Şifalı Bitkiler

Şifalı bitkilere dair herşey. Hangi bitki neye iyi gelir, bitki türleri ve faydaları, tabiat mucizesi şifalı bitkiler ile sağlığınızı tabiata emanet edin.

TÜRK KAHVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

TÜRK KAHVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Türk kahvesi, ilk olarak Türkler tarafından bulunan kahve hazırlama ve pişirme metodunun adına denilmektedir. Türk kahvesinin kendine has kokusu, tadı ve köpüğü vardır. Telvesiyle ikram edilen tek kahve türüdür. Kahve ilk önce Arap Yarımadasında, kahve meyvesinin kaynatılması ile elde edilen içecektir. Daha sonra Brezilya ve Orta Amerika kaynaklı Araplar, yüksek kaliteli kahve çekirdeklerinden harmanlanan ve tercihen kömür ateşinde ağır ağır, titizlikle kavurmuşlardır. Böylece Türk kahvesi çok ince olarak öğütülmeye başlamıştır. Osmanlı Sarayı mutfağında tavalarda kavrulduktan sonra, dibeklerde dövüldükten sonra cezvede pişirilerek içiliyordu. Dibek kahvesi Osmanlı zamanından kalmadır. Türk kahvesinin lezzeti ve ünü, önce Avrupa’ya oradan da tüm dünyaya yayıldı. Türk kahvesi dini bayramlar da ve geleneksel kız isteme törenlerinde vazgeçilmezlik yerini almıştır. Daha sonra keyif amaçlı olarak içilmeye başladıkça kahve her daim vazgeçilmez olarak günlük hayata girmiştir. Günde iki fincan içilen Türk kahvesinin gripten koruduğu söylenmektedir. Saymakla bitmeyen, Türk kahvesinin faydaları nelerdir?

HAMİLE KALMAYI KOLAYLAŞTIRAN BİTKİLER

HAMİLE KALMAYI KOLAYLAŞTIRAN BİTKİLER

Öncelikle hamile kalmayı kolaylaştırmak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilmek gerekir. Hamile kalmayı hızlandırmak için birçok bitki tarifleri ve yöntemler vardır. Hamile kalmayı isteyen ve bir süre denemelerine rağmen hamilelik elde edemeyen çiftlerin ilk etapta telaşa kapılmamaları gerekiyor. Çünkü duyacağınız endişe sizi daha çok gereceği için, psikolojik olarak hamileliği istemeden itmiş olacaksınız. Cinsel ilişki esnasında çiftler oldukça rahat olmalıdır. Ve şunu belirtmek gerekir ki, düzenli bir cinsel hayatınız olmalıdır. Kadın hamile kalmaya en elverişli olduğu dönemde yani, yumurtlama döneminde sperm ile yumurtayı bir araya getirmek oldukça basit gibi görünse de unutulmaması gereken bazı öneriler mevcuttur. Buna rağmen hala hamilelik olmamışsa şifalı bitkilerden destek almakta fayda vardır. Bakalım, hamile kalmayı kolaylaştıran bitkiler nelerdir?

ADET DÜZENSİZLİĞİ İÇİN BİTKİSEL KÜR TARİFİ

ADET DÜZENSİZLİĞİ İÇİN BİTKİSEL KÜR TARİFİ

Kadınlarda görülen adet düzensizliği hem genç kızlarda, hemde ileri yaşlarda ortaya çıkan bir sorundur. Adet düzensizliğindeki problem, kadınlık hormonlarındaki salgıların bir takım bozukluklar olarak gösterilmektedir. Fazla telaş yapılması gerektiren bir durum olmasa da tedbir almakta fayda vardır. Adet düzensizliğinin başında; stres, depresyon, hastalık, aşırı egzersiz ve yoğun tempo gibi durumlar sebepleri arasında yer almaktadır. Adet düzensizliği şikayetleriniz olduğunda hiç vakit kaybetmeden kadın doğum doktoruna giderek kesin bir teşhis konulmasını sağlayınız. Çünkü adetin düzensiz olması, ağrılı ve sancılı adet dönemi geçirmek aynı zamanda kist ve miyom oluşumu başlangıcı da olabilir. Adet geçikmesi, ağrılı adet görme veya adet periyotunun erken ya da geç gelmesi gibi çeşitli düzensizliklere karşı bir takım bitkisel kürler mevcuttur. Bakalım, adet düzensizliği için bitkisel kür tarifi nasıl yapılır?

ZERDEÇALIN FAYDALARI NELERDİR?

ZERDEÇALIN FAYDALARI NELERDİR?

Zerdeçal (Curcuma longa), zencefilgiller (Zingiberaceae) familyasından sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitki cinsidir. Tropikal ülkelerde, bilhassa Hindistan, Çin ve Pakistan’da yetişir. Anavatanı Güney Asya’dır. Hint safranı olarak da bilinir. Diğer isimleri zerdeçöp, safran kökü, zerdeçav ve sarıboyadır. Bitkinin toprak altındaki ana kökleri yumurta veya armut şeklindedir. Parmak biçiminde yan kökleri de mevcuttur. Rizomların üst yüzü sarımsı, iç yüzü ise sarı renktedir. Acımsı bir tadı vardır. Mide ve karaciğer rahatsızlıklarında, sarılıkta, alerji, egzama ve gaz söktürücü olarak kullanılır. Tıbbi tedavi edici özelliğinin yanı sıra baharat olarak da mutfaklarda yerini almıştır. Baharat olarak kullanılan zerdeçal, safran yerine de kullanılır. Özellikle Hint yemeklerinde çok sık tercih edilen zerdeçal, son zamanlarda ülkemizde de kullanılmaya başladı. Zerdeçal, ipek kumaşlar ve ince derilerin boyanmasında ve kına yakımında renklendirici olarak kullanılmaktadır. Oldukça etkili ve koruyucu özelliği olan, zerdeçalın faydaları nelerdir?

YAĞ YAKAN VE ZAYIFLATAN KÜR TARİFİ

YAĞ YAKAN VE ZAYIFLATAN KÜR TARİFİ

Son zamanlarda artan kilo alımı ve bölgesel yağlanma problemleri oldukça çözümü zor hale gelmiş bulunmakta. Hareketsiz yaşam ve ofis hayatı bölgesel yağlanmalara sebep olmaktadır. Her geçen gün obezite kişi sayısı hızla artış göstermekte. Buna çözüm olarak birçok sağlığa zararlı haplar, şok diyetler ve açlık diyetleri gündeme gelmeye başladı. Bilmediğiniz ürünleri kullanmak demek, kemik erimesi ve kas kaybına neden olabilirsiniz. Zayıflayacağım diyerek sağlığınızdan, hatta hayatınızdan da olabilirsiniz. Unutmayınız ki, kilo almak oldukça kolaydır; ama biriken yağları eritmek hiçte o kadar

CİVAN PERÇEMİ ÇAYININ FAYDALARI

CİVAN PERÇEMİ ÇAYININ FAYDALARI

Civan perçemi, bilimsel adı Achillea millefolium olarak bilinmektedir. Kuzey yarım kürenin ılıman bölgelerinde yetişir. Boyları 80 cm’ye kadar yükselebilir. Yaklaşık 80 türü vardır. Papatyagiller ailesine mensuptur. Kurutulmuş yaprak, çiçek ve sapları şifa verici olarak kullanılır. Çok özel ve güzel bir kokuya sahiptir. Tadı acımsıdır. Özellikle erken menopoza giren kadınlar için adet söktürücü ve yara iyileştiricidir. Aynı zamanda menopoz dönemindeki şikayetlerini de azaltmaya yardımcı olmaktadır. Civan perçemi, kadın hastalıkları dışında da birçok hastalığın tedavisinde kullanılan doğal şifa kaynağıdır. Sivilceler üzerinde ve saçlar üzerinde de etkilidir. Yan tesiri olmayan zararsız bitkilerdendir. Bakalım daha saymakla bitmeyen civan perçemi çayının faydaları nelerdir?

EKİNEZYA ÇAYININ FAYDALARI

EKİNEZYA ÇAYININ FAYDALARI

Ekinezya yada diğer adıyla kirpi otu olarak bilinir. Papatyagiller familyasına ait bir bitki cinsidir. Eski çağlardan beri ilaç olarak kullanılan şifalı bir bitkidir. Amerika kıtasın da doğal olarak yetişen ve bu bölgede en popüler bitkiler arasında yer alan ekinezya kıta yerlileri tarafından kullanılmış ve günümüzde halen çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Ekinezya bitkisinin birçok değişik türü ve çeşidi mevcuttur. Ancak bu ekinezya türleri arasında özellikle pallida, purpurea ve angustifolia türlerinin sağlık açısından faydalı olduğu bilimsel çevrelerce belirtilmektedir. Ekinezya ile ilgili bilimsel araştırmaların çoğu Almanya’da yapılmış olup, bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi solunum yolu ve idrar yolu enfeksiyonlarıyla mücadele eden, reçetesiz satılan bir ilaç olarak resmen onaylanmıştır. Ekinezyanın çiçeği, yaprakları ve kökü kullanılır. İlaç niteliğinde olan ve daha bilinmeyen ekinezya çayının faydaları nelerdir?

BÖĞÜRTLEN ÇAYININ FAYDALARI

BÖĞÜRTLEN ÇAYININ FAYDALARI

Böğürtlen, (Rubus) gülgiller (Rosaceae) familyasındandır. Ahududu ve çilekle yakın akrabadır. İnsan sağlığında önemli rolleri olan organik asitler, mineraller ve vitaminler bakımından çok zengin bir bitki türlerinin ortak adıdır. Çalı görünümüyle yıllık bir bitkidir. Bitkinin kök, yaprak ve meyveleri şifa verici olarak kullanılır. Bahçe ve ormanlık alanlarda yetişir. Bitkinin sarmaşan dikenleri ve küçük siyah meyveleri vardır. Böğürtlen yazın ilk aylarında çiçek açar. Çiçekleri beyaz ve pembe olur. Böğürtlen aynı çilek gibi kendi kedine tozaklanan bir bitkidir. Bitkinin ana vatanı Amerika olarak bilinir. Böğürtlen Ağustos-Eylül aylarında meyve verir. Aynı zamanda bir bal bitkisidir. Yaban bir bitkidir. Meyvelerin hepsi aynı anda yetişmediği için, bir ay içinde birkaç kez hasat edilir. Böğürtlen tam bir antioksidan kaynağı olarak bilinir. Kurutulup çay olarak içilebilir. Başta sindirim sistemi, kalp sağlığı ve hatta kansere karşı koruma sağlar. Daha bilinmeyen birçok faydası bulunmaktadır. Bakalım böğürtlen çayının faydaları nelerdir?

KAKULE NEDİR VE FAYDALARI NELERDİR?

KAKULE NEDİR VE FAYDALARI NELERDİR?

Kakule, zencefilgiller ailesinden Elettaria ve Amomum cinslerini kapsayan bitkilerin genel adıdır. Boyu beş metreye kadar yükselebilen, çok yıllık ve büyük yapraklı bir ağaçtır. Güney Hindistan’ın bataklık ormanlarında yabani olarak yetişir. Kakulenin meyveleri 1-2 cm uzunlukta, sarımsı, yeşil ve kirli beyazımsı renktedir. Tohumları mercimek şeklinde ve büyüklüğünde, kırmızımsıyla esmer renkte olup, keskin kokuludur. Olgunlaşmadan toplanarak güneşte kurutulan meyveleri ilaç olarak kullanılır. Halk arasında hil adıyla da tanınır. Kakule yetiştiği yere göre isim alır. Seylan kakulesi, Siyam kakulesi, Malabar kakulesi gibi. Parfüm sektöründe çok sık olarak kullanılır ve kakule baharatı Asya mutfağında pek çok yemekte kullanılır. Kakulenin bilinmeyen faydalarının neler olduğunu, yazımızın devamından öğrenelim.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN YİYECEKLER

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN YİYECEKLER

Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan bakteri virüs ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işlevlerin tümüdür. Bağışıklık sisteminin desteklendirilmesi ve güçlendirilmesi, hastalıklara karşı direnç kazanmak ve soğuk algınlığı, grip ve kanserden etkilenme olasılığını azaltmak için en önemli noktadır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için, beslenme alışkanlığının gözden geçirilmesi gerekmektedir. Yetersiz beslenme nedeniyle zayıflayan bağışıklık sistemi, vücudu enfeksiyonlara karşı açık hale getirir ve yaralar daha geç iyileşir. Araştırmalar sonucunda yaşın ilerlemesiyle birlikte bağışıklığında zayıfladığını söylemektedir. Belirli yaşlardan itibaren, bağışıklık sistemini güçlendirecek yiyecekler tüketmek