdirde, sizin ve bebeğinizin sağlığı olumlu anlamda etkilenecektir.

Hamileliğiniz boyunca, geçmişten günümüze gelmekte olan 9-12 kilo

6. AY BEBEK ÇORBA TARİFLERİ

6. AY BEBEK ÇORBA TARİFLERİ

6. aydan itibaren, anne sütü bebeğin tüm enerji ve besin ihtiyaçlarını karşılayamadığından, bebek için ek gıda takviyelerine başlanır. Yoğurt ve meyve püreleriyle başlayan bu döneme çorbalar ve ilerleyen aylarda etli sebze yemekleri de dahil olur. Bebeklerde tamamlayıcı ek gıdalara önerilenden erken başlanması, obezite (şişmanlık) ile besin alerjisi riski artıyor. Çünkü bağışıklık sistemleri daha tam olarak olgunlaşmamıştır. 6. aydan sonra bebeğin demir vitaminine ihtiyaç duyduğundan dolayı, demir vitamini yüksek olan sebzelerden hazırlanan çorbalar verilmeye başlanmalıdır. Çorbaların içerisinde kullanılan yağ, bitkisel yağ olmalı. Gelelim 6. ay bebek çorba tarifleri nasıl yapılır, öğrenelim.

HAMİLELİK DÖNEMİ ENDİŞELERİ NELERDİR?

HAMİLELİK DÖNEMİ ENDİŞELERİ NELERDİR?

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz, andan itibaren duygularınızın yanı sıra, endişe ve korku da çoğalarak ortaya çıkmaya başlayacaktır. Korkmayın! Yalnız değilsiniz. Her anne adayı, hamileliğinin başlarında bu endişeleri yaşamaktadır. Bu duyguları yaşamanız pekâlâ normaldir. Çünkü bilindiği üzere, artık siz bir anne adayısınız. İçinizde büyüyen bir dünyanın var olduğunu bilmek, sizi hayata karşı daha çok sorumlu hale getirdiğinden, yaptığınız her şeye dikkat etmeye başlarsınız. Yediğiniz, içtiğinizden bile korkar hale gelmeniz mümkündür. Telaşa kalmayınız. Bu konuda böyle duygular besleyen tek siz değilsiniz. Tüm anne adayları bu duyguları yaşamaktadırlar.

HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) EGZERSİZ VE SPORUN FAYDALARI NELERDİR?

HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) EGZERSİZ VE SPORUN FAYDALARI NELERDİR?

Hamilelikte egzersiz ve spor yapmak oldukça faydalıdır. Ancak hamile anne adayının egzersiz ve spora başlamadan önce mutlaka doktoruna danışması gerekir. Hamileliğinizde özel riskli durumlar söz konusu olmadığı taktirde, 3. ayınız bittikten sonra doktorunuz egzersiz ve spora başlamanıza izin verecektir. Tabi ki kimse sizden maraton koşmanızı beklemiyor. Hamilelik döneminde yapacağınız spor sizi ve bebeğinizi olumlu etkileyecektir. Zorlamayan ve doğru hareketlerle, hatta sadece günlük yapacağınız yürüyüşlerin dahi etkisini hamileliğinizde, doğum esnasında ve doğum sonrasında göreceksiniz. Hamilelikte (gebelikte) egzersiz ve sporun faydaları nelerdir, onlara bakalım.