Şifalı Bitkiler
Şifalı bitkilere dair herşey. Hangi bitki neye iyi gelir, bitki türleri ve faydaları, tabiat mucizesi şifalı bitkiler ile sağlığınızı tabiata emanet edin.
HATMİ ÇİÇEĞİ ÇAYININ FAYDALARI

Hatmi çiçeği, gülhatmi ismiyle de bilinir. Ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından çok yıllık otsu, çiçekli bir bitkidir. Ülkemizde bol miktarda yetişir. 2-2,5 metreye kadar boyları uzamaktadır. Beyaz, pembe, kırmızı, mor ve sarı çiçekleri olabilir. Çiçekleri çizgili veya lekeli olabilir. Geniş ve yuvarlak kalp biçimindedir. Güneşli ve rüzgar almayan yerlerde daha güzel gelişmektedir. Ilıman iklimlerde ağustos sonuna kadar çiçekli kalır. Hatminin yaprak, çiçek ve tohumları şifa verici olarak kullanılır. Hatmi çiçeğinin şifalı etkisi şarkılara uzanmaktadır. Hatırlarsanız Barış Manço bir şarkısında nane, limon kabuğu ve hatmi çiçeğiyle dinleyicilerine sunduğu karışımla hem gribal enfeksiyonlar, hemde öksürük için melodik bir reçeteyi dinleyicilerine sunmuştur. Bakalım hatmi çiçeği çayının faydaları nelerdir?
STRESİ AZALTAN BİTKİ ÇAYLARI

Stres, günümüz insanın yakasından düşmek bilmiyor. İş, trafik, hayat pahalılığı, gelecek kaygısı veya büyük şehirlerde yaşanan sıkıntıların, kendinizi strese sokmaya yetiyor. Stres insanın kendini koruma korkusuyla ortaya çıkan normal bir kaygı davranışıdır. Fakat uzun süreli yaşanan stres psikolojik rahatsızlıklara yol açtığı gibi, tansiyon, kalp hastalıkları ve mide ağrılarına hatta daha birçok hastalığa sebep olmaktadır. Pek çok hastalıkta etkili olan stresin mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Hafif ve orta dereceli stres için spor yaparak rahatlayabilirsiniz. Aynı zamanda kafeinli içeceklerden de uzak durulması gerekir. Şifalı bitkilerle kendinizi gün içerisinde rahatlatabilir ve stresten arındırabilirsiniz. Bakalım stresi azaltan bitki çayları nelerdir?
HİBİSKUS ÇAYININ FAYDALARI

Hibiskus, yaprakları olan alternatif bir çiçektir. Malvaceae familyasındandır. Türkçe karşılığı bamya çiçeği veya kerkede olan bir bitkidir. Hibiskus ailesinin çok fazla sayıda alt türü bulunmaktadır. Bamya ve bamyaya benzer meyve verenleri vardır. Ancak biz şimdi bunlardan farklı olarak, aktarlarda satılan tıbbi çay olarak kullanılan, hibiskus (sabdariffa)dan bahsedeceğiz. ‘Jamaika Gülü’ adı verilen hibiskus (sabdariffa) bitkisi Jamaika, Meksika, Orta Amerika, Güney Amerika ve Karayip adalarına özgü bir bitkidir. Bakalım hibiskus çayının faydaları nelerdir, öğrenelim.
GÖBEK YAĞLARINI ERİTEN BİTKİ VE BİTKİ ÇAYLARI TARİFLERİ

Son yıllarda çocuklarda dahi görülmeye başlayan göbek sorunu, hemen hemen herkesin problemi haline geldi. Uzmanlar bu sorunun glisemik yükü fazla yiyeceklerin eskisinden daha çok tüketilmesi, ayak üstü yenilen yiyecekler, hareketsiz yaşam, hazır yiyecekler ve alkol kullanımının yaygınlaşmasından kaynaklandığını dile getiriyorlar. Beyaz ekmek tüketimi ve şekerli yiyecekler göbek çevresini genişleten ve yağlandıran besinlerdendir. Yediğiniz ve içtiğiniz besinlerin kalori değerleri hakkında bilgiye sahip olarak günlük yaşantınızı sağlıklı hale getirebilirsiniz. Bilinçli bir şekilde düzen ve kurallar oluşturduğunuzda göbek yağlarınızın yanı sıra formda da kalmış olacaksınız. Hareketsiz yaşam yerine egzersiz ve spor yapmak hangi aktivite ile kaç kalori harcarız hakkında ki soruların cevaplarını öğrenmeniz, günlük işlerde dahi kaç kalori yaktığınızı ve günlük kalorilerinizi hesaplamayı kolaylaştırmış olacaktır. Ancak size önereceğimiz, göbek yağlarını eriten bitki ve bitki çayları tarifleri ile göbek problemine son verebilirsiniz.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN BİTKİ ÇAYI TARİFLERİ

Soğuklar iyiden iyiye kendini hissettirmeye başladı. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak çok önemli. Özellikle de kış aylarında grip, nezle, bronşit gibi hastalıklara karşı korunmak, ağız yaraları ve uçuklarla savaşmak için mümkün olduğunca vücut direncinin sağlam ve kuvvetli olması gerekir. En çok mevsim geçişlerinde yaşanan bağışıklık sisteminin zayıflaması, günlük yaşantıyı etkilemektedir. Bağışıklık sisteminin yeterince güçlü olmaması, sürekli yorgunluk hali, kaslarda zayıflama, artan alerjik reaksiyonlar ve yaraların normalden yavaş iyileşmesi gibi pek çok rahatsızlıklara sebep olmaktadır.
Bu noktada bazı bitkisel çaylar ve bitkilerin kullanımıyla bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz. Özellikle kış aylarında artan bulaşıcı hastalıklara karşı etkin bir koruma sağlamış olursunuz. Evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz bağışıklık sistemini güçlendiren çayı tarifleri nelerdir, onları öğrenelim.
KUŞBURNU ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

Kuşburnu, diğer adıyla yaban gülü olarak bilinmektedir. Gül familyasındandır. 2-3 metreye kadar boyu uzar. İlkbahar aylarında açmaya başlar ve yaz boyunca pembe çiçekleri vardır. Açan çiçekleri olgunlaştığında, kuşburnu ismi verilen meyvelere dönüşür. Yabani gül olan kuşburnu, bitkinin çiçekleridir. Nohuttan iri bir zeytin tanesine varıncaya kadar çeşitli büyüklüklerdedir. Rengi yeşilden başlayarak, zamanla sararır, turunculaşır ve sonunda kırmızılaşır ve yumuşar. Lezzeti tatlı mayhoştur. Halk arasında yaban gülü, gül elması, köpek gülü ya da gül burnu isimleriyle tanınmaktadır. Kuşburnunda insan sağlığına zararlı pestisit ve ağır metallerin (arsenik, kadmiyum, cıva ve kurşun) bulunmayışı ona güvenli bir şekilde bebek gıdası olma özelliği kazandırıyor.
Ülkemizde taze olarak yendiği gibi marmeladı da yapılır. Çayı, çorbası, ezmesi, reçeli ve toniği aranan ve sevilen seçenekleri arasında yer alır. Kuşburnu yüksek miktarda C vitamini içerir. İçinde fenolik kimyasallar ve karatenoidler vardır. Bu nedenle limondan yaklaşık 50 kat daha fazla C vitamini içermektedir. C vitamini vücudumuz tarafından üretilmeyen, dışarıdan alınan bir vitamindir. Saymakla bitmeyen, kuşburnu çayının fayları nelerdir, onlara bakalım.
PAPATYA ÇAYININ FAYDALARI

Papatya, yol kenarlarında, tarla ve kırlarda çok yetişen bir yıllık bitkinin boyu 20-25 cm’e kadar uzayabilmektedir. Çok dallı, yaprakları parçalı, çiçekleri beyaz ve ortaları sarı renkli açan papatya, Bileşikgiller familyasındandır. Son yıllarda siyah çay ve yeşil çaydan sonra en çok tüketilen çay türü olarak bilinmektedir. Papatya hafif hoş kokulu olup içerisinde acı madde, glikozitler ile tanen bulunmaktadır. İlkbahar ve yaz aylarının başında toplanan papatya, çiçekleri kuru, havadar ve gölgede kurutularak şifa verici olarak kullanılır. Eczacılıkta ve halk arasında Tıbbi Papatya (Mayıs Papatyası) olarak en çok kullanılan çeşididir.
Demir, kalsiyum fosfat mineralleri, potasyum, A, B1, B2, B5, ve C vitamini yönünden oldukça zengin
IHLAMUR ÇAYININ FAYDALARI

Ihlamur, ıhlamurgiller (Tiliaceae) familyasından Tilia cinsini oluşturan ağaç türlerine verilen isim. Ihlamur ağacı oldukça hızlı büyür ve ortalama 20-50 metre kadar uzunluğuna erişebilir. Çiçek ıhlamur birinci kalite kabul edilir. Sağlığa faydalı ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan bölümü, sarı-beyaz renklerde açan çiçekler ve yapraklarıdır. Çiçekleri bahar ayarlarında açar ve bu ve mevsimde toplandıktan sonra kurutulur. Yapraklarının büyüklüğü 5-10 cm arasında değişir. Ihlamur ağacının kabuğu gri, yumuşak ve liflidir. Dal ve gövde kabukları da kurutularak kullanılmaktadır.
Ihlamur ağacı ılıman iklimlere özgüdür. Kışın yapraklarını döker. Ihlamur ağacının çiçeklerinin etrafa yaydığı kokudan dolayı, ev bahçelerinde ve sokak kenarlarında sıkça rastlanan bir ağaçtır. Çiçeklerinde bulunan yağ sayesinde aromatik bir tadı vardır. Ihlamurun faydaları nelerdir, ona bakalım.