BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN YİYECEKLER

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN YİYECEKLER

Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan bakteri virüs ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işlevlerin tümüdür. Bağışıklık sisteminin desteklendirilmesi ve güçlendirilmesi, hastalıklara karşı direnç kazanmak ve soğuk algınlığı, grip ve kanserden etkilenme olasılığını azaltmak için en önemli noktadır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için, beslenme alışkanlığının gözden geçirilmesi gerekmektedir. Yetersiz beslenme nedeniyle zayıflayan bağışıklık sistemi, vücudu enfeksiyonlara karşı açık hale getirir ve yaralar daha geç iyileşir. Araştırmalar sonucunda yaşın ilerlemesiyle birlikte bağışıklığında zayıfladığını söylemektedir. Belirli yaşlardan itibaren, bağışıklık sistemini güçlendirecek yiyecekler tüketmek

KEREVİZ YEMEĞİ TARİFİ

KEREVİZ YEMEĞİ TARİFİ

Kereviz, maydanozgiller Apiaceae familyasındandır. İki yıllık bir sebze bitkisidir. Çiçekleri sarı renkte olup, kendine özgü olan özel kokuları vardır. Yaprakları, yumru kökleri ve tohumları şifa verici olarak kullanılır. Zeytinyağlı kereviz yemeklerinin karaciğer ve siroz gibi hastalıklarda, yorgunluk ve halsizlikte çok faydası vardır. Birde kereviz yemeğinin içerisine havuç ve nohut eklendiği zaman ki tadı ve sağlık açısından faydaları saymakla bitmiyor. Bilindiği üzere herkes kereviz sevmez, fakat mutlaka yenmesi gereken bir sebzedir. Çocuklar kerevizi yemezlerse, yemeğin içerisine alternatif olarak patateste doğrayın. Önce patateslerinden yedirin ve sonra kereviz vererek küçük bir oyun oynamış olun. Unutmayın ki, her şey sağlık için. Kış sebzelerini sofralarınızdan eksik etmemeye özen gösterin. Her sebzeyi mevsiminde yemek gerekir ki yeterli vitaminleri vücudunuza karşılayın. Gelelim kereviz yemeği tarifi nasıl yapılır?

LOHUSALIK DÖNEMİ (LOĞUSALIK DÖNEMİ)

LOHUSALIK DÖNEMİ (LOĞUSALIK DÖNEMİ)

Lohusa (loğusa), doğumdan sonraki ilk 6 hafta (yaklaşık 40 gün) lohusalık dönemidir. Yani vücudun kendini toparlama dönemi olarak da adlandırılır. Eski sağlığınıza ve gücünüze kavuşabilmeniz için lohusalık dönemini ciddiye almalısınız ve her fırsatta dinlenmelisiniz. Bu süreç tıpkı bir hastalığın, nekahat dönemine benzer. Ancak burada siz artık eskisi kadar özgür değilsiniz. Artık size her an muhtaç olan bir bebeğiniz var. Bu bebeğin sorumluluğu aslında hayal gücünüzün de ötesindedir. İşte bu yüzden doğumun ardından en az 6 hafta yanınızda kalacak bir yardımcıya ihtiyacınız olacaktır. Normal doğum ve sezeryandan 1 hafta sonra dikiş kontrolü, dikiş alınması (normal doğumda dikiş alınmaz) ve diğer kontroller için mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Lohusalık döneminde, hamileliğin kadında yarattığı psikolojik ve fizyolojik değişmeler hamilelik öncesindeki haline geri döner. Her organ ve sistemin hamilelik öncesi dönemine dönmesi farklı zamanlar alır. Bu nedenle ”lohusanın mezarı 40 gün açık kalır” sözü halk arasında yaygın

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NEDİR?

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NEDİR?

D vitamini adı vitamin olmasına rağmen, aslında bir hormondur. Ultraviyole ışık vasıtasıyla ciltte üretilir. Karaciğer ve böbrekte bazı işlemlerden geçerek aktif D vitamini haline gelir. Vitaminler, keşfedildikleri ilk günden bu yana vücut dokuları tarafından üretilemeyen ve beslenme yoluyla alınması gereken, organik kimyasallar olarak tanımlanmıştır. Vücut metabolizmasında vitaminler, son derece önemli bir rol oynamaktadırlar. D vitamininin insan sağlığı üzerinde kemik kırıklarından, prostat kanserine, kalp ve damar hastalıklarından diyabete kadar pek çok önemli ve riskli hastalıklara yol açtığı ve hatta ölümle sonuçlandığı görülmektedir. Ülkemizde resmi olarak açıklanmış bir veri olmamasına rağmen, dünya genelinde yetişkin nüfusun %20’sinden fazlasının bu vitamin eksikliğini yaşadığı düşünülmektedir. Yaşlı kadınlarda ise

PATLICAN REÇELİ TARİFİ

PATLICAN REÇELİ TARİFİ

Patlıcan reçeli, Anadolu’da özellikle de Akdeniz Bölgesi ile Iğdır’a ait olan yöresel bir reçeldir. Patlıcanın reçeli de mi olur diye herkesin düşündüğü konulardan biridir, patlıcan reçeli. Tadı nasıl olur yada kokusu gelir mi diye merak etmeyin. Patlıcanın kokusu yada tadı ağzınıza gelmiyor. En önemli özelliği de küçük, parmak patlıcanlardan yapılıyor olmasıdır. Tabi ki de bulamazsanız patlıcan reçeli yapamayacaksınız anlamına gelmiyor. Sadece mümkün olduğunca küçük patlıcanlardan yapmaya özen gösterin. Aslında asıl patlıcan reçeli, patlıcanın kirece yatırılmasıyla yapılıyor. Biraz daha uzun ve zahmetli oluyor ama kireçsiz olanı da gayet lezzetlidir. Hatta sadece reçel olarak değil, tatlı olarak bile hemen bittiğini göreceksiniz. Gelelim patlıcan reçeli tarifi nasıl yapılır?

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE KORUNMA YOLLARI

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE KORUNMA YOLLARI

Halk arasında domuz gribi olarak bilinen influenza A tipi H1N1’dir.  Domuz gribi dünya genelinde oluşan önemli bir sağlık sorunu haline geldi. Hastalığa yol açan virüs kolayca bulaşabiliyor. Domuz gribinden korunmak ve bulaşma riskini en aza indirmek için bazı önlemler almak gerekiyor. Dünya genelindeki sağlık yetkililerini alarma geçiren domuz gribi, bir solunum hastalığıdır. Virüs insanlara, domuzlardan solunum yoluyla bulaşıyor. Domuz gribi, domuzdan insana ve insandan insana bulaşmaktadır. Bakalım domuz gribi belirtileri ve korunma yolları nelerdir, öğrenelim.

KAYMAKLI KIRMA BÖREĞİ TARİFİ

KAYMAKLI KIRMA BÖREĞİ TARİFİ

Kaymak, sütün yağını yoğunlaştırarak elde edilen, bir süt ürünüdür. Kaymak birçok farklı şekilde kullanılmaktadır. Özellikle Böreklerde vazgeçilmez olduğu bilinmektedir. Kaymaklı kırma böreği, göçmen (muhacir) böreği olarak da bilinir. Hamurun açılması ve hafifçe kurutulması işlemi sonucunda yapılır. Fakat artık hazır yufkayla daha pratik hale geldi. İçerisine lor peyniri koyularak yapılan böreğin, üzerine bolca kaymak dökülmesi eşliğindeki enfes lezzeti ve görüntüsüyle iştah açıyor. Neden kırma dendiğine gelirse, yufkaları birbirinin içerisine kırarak (bükerek) yapıldığı için adına kırma böreği denilmektedir. En büyük özelliği de sıcak olarak servis edilmesidir. Çok uzatmadan kaymaklı kırma böreği tarifi nasıl yapılır, yazımızın devamından öğrenelim.

EV YAPIMI DOĞAL BEBEK ŞAMPUANI

EV YAPIMI DOĞAL BEBEK ŞAMPUANI

Yeni doğan bebeğin saçları da cildi kadar çok hassastır. Bebeğinizin cildine gösterdiğiniz özeni, saçlarına da göstermeniz gerekmektedir. Bebeğinizin hassas saçları için evde kendiniz şampuan hazırlayabilirsiniz. Market yada eczanelerde satılan bebek şampuanları birçok bebekte konak oluşumuna neden olmaktadır. Bunu önlemek için daha özenli davranılması gerekir. Hazırlayacağınız karışım hem kolay hemde basittir. Tabi ki de satın alma şampuanlara göre daha doğal ve sağlıklıdır. Gelelim ev yapımı doğal bebek şampuanı nasıl yapılır?

PAÇANGA BÖREĞİ TARİFİ

PAÇANGA BÖREĞİ TARİFİ

Paçanga böreği, yufka ile yapılan bir börek türüdür. Sigara böreğine benzemektedir. Ancak iç malzemeleri yönünden oldukça farklıdır. Birde sigara böreği gibi incecik değil, iç malzemeleri bol koyulduğu için daha büyük ve irice görüntüye sahiptir. Paçanga böreğinin en belirgin tadı, pastırma olduğu bilinir. Başka bir değişle pastırma böreği de denilmektedir. Kızgın yağda kızartılır ve sıcak olarak servis edilir. Bakalım paçanga böreği tarifi nasıl yapılır?

HÖŞMERİM TATLISI TARİFİ

HÖŞMERİM TATLISI TARİFİ

Höşmerim, irmikle ve peynirle yapılan hamur tatlısıdır. Efsaneye göre Höşmerimi ilk defa pişiren kadın kocasına ‘Hoş mu erim?’ diye sormuş, sonrada söylene söylene şimdiki ismini almıştır. Balıkesir yöresine ait has bir tatlı olarak bilinir. Farklı bölgelerde de farklı yapılma şekilleri vardır. Aynı zamanda peynir helvası olarak bilinir. Farsça hoş (tatlı) ve maram (kaymak) sözcüklerinden türediği de söylenmektedir. Yöresel farklılıklar görülmekle birlikte tarifimizin yapımı biraz zahmetli olsa da, lezzeti sonunda değdiğini anlayacaksınız. Höşmerim tatlısı tarifi nasıl yapılır, öğrenelim.