Şifalı Bitkiler

Şifalı bitkilere dair herşey. Hangi bitki neye iyi gelir, bitki türleri ve faydaları, tabiat mucizesi şifalı bitkiler ile sağlığınızı tabiata emanet edin.

SARI KANTARON ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

SARI KANTARON ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

Kantaron bitkisi, genel olarak 30 ila 80 cm yüksekliğinde olan bitkidir. Çiçekleri parlak sarı renktedir ve kurutularak şifa verici olarak kullanılır. Kurak yerlerde ve yol kenarlarında rastlanan küçük otsu ya da çalımsı bir bitkidir. Kantaron bitkisinin; mavi, kırmızı ve sarı çiçekli türleri de vardır. Güneşli tepeleri ve ılıman yerleri severler. Antiseptik ve antispazmolitik özelliklere sahiptir. Ağrı kesici, yara iyileştirici, kurt düşürücü ve sinirleri yatıştırıcı olarak kullanılır. Aynı zamanda kantaron bitkisinin yağı da yapılmaktadır. Kantaron yağının da birçok derde devası bulunuyor. Kısaca değinecek olursak; dahilen mide ülserinde ve haricen yara, yanık ve yanık izlerinde kullanılmaktadır. Hatta kantaron yağı, şeker hastalarının iyileşmek bilmeyen ayak yaralarının derdine şifa olduğu yapılan araştırmalar sonucunda anlaşılmıştır. Sarı kantaron bitkisinin halk arasında bilinen bazı başka isimleri de mevcuttur. Bu isimler; yara otu, kan otu, kılıç otu, binbirdelik otu ve mayasıl otu olarak biliniyor. Bitkinin en bilindik özelliği, orta dereceli depresyon tedavisinde etkili olmasıdır. Genellikle çay olarak demlenerek tüketilir.

KEFİRİN CİLDE FAYDALARI

KEFİRİN CİLDE FAYDALARI

Kefir, keçi veya inek sütünden özel bir maya mantarıyla elde edilen, ayran tadında ve hafif ekşimsi içecektir. Hatta ”gençlik iksiri” olarak da tabir edebiliriz. Hücre yenileyici etkisi sebebiyle özellikle cilt ve saç bakımında ön planda yer alır. Kafkaslardan tüm dünyaya yayılan ve son yıllarda üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, sağlık üzerinde sayısız faydaları ortaya çıkan mucizevi bir besin maddesidir. Kafkas halkının uzun ömürlü ve sağlıklı olmalarını, kefirle beslenmelerine bağlanmaktadır. İçilmesiyle vücut sağlığına büyük yararları olan kefir, cilde uygulandığında da, pek çok cilt problemlerinin ortadan kalkmasında yardımcı oluyor. Bu besin ile güzelliğini sabitleyen birçok kişi mevcut. Özellikle Ajda Pekkan’ın gençlik sırrı da kefir kullanmasından kaynaklanıyor. İnsan sağlığını olumlu yönde etkileyen probiyotikler, yaşlanmayı da geciktiriyor.

Kefir yüksek miktarda B12 vitamini, kalsiyum, K2 vitamini, magnezyum, folik asit, biotin, enzimler ve probiyotik içerir. Mucizevi ve doğal bir besin olan kefirin hiçbir yan etkisi yoktur

BAL VE TARÇIN ÇAYI KÜRÜ İLE ZAYIFLAMA

BAL VE TARÇIN ÇAYI KÜRÜ İLE ZAYIFLAMA

Ramazan ayında uzun süren susuzluk ve açlıktan sonra içilen sular, vücudumuzda ödem olarak kalır. Öncelikle vücudun ödemden arınması gerekir, daha sonra sağlıklı şekilde zayıflamaya başlamak gerekir. Diyet listelerinin başında sıkça gelen bal ve tarçın çayı kürü, zayıflamaya iki şekilde etki etmektedir. Birincisi; doğal şeker içeren bal, kan şekerini dengede tutarak açlık hissini azaltır. İkincisi de; metabolizmayı hızlandırmasıyla bilinen tarçın, ödem söktürme de birebirdir. Aynı zamanda tarçın, gün içerisinde yakılan kalori miktarını arttırır. Bal ve tarçın kürü çayı, tabir-i caizse oturduğunuz yerden kalori harcayarak, zayıflamanız da fayda sağlar. 

DİŞ OTU – KÜRDAN OTU TOHUMUNUN FAYDALARI NELERDİR?

DİŞ OTU – KÜRDAN OTU TOHUMUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Diş otu (Ammi visnaga) 50-60 cm boylarında beyaz, çiçekli ve otsu bir bitkidir. Sabit ve uçucu yağ, kellin, visnadin glikoziti, flavonlar ve reçine içermektedir. Bir diğer adı da, kürdan otu olarak bilinir. Ülkemizde Trakya ve Batı Anadolu bölgesinde yetişen , bitki sapları kürdan olarak kullanılan bir bitkidir. Bilimsel adı Fructus Ammiunisnagae‘dir. Temmuz ve Eylül ayları arasında çiçek açar. Çiçekleri beyaz ve şemsiye şeklindedir. Diş otunun yaprakları koyu yeşildir ve genellikle çorak yerlerde yetişir. Halk arasında; böbrek taşını düşürmede fayda sağladığı, bağırsakta oluşan solucanların dökülmesinde yarar sağladığı, gaz şikayetlerine iyi geldiği ve mesane ağrılarınında hafiflemesine iyi geldiği için oldukça sık tercih edilmektedir. Aynı zamanda adında da anlaşılacağı üzere diş ağrılarına da iyi gelmektedir. 

MISIR NİŞASTASININ BİLİNMEYEN MUCİZEVİ FAYDALARI

MISIR NİŞASTASININ BİLİNMEYEN MUCİZEVİ FAYDALARI

Nişasta, farin ya da amidon olan suda çözülmeyen kompleks bir karbonhidrattır. Bitkiler tarafından fazla glikozu depolamak için kullanılır. Endüstride tutkal, kağıt ve tekstil yapımında da kullanılmaktadır. Gıda sektöründe de; kıvam arttırıcı yani kıvamını ayarlamaya fayda sağlayan ve yemek yapımında sıvıları koyulaştırmak da kullanılır. Nişasta çoğunlukla tahıllardan, patatesten veya mısırdan elde edilmektedir. Tatsız, kokusuz ve renksiz bir tozdur. Her kadının mutfağında nişasta mutlaka bulunur. Özellikle çorbaların hilesi de denilebilir. Çünkü nişasta bilindiği üzere kıvam vermede kullanılıyor. Oysaki nişastanın bilinmeyen o kadar çok mucizevi faydaları mevcut ki deyim yerindeyse, her derde deva niteliğinde denilebilir. Yazımızın sonunda evinizde nişasta yoksa dahi bundan sonra mutlaka elinizin altında bulunduracağınıza inanıyoruz…

Çok uzatmadan nişastanın mucizevi faydalarına geçelim

KIRKKİLİT (AT KUYRUĞU) OTU ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

KIRKKİLİT (AT KUYRUĞU) OTU ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

Kırkkilit otu bitkisinin adını belki duymayan oldukça fazladır. Ancak Kırkkilit otu bitkisinin birden fazla ismi vardır. Bunlar; at kuyruğu, çam otu, kırk boğum otu, tilki kuyruğu otu, katır kuyruğu otu ve zemberek otu isimleriyle de adlandırılmaktadır. Ancak şifalı bitkinin en bilinen adı; at kuyruğu olan ismidir. Genelde bu isimle anılır ve günlük yaşamda daha çok rastlanır. Kırkkilit otu çok sayıda sağlığa fayda sağlayan bir bitkidir. Özellikle çayının muhakkak tüketilmesi gerekir. Her derde şifa kaynağı olan kırkkilit otunun faydaları saymakla bitmiyor. Ancak ülkemizde daha yeni yeni duyulmaya başlanmakta. Doğa bizim için var ve her hastalığa şükürler olsun ki çözüm sağlıyor. Kimyasal ürünler yerine daima önce doğal olanı tercih edin. Annelerin bir kez daha kutsal olduğunu da değinmeden geçemicez. Toprak ana sayesinde bu değerli şifalı bitkilere sahibiz. Ana işte, her yerde aynı… Besleyip, doyurmanın peşinde. Ülkemizin doğal tabiatını koruyalım ve toprak ananın kaybolmaması için daha dikkatli davranalım.

Çok uzatmadan gelelim şifa kaynağı olan kırkkilit otu diğer adıyla at kuyruğu çayının faydalarına

PAPATYA SUYU İLE SAÇ RENGİ NASIL AÇILIR?

PAPATYA SUYU İLE SAÇ RENGİ NASIL AÇILIR?

Saçlarınızda değişiklik yapmak isteyip de boyaların kimyasal maddelerinden uzak duruyorsanız ya da kimyasallara karşı alerjik reaksiyonlardan dolayı saçınıza işlem yapamıyorsanız, papatya bitkisi tam da sizin için tabir-i caizse; biçilmiş kaftan diyebiliriz. Saç rengini açmak için eskiden uygulanan oksijen suyu vardı. Ancak oksijenli su saçları yıpratıyor ve her saçta istenilen sonucu vermiyor. Aksine oksijenli su, saç rengini açmaktan çok turuncumsu bir renge geçmesine sebebiyet vermekte. Hal böyle olunca oksijenli sudan daha doğal açıcı aramak oldu. Geçmiş zamanlardan beri kullanılan ve saç rengini açmakla kalmayıp, saçı besleyici etkisi de vardır. Papatyanın çiçeği ile hazırlayacağınız suyu, saçlarınızın uçlarına ya da her tarafına uygulama sonucunda saçlarınızda doğal bir renk değişimi gerçekleşecek.  Ancak biranda hemen öyle bir değişim beklemeyin. Çevremizden duyduğumuz kadarıyla herkesin bu işlemi bildiğini fakat

YAĞ YAKAN DETOKS SUYU TARİFİ NASIL HAZIRLANIR?

YAĞ YAKAN DETOKS SUYU TARİFİ NASIL HAZIRLANIR?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte uzun süren oruç bedeni yorabilir. Günün sonunda bol bol su içilecek ve iftar ile sahur arasınında kısa olması nedeniyle yeterli bir dengeli beslenme yapılmış olmayacak. Hal böyle olunca şişkinlik, ödem ve gaz problemleri de ortaya çıkacak. Aynı zamanda midenin uzun süre boş kalmasıyla birlikte bir anda yüklendiğiniz zaman mide ağrısı da yaşayabilirsiniz. Detoks suyu bölgesel yağ yakımında oldukça etkili bir yöntemdir. Bölgesel yağlanma genelikle göbek çevresi ve basenlerde görülür. Detoks suyu aynı zamanda sindirim sistemini düzenler. Kısaca iftarda normal su içmek yerine hazırlayacağımız detoks suyu ile orucunuzu rahatlıkla geçirebileceksiniz. 

YASEMİN ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

YASEMİN ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

Yasemin, zeytingiller (Oleaceae) familyasının Jasminum cinsinden 300’e kadar tropik ve astropik çalımsı bitki türünün ortak adıdır. Hoş kokulu çiçekler açan bu çok yıllık bitkiler, Kuzey Amerika dışında yabani olarak yetişmektedir. Yasemin türlerinin çoğu tırmanıcı yapılıdır. En çok yetiştirilen türü adi yasemin olan Jasminum officinale adı verilen türdür. Çiçekleri; beyaz, sarı ve ender olarak da pembe borumsu çiçekler açar. Genellikle Akdeniz iklimine sahip yerlerde ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kolaylıkla yetiştirilmektedir. Bitki ekildikten yaklaşık 6 ay sonra bahar ya da yaz aylarında çiçek açmaya başlar.

BALGAM ATMAK İÇİN EV YAPIMI KARIŞIM TARİFİ

BALGAM ATMAK İÇİN EV YAPIMI KARIŞIM TARİFİ

Balgam, vücutta birikmiş olan ve kişilere zararı dokunan maddelerin dışarı atılmasını hedefleyen bir çeşit salgıdır. Bu salgının dışarı atılmaması halinde kişilere de kalıcı ve sürekli öne gelen öksürüğe yol açabilir. Balgam boğazda birikebilir ve ciddi hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu sorunların ilk başında tıkanıklık, boğazda tahriş, öksürük ve kusma hissi gelir. Normal balgam, olgunlaşmamış kan veya ona en yakın olandır. Balgamın oluştuğu yer; akciğer olarak bilinmektedir. Balgamın vücuttan atılması iyidir. Balgam atılmazsa tıkanıklığa neden olur. Çıkan balgamın miktarı, rengi ve sıklığı önemlidir. Balgamın rengi, hastalığın derecesini gösterir. Bronşit gibi ciddi bir hastalık sonucunda balgamın rengi koyulaşır.